26 Bodů, jak na dětský pokoj

1. Chvíle, kdy váš benjamínek opustí rodičovskou ložnici a začne žít ve svém, je podle psychologů důležitým krokem k jeho osamostatňování. I když konečné rozhodnutí bude na vás, nezapomeňte při zařizování pokoje co nejvíce spolupracovat s dítětem.

 

2. Spoustu času stráví předškolák hraním na zemi. Proto volte pocitově teplou, lehce udržovatelnou podlahu s kusovým kobercem uprostřed.

 

3. I několik let po nástupu do školy bude vaše dítě věnovat mnoho času hrám a hračkám. Je to v pořádku, kromě kreativity se tím rozvíjí jeho sociální sféra. Vyčleňte tedy jeho hráčkám dostatek odkládacího prostoru. A to nejen na otevřené polici. Mobilní kontejnery nebo papírové krabice jsou ideálním pomocníkem proti nepořádku.

 

4. Nejmenší dětské postele by mělo mít rozměry 60 × 120 CM. Je vhodné, aby mělo odnímatelnou bezpečnostní zábranu nebo bočnici.

 

5. Abyste pokoj předškoláka nemuseli malovat třikrát za rok, velmi praktické je na frekventovaná místa použít zástěnu do výšky 70 CM od podlahy.

 

6. Na odkládání oblečení stačí před školákovi komoda se třemi zásuvkami. Je ale dobré myslet perspektivně. Velký šatník poroste s vaším potomkem do dospělosti.

 

7. Dítěti v předškolním věku stačí stůl s pracovní plochou 50 × 75 CM. Ideální je výškově nastavitelná a naklápěcí dneska.

 

8. Některé děti se bojí usínat potmě. Nezapomeňte proto na tlumené světýlko, které můžete nechat svítit bez problému celou noc.

 

9. Malé děti si kreativitu a fantazii prohlubují hlavně kreslením. Není vůbec neobvyklé, když se umělecká tvorba vašeho potomka ocitne na stěně. Zkuste mu do pokoje umístit tabuli, případně nástěnku.

 

10. S nástupem do školy porostou i nároky dítěte na prostor a soukromí. Pokud se o pokoj dělí se sourozencem, na pomoc přichází různé variabilní komponenty. Trh nabízí také prvky, které kromě lůžka skrývají pracovní koutek, schody se zásuvkami a množství jiných odkládacích prostor.

 

11. I když se peřiňák stal přežitkem, odkládací prostor pod lůžkem dokáže částečně zachránit situaci a navodit dojem pořádku.

 

12. Školákovi je třeba vyhradit stabilní místo na práci. Kromě pracovního stolu bude potřebovat zásuvky a police na odkládání školních pomůcek. Nezapomeňte na kvalitní osvětlení, tedy pracovní lampu.

 

13. Pracovní kout se nadlouho stane společníkem vašeho dítěte, proto mu vyčleňte co nejtišší, dobře osvětlené místo.

 

14. Na školní sezení je dobré dítě přivykat již v předškolní věku. Aby si nekřivilo páteř, musí mít při sezení chodidla na zemi a koleno v pravém úhlu. Nejvhodnější je výškově nastavitelný nábytek, multifunkční a mobilní nábytek, doplněný kontejnery na ukládání školních potřeb s tím doslova poroste.

 

15. Pracovní židle by měla mít polohovatelnou opěrku zad a nastavitelnou výšku sedáku, aby se dovedla přizpůsobit růstu dítěte.

 

16. Ale pozor na židle s kolečky! Materiálu podlahy přizpůsobte i typ koleček. Pokud se nevyznáte, nechte si poradit. Nehezkým škrábancům pomůže předejít i malý koberec nebo speciální protiskluzová podložka.

 

17. Velmi důležité je osvětlení pracovního stolu. Svítidlo by mělo mít nastavitelnou výšku a otáčivé rameno.

 

18. I když malé děti barvy milují, na stěnách dejte přednost pastelovým odstínům. Pohádkové motivy použijte jen na doplňcích, které se dají vyměnit. Například na ložním prádle, případně na záclonách.

 

19. Ideálním řešením pro vytvoření útulného dětského království jsou tapety. Velké vzory snadněji vnesou děti do jejich pohádkového světa. Při výběru dbejte na názor vašich ratolestí. Nezapomeňte, že méně je někdy více, výrazný vzor vhodně doplní jednobarevné světlejší plochy.

 

20. U dítěte hraje důležitou roli barevné vnímání okolí, v němž se pohybuje. Barevné řešení dětského pokoje dokáže ovlivnit psychický i fyzický stav dítěte. Proto při výběru barevných vzorů zohledněte povahu dítěte. U pomalejšího a nesmělejšího dítěte dosáhnete zvýšení aktivity volbou sytých a živých odstínů žluté, oranžové a červené. Nadměrný temperament a hyperaktivitu živých dynamických dětí utlumíte volbou zelených a modrých odstínů.

 

21. Barevné kontrasty a odlišení můžete u dětí uplatnit jako pomůcku při ukládání hraček. Různobarevné kontejnery pomohu dítěti nejen rozlišovat barvy, ale zároveň systémově přistupovat ke třídění svých věcí.

 

22. Dětský pokoj prochází poslední proměnu obyčejně v době dospívání. V tomto období už zájmy mladého člověka dostávají konkrétnější podobu, stejně jako jeho názory na způsob života. Pokud vám to umožní prostorové a finanční možnosti, ulehčíte mu přechod do dospělosti proměnnou dětského pokoje ve studentský pokoj.

 

23. Jestli jste se doteď úspěšně bránili myšlence televizoru a jiné audiotechniky v pokoji určeném na spaní, je čas ustoupit.

 

24. Klidně zlikvidujte všechny otevřené police. Mladší děti na nich rády vystavují své věci, adolescenti však dávají přednost soukromí v podobě skříněk a zásuvek.

 

25. Pokoj zařizujte jen nezbytnými kusy nábytku, které se lehce udržují. Protože uklízení by měl mít na starosti ten, kdo se v něm zdržuje.

 

26. Cool součástí studentského pokoje bude avantgardní, ale pohodlné křeslo. Poslouží při sledování TV, neformálním posezení s přáteli nebo lenošení.

Přečtěte si také

  • Moderní podlahy.
    2018-04-10 1695

    Potřebujete poradit s výběrem typu podlahy? V našem článku se dozvíte o výhodách a kompromisech všech druhů podlah, které jsou trendy v poslední době...

  • Dětský pokoj, prostor pro naše nejmenší.
    2018-03-31 1617

    Jak zajistit, aby byl pokoj vaší ratolesti nejen funkčně i ergonomicky v pořádku a zárověň aby pro něj byla radost v něm žít?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.
    2018-03-15 2688

    Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste