10 tipů na zařízení malé koupelny

1956 Koupelna inspirace , Tipy a triky

Malá koupelna vás donutí šoupat s nábytkem, dokud vše nezapadne jako skládanka, ve které dostanete dost pohodlného prostoru na pohyb i vy. Naštěstí i v malé místnosti zvládnete zařídit vše tak, aby pro vás byla komfortní oázou, kde budete denně čerpat energii. Tady jsou naše tipy.

1. Šup s umyvadlem do rohu

Nezdá se to, ale když máte umyvadlo volně v prostoru, nebo i u zdi, ale potřebujete kolem procházet, zabere hodně místa. A to ani nemusí nastat situace, kdy si někdo u umyvadla zrovna čistí zuby, zatímco vy se snažíte rychle proklouznout do sprchy, protože ráno čas kvapí jako splašený.

Pokud máte navíc dohromady koupelnu se záchodem, je ideální místo pro umyvadlo v rohu křižně od záchodu. Díky tomuto umístění zbude dost místa kolem toalety a zároveň to k umyvadlu bude blízko i ze sprchy.





2. Zapomeňte na výklopné dveře sprchy

Nedá se nic dělat. Kde to jde, musíte šetřit prostorem. Právě dvířka ke sprchovému koutu jsou jasná volba. Místo výklopných dveří použijte zatahovací zástěnu nebo závěs. Záleží, kolik peněz chcete investovat do designu sprchového koutu. Ale i závěs udělá parádu, když vyberete pěkný vzor.

Stejné pravidlo platí také u vany. Sice na ní nejspíš nebudete mít prostor, ale kdyby přece ano, oddělte ji od zbytku koupelny posuvnými dveřmi, zástěnou nebo závěsem. Dneska už se dají sehnat i menší vany, které dobře poslouží ke koupání i sprchování. Tak se po nich mrkněte.

3. Pověste nábytek, umyvadlo i záchod na zeď

Nástěnné koupelnové skříňkyvám ušetří místo na podlaze. Do vzniklého prostoru můžete uložit drobnosti, které nepoužíváte často, ale i praktické věci, například papuče, aby vás kachličky nestudily do bosých nohou. Stejný prostor můžete využít i pod umyvadlem nebo toaletou. Sice ušetříte jen malá zákoutí, ale můžete je využít na cokoliv.

4. Oblé tvary jsou bezpečné

Tohle není ani tak tip jako nutnost. Pokud máte malou koupelnu, vybírejte oválné vybavení. To platí pro skříňky, poličky, umyvadlo, toaletu i další věci v místnosti. Ušetříte si nejednu nepříjemnou modřinu, kterou byste si mohli způsobit neopatrným pohybem kolem rohů nábytku a dalšího vybavení.

To ani nechceme domýšlet, jak by mohl dopadnout střed rohu skříňky s rozjíveným dítětem. Takže mrkněte na zakulacené věci a poskládejte je podle chuti do prostoru. Nemusíte se bát. Budou se hodit i do obdélníkové místnosti s pravidelnými kolmými stěnami. Máme to vyzkoušené!

5. Rozšiřte plochu pro drobnosti

Umyvadlo vedle toalety není nejšťastnější volbou. To už jsme si řekli v předešlých tipech. Ale pokud není zbytí, udělejte si z nevýhody výhodu tím, že horní desku umyvadlové skříňky prodloužíte v poličku směřující podél stěny nad toaletu. Stačí, když bude hluboká jen cca 20 cm.

Získáte tak prostor pro odložení náhradního toaletního papíru nebo čisticích prostředků. Navíc to nijak negativně neovlivní prostor toalety, který potřebujete naplno pro sebe.






6. Pomozte si vzorem ve velkém měřítku

Vylepšete si obložení stěny širokými pruhy. Ideální je například kombinace krémových a hnědých, které jsou vodorovně a na střídačku. Ve výsledku vytvoří iluzi většího prostoru. Sice tím koupelnu ve skutečnosti nezvětšíte ani o milimetr, ale přinejmenším se uvnitř nebudete cítit stísněně. S barvami pruhů a vzory můžete samozřejmě experimentovat podle chuti.

7. Když jde do tuhého, zkraťte zástěnu

O posuvných dveřích, zástěně nebo závěsu sprchového koutu a vany už jsme si řekli, že mohou šetřit místo. Ale pokud máte výstavní mini koupelnu, kde tak tak vecpete toaletu vedle vany, budete muset ještě ubrat. Ideální je použít dělicí skleněný panel s šířkou odpovídající délce záchodu.

Skleněný panel zajistí, že voda ze sprchy nebo vany nepoteče na toaletu, ale zbytek koutu či vany nechá otevřené, takže budete mít dost místa na zvednutí rukou i obracení bez natlučených loktů.

8. Dejte zrcadlu maximum prostoru

V malé koupelně potřebujete světlo. Jinak bude místnost působit ponuře. A protože zrcadlo světlo odráží i bez požádání, je to ideální způsob, jak ho rozvést po celé koupelně. Navíc vám velké zrcadlo umožní používat ho i ve více lidech zároveň. Už nebudete muset čekat, než se manžel oholí, abyste se nalíčila. Bez problémů se oba vejdete. Každý si pro sebe vyhradí část a může se v klidu chystat.

9. Věšák na ručníky umístěte na zástěnu

Ručník nebo osušku musíte mít vždy po ruce. Je jedno, jestli se chystáte na blahodárnou koupel nebo sprchu pro osvěžení. Bez suchého ručníku nebo osušky po ruce byste celou koupelnu zaplavili kapkami vody. A to by znamenalo zbytečnou práci navíc při uklízení.

Vyhnete se tomu jednoduše. Dejte si na zástěnu nebo dělicí skleněnou desku sprchového koutu či vany madlo, za které můžete pověsit ručník nebo osušku. Je to praktické a ušetříte místo na zdech.

10. Chtějte nástěnné a podlouhlé umyvadlo

O umístění na stěnu už jsme se zmiňovali, ale pokud chcete ušetřit ještě trochu prostoru navíc, vyberte si podlouhlé umyvadlo. To znamená, že bude víc přilepené na stěně. Tím pádem nebude tolik trčet do prostoru, aby vám vadilo při procházení kolem něj.

Nezapomeňte se občas mrknout k nám na blog na další zajímavé články.








Přečtěte si také

  • 3+1 tip na koupelnový nábytek
    2018-12-11 1844

    Kouzelné slůvko zní prostor. Ať už máte malou koupelnu v bytě nebo honosnou místnost v domě, vždy myslete na dostatek místa.

  • Čistá koupelna půl zdraví
    2019-05-14 1172

    Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností každého domova. Vcházíme do ní unavení a špinaví, vycházíme voňaví a čistí. Ale malá i luxusní koupelna potřebuje údržbu, aby neztratila kouzlo.

  • Jak vybrat vhodné osvětlení do koupelny
    2020-08-15 1517

    Osvětlení koupelny zahrnuje nejen centrální světlo, ale také světla doplňková. Samostatnou kategorií je osvětlení zrcadla, které by mělo být co nejpodobnější dennímu světlu.

  • Koupelnové doplňky určují styl místnosti
    2020-06-13 1141

    Vylaďte si svou koupelnu k dokonalosti. Správným výběrem doplňků to zvládnete raz dva.

  • Proměny v koupelně
    2018-06-19 1451

    Obvyklá bílá, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v koupelně nevládnou. Skříňky nekompromisně ztrácejí vlastní tvář a nechávají se unášet na vlnách trendu pro obývací pokoj a kuchyňský nábytek.

  • Moderní koupelny vstupují do doby dřevěné
    2020-02-14 1406

    Hitovkou dvacátých let jednadvacátého století je dřevěný koupelnový nábytek. Pořiďte si ho taky.

  • Koupelnové trendy roku. Nechte se inspirovat!
    2020-10-14 934

    Mrkněte, čím vynikají dnešní šik koupelny. Tady jsou naše tipy.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste