10 nábytkových tipů pro práci z domu

893 Tipy a triky , Trendy

Rok nucené práce z domu nás naučil vytvořit si pracovní prostředí prakticky kdekoliv. Přesto existuje pár věcí, bez kterých se neobejdeme. Sepsali jsme pro vás desatero nábytkových tipů, které vám pomůže efektivněji využít veškerý čas strávený doma prací.

1 Začněte stolem

Pracovní stůl je v případě dlouhodobější práce z domu nutností. Nenalhávejte si, že vydržíte měsíce dělat z obyváku přikrčení u konferenčního stolku. Pokud se o to pokusíte, vaše záda vás budou upřímně nenávidět. A budou mít proč.

Základní výbavou je totiž pořádný pracovní stůl. Ten musí být správně vysoký a nabízet dostatek místa na práci i hrnek s kávou nebo čajem. Deska stolu pro dospělého by měla být asi 72 cm nad zemí. Plus mínus 15 cm, podle vaší výšky a výšky židle.






2 Židle vám musí sedět

Myslete na to, že budete pracovat asi 8 hodin denně. Takže zapomeňte na gauč, postel i houpací síť. Pořiďte si kvalitní židli, pokud ji ještě nemáte, případně kancelářské křeslo. V obou případech sledujte při výběru výšku sedu a opěradla. Opět platí, že čím jste vyšší, tím vyšší by mělo být opěradlo i sedák.

Po dosednutí na židli nebo křeslo byste měli mít nohy pohodlně chodidly na zemi a v kolenou ohnuté přibližně v pravém úhlu. Varianty křesel s područkami by měly být takové, aby vám opřené ruce ohnuté v loktech nesměřovaly na desku stolu nahoru, ale naopak mírně dolů nebo aspoň vodorovně.

3 Police na věci i pod monitor

Většina lidí k práci potřebuje úložný prostor. Kam jinam byste si schovávali papíry s poznámkami, drobnosti, psací potřeby a další věci? Ideální je poličkana dosah od stolu. Výhodou je, že nezabere moc místa, ale hodně ho nabídne. Dobrou vychytávkou je police pod monitorem. Pokud jste vyššího vzrůstu, potřebujete mít monitor výše. Horní hrana obrazovky by měla být v úrovni vašich očí, když sedíte s rovnými zády.

4 Balón na zdravé posezení

Pokud bojujete s bolestmi zad v oblasti beder, můžete vyzkoušet občas vyměnit židli za nafukovací balón. Opět platí, že by velikost měla odpovídat vašim potřebám tak, že když budete sedět vzpřímeně s chodidly na zemi a v kolenou bude přibližně pravý úhel. Balón vás donutí neustále vyrovnávat případnou nerovnováhu způsobenou nakláněním a sezením nakřivo. Tím posílíte zádové svalstvo a ulevíte páteři.

5 Posviťte si lampičkou

Stolní lampička je skvělý vynález. Pokud se bez ní v práci obejdete, tak vám na dálku závidíme. Většina z nás totiž zejména v zimních měsících takové štěstí nemá. Proto se hodí vylepšit pracovní stolek lampičkou. Ideální je model, který má odstín bílé odpovídající dennímu světlu nebo trochu více domodra. Tím vás totiž vždycky nabudí.

6 Křeslo na chvilkový relax

Ať už pracujete sebevíc, stejně si přes den sem tam musíte dát chvilku pauzu, aby vás obrazovka počítače nezblbnula. Vyhraďte si k tomu třeba své oblíbené křeslo, kde odpočíváte nebo posedáváte a poleháváte, když máte volno. Na tohle místo se snažte nechodit jindy než právě během pracovní pauzy. Bude vás to ve výsledku motivovat, abyste odvedli dobrou práci a za odměnu se mohli rozvalit v křesle.







7 Ramínka na pracovní oblečení

Možná vám to připadá jako blbost, ale denní režim je dobré udržovat i při práci z domu. Pomůžou vám v tom malé rituály, kterými si ohraničíte pracovní část dne. Celý den totiž budete trávit na jednom místě, takže přijdete o přirozenou hranici v podobě přesouvání se do práce a z práce opět domů. Dobrou variantou je pracovní oblečení. To si obléknete normálně, jako kdybyste jeli do práce, a po zaklapnutí počítače ho zase vyměníte za tepláky, které na vás počkají na ramínku.

8 Závěsy pro lepší soustředění

Závěsy se vám budou hodit hlavně tehdy, pokud máte v pokoji hodně věcí, které by vás mohly rušit. Pokud se můžete pochlubit bohatou knihovnou nebo sbírkou hudby a filmů, je někdy lepší zakrýt všechna tato lákadla, dokud nebudete mít pracovní směnu za sebou. Co neuvidíte, to vás nebude tolik táhnout pryč od práce a budete se tak moct lépe soustředit na práci.

9 Talířek a hrnek na pracovní svačinu

Pokud to jde, používejte během pracovního dne hrnek a talířek, které máte za normálních okolností v práci. Nebo si vyčleňte speciální nádobí, které budete při práci z domu používat na svačiny a čaje nebo kávy během dne. Opět jde o to, abyste si oddělili pracovní život od nepracovního. Je to sice maličkost, ale pár takových maličkostí dělá divy.

10 Rámeček s motivační fotkou

Poslední tip je opět na posílení soustředění. Pověste si blízko pracovního místa fotku rodiny, dětí, partnera či partnerky nebo něčeho, po čem v životě toužíte. Když pak přijde nepříjemný úkol, který vás na dlouhé hodiny vcucne mimo realitu, s fotkou v rámečku bude všechno aspoň o fous příjemnější. Uvidíte sami.

Tak ať se vám dobře pracuje, ať už děláte z domu nebo jezdíte normálně do práce. Až budete mít chvíli čas, mrkněte se taky na naše další články na blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste