20 kroků k perfektně vyladěné kuchyni – 1. díl

Krásná kuchyně není všechno, ale jen začátek. Abyste se v ní cítili jako doma, potřebuje doladit k dokonalosti. A co jiného by mělo přijít na řadu dřív než perfektní uspořádání všech součástí tak, aby tvořily harmonický a funkční celek? Přesně tak, krok za krokem vám teď prozradíme, jak předělat obyčejnou kuchyni v kuchyni snů.

1 Zbavte se zbytečných kroků

Tohle je základ, který přesto doma zdaleka nemáme všichni. Ale měli bychom mít. Není nic horšího, než desítky zbytečných kroků po kuchyni, než se vám konečně povede ráno vyštrachat lžíci, misku, müsli a jogurt. No a než to všechno přenesete ke stolu, uteče celá věčnost, kdy váš žaludek zbytečně trpí hladem déle, než by musel.

Takže si pozorně promyslete, co všechno potřebujete ráno k nachystání snídaně. Maximum snídaňových věcí si uložte na dosah od jídelního stolu a budete mít ráno klid. Jen dosednete na židli a hotovo. Paráda, co?




2 Nechte si dost místa na chození

Přestaňte si v kuchyni připadat jako na opičí dráze, kdy se musíte úspěšně prosmýknout kolem všech rohů a nebezpečně čnících šuplat až k cíli cesty. Poděkují vám ostatní členové domácnosti a ulevíte taky svému tělu, které by jinak sem tam schytalo nepříjemnou herdu od okolí.

Kouzlo v jednoduchosti. Dodržujte základní pravidlo, že uličky v kuchyni by měly být ideálně široké aspoň 90 cm. V nejbližším okolí linky si raději nechte prostor 100 cm, pokud vaříváte sami. Jinak klidně raději mějte volných i 110 cm, ať se můžete pohodlně minout dva.

3 Uspořádejte věci dostupně pro všechny

Lednička musí být jednoduše dostupná každému náhodnému hladovci, který půjde kolem v poledne i o půlnoci. Ale kromě toho ji musíte mít na dosah i při vaření. Jinak by se vám oblíbené mňamky připravovaly o poznání hůř. Držte se pravidla, že lednice má přednost. Pak srovnejte ostatní.

Pozor na děti. Víte dobře, jak dokáží být malí lidičkové zvědaví. Takže když vyrazí na průzkum kuchyně, neměly by mít možnost strhnout na sebe visící hrnce, a už vůbec ne hrnec s vařící vodou. Proto raději držte vše nebezpečné daleko od okraje linky a dostatečně vysoko.

4 Bacha na rohy a hrany

Fakticky nejnebezpečnější předměty v kuchyni jsou vedle nožů veškeré hrany a rohy. A nebezpečné nemusí být jen pro lidi, ale i mezi sebou. No jen si představte, jak by dopadla prosklená dvířka kuchyňské skříňky, kdyby po otevření narazila na roh police. Ano, střepy jsou štěstí, ale pojďme se jim raději vyhnout.

Když už jsme v tom, bacha dávejte taky na veškeré otevírání dvířek a dveří. A to platí i pro spotřebiče. Nejde jen o bezprostřední nebezpečí, ale i komfort při používání. Otevřená myčka se 40 cm prostoru před sebou je noční můra všech poctivých uklízečů nádobí. Pozor na to.

5 Dejte mikrovlnku do správné výšky

Mikrovlnka 40 cm nad pracovní deskou je perfektní pro většinu dospělých. Teda pokud nepatříte k extrémně malým nebo přerostlým. Že je mikrovlnka správně vysoko, poznáte jednoduše. Když ji budete používat, neměla by vás nutit ke shýbání. Pokud je vás doma víc, najděte kompromis.

Výjimkou v kompromisu jsou samozřejmě děti. Pro ty je ideální mikrovlnka pod úrovní pracovní desky. Tím budete mít jistotu, že pro ně bude dobře dostupná i bez stoličky. Ušetříte si zbytečně rozbité nádobí a až děti povyrostou, můžete mikrovlnku přemístit výš.





6 Promyslete si, k čemu bude ostrůvek

Ostrůvek je v moderní kuchyni prakticky nutností. Ale než se rozmáchnete s designem, promyslete si, co všechno od ostrůvku čekáte. Bude sloužit jako pomocná odkládací plocha a vedlejší pracovní deska, plus občas jako bar a jídelní stůl? Bezva, pak máte volné ruce a můžete si pohrát s designem dle libosti.

Jestli ale chcete ostrůvek využít i pro vaření, například pro umístění sporáku nebo třeba druhého dřezu, dobře si promyslete, kterou část kam dáte. Měly by na sebe logicky navazovat a ještě vám měl zbýt prostor na uložení potřebných maličkostí nebo posezení.

7 Mějte dost místa kolem spotřebičů

Pro pohodlí vám bude stačit aspoň 40 cm z každé strany. Ale samozřejmě si můžete vyhradit i větší odkládací prostor. Naprosto zásadní je místo kolem sporáku, mikrovlnky, lednice a dřezu. Bez toho se v kuchyni neobejdete. Ale pokud neválčíte s místem, nechte si extra flek i kolem kávovaru, toustovače i dalších menších kuchyňských pomocníků.

8 Kuchyňská deska na míru potřebám

Trávíte u sporáku nebo trouby hodně času a bavíte se experimentováním při přípravě jídla? Pak potřebujete nejméně dvě pracovní desky. Jasně, možná nepoužijete vždycky všechen prostor, ale raději ho mít a nevyužít, než aby to bylo obráceně, nemyslíte? Pro sváteční kuchaře postačí jedna pracovní deska. Ideálně s dostatkem místa mezi sporákem a dřezem.

Zajímavou vychytávkou jsou pracovní desky ve dvou výškách. Můžou se částečně překrývat, takže ušetříte trochu místa. Zároveň ale budete moct lépe rozložit všechny ingredience. A jako bonus na spodní desku dobře dosáhnou děti.

9 Čím víc lidí, tím víc spotřebičů

Je vás doma víc než pět? Pak promyslete, jestli by se vám nevyplatily dvě mikrovlnky nebo dva dřezy na nádobí. To samé platí i pro místo k sezení. Jeden velký jídelní stůl je fajn. Ale znáte to, někdy se všichni u jídla nesejdete, takže se bude hodit mít sem tam další flek na pohodlné mlsání.

TIP: Vyhraďte si místo, kam dáte dětem jídlo na svačinky. Budou vědět, že si tam můžou kdykoliv vzít vše, co tam najdou. Zjednodušíte jim situaci a naučíte je brát si jídlo samostatně.

10 Vařte bez popocházení

Končíme podobně, jako jsme začali. Škoda každého kroku, který uděláte nadarmo. Při vaření to platí obzvlášť. Takže mějte veškeré koření, oleje, pánve, hrnce i vařečky na dosah. Ideálně tyto věci rozmístěte v okolí sporáku a linky tak, abyste pro ně nemuseli nikam chodit. Pánve, vařečky a další drobnosti můžete třeba pověsit na háky, olej a kořenky unese police a základ máte vyřešený.

Hodně štěstí s laděním kuchyně. Až to budete mít, mrkněte na naše další články na blogu. Určitě vás inspirují.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste