3+1 styl interiérů, které letí v roce 2021

1302 Tipy a triky , Trendy

Design interiéru podléhá módním trendům jako všechno ostatní. Přesto neexistuje jediná správná cesta, jak si letos doma zařídit bydlení v souladu se stránkami katalogů. My pro vás máme hned čtveřici variant, jak si vybavit bydlení. Jednotlivé styly mezi sebou můžete kombinovat, jak je libo. My zůstaneme u základního rozdělení. Pojďme na to.

1. Hi-tech pro nekonečné párty

Nábytek by neměl vyzývat k sezení, ale nabízet možnosti zábavy a všestranného vyžití. Souhlasíte? Pak pro vás hi-tech bude dobrou volbou. Vsaďte na jednoduchou kombinaci černé a bílé a vytvořte si v pokoji neutrální interiér, který nechá vyniknout činy, ne vybavení. Nezapomeňte ani na barvu a tvar stropu, kde se hodí vedle kontrastních vzorů nebo linií taky plastické obklady. Ty dotvoří futuristické naladění pokoje.

Pokud jde o nábytek, židle i stoly by měly být nenápadné. Ideální jsou světlé krémové odstíny, které nerazí tolik jako čistě bílá. Myslete taky na sedačku, která jinak tvrdě působící místnosti dodá trochu potřebné měkkosti. Nepřehánějte to s dekoracemi, ale naopak vsaďte na jednoduchost. Celku to prospěje.

Posledním krokem k dovybavení je elektronika a osvětlení. Bez moderních LED pásků se neobejdete a kromě toho se mrkněte i po stmívatelných LED žárovkách, ideálně s možností měnit barvu světla. Nakonec přidejte na výsluní parádní chytrou televizi a pořádný audiosystém. Pak můžete začít zvát hosty a pořádně to rozjet.





2. Nadčasový skandinávský styl

Tahle stylovka se v 21. století nezapře. Těžko hledat někoho, kdo by skandinávský styl neznal. Většina z nás má dokonce aspoň pár kousku tohoto nábytku doma, nebo aspoň měla. Pro pořádek si ale pojďme připomenout, v čem to vězí. Základem je světlé přírodní dřevo doplněné o šedé, krémové a modré tóny. Vše samozřejmě spíš studené. Tahle výbava je jako dělaná pro doplnění krbem.

Pokud máte volbu a chcete skandinávský styl se vším všudy, položte si v místnosti dřevěnou podlahu ze světlých prken. Pokračujte kombinací masivního dřevěného stolu a židlí či taburetůs látkovými potahy – samozřejmě v jedné z výše zmíněných barev. Vše doplňte dvěma až třemi dekoracemi v zelených přírodních odstínech.

Světlo zařídíte zejména velkými okny. Ideální jsou francouzská nebo podobná od stropu až dolů. Tahle finta se vyplatí stejně ve Finsku i u nás. Akorát pozor, kam bude okno směřovat, abyste večer nebyli na očích všem na ulici. K osvětlení místnosti po západu slunce postačí nenápadný závěsný lustr s bílým stínítkem a malá stolní lampička. A je to. Je z vás Skandinávec. Teda výbavou rozhodně.

3. Loft snoubí jednoduchost s industrialismem

Základem je podlaha z litého betonu. Hladká a nenápadná podlaha jako podklad nechá vyniknout ostatní prvky v pokoji. A klidně můžete přehánět a pořídit si nábytek o číslo nebo dvě větší, než by se do normálně zařízeného pokoje o stejné výměře hodilo běžně. Finta je v kontrastu prostoru a velkých dominantních prvků, klidně i solitérů. Ideální jsou pro to staré byty nebo obecně místnosti s vysokými stropy.

Představte si, že vybavujete recepci v parádním hotelu nebo reprezentativní prostory ve firmě. Nemáte nekonečný rozpočet, ale chcete se blýsknout. Proto vyberete 4 nebo 5 parádních kousků, které vkusně rozmístíte po pokoji a necháte je vyniknout. Hodí se na první pohled bytelný nábytek, kožené sedačky, stolek s ocelovým rámem a nohami nebo třeba mosazný květináč na výraznou pokojovku.

Pokud jde o světlo, nemělo by na sebe strhávat pozornost. Naopak je v místnosti od toho, aby pozvedlo váhu předmětů, které mají zaujmout na první pohled. Proto vedle stropního osvětlení budete potřebovat stojací lampu a rozhodně stojí za to pouvažovat i o zapouštěných reflektorech. Ty ozáří nejen vaše nábytkářské chlouby, ale zároveň pěkně rozčlení prostor pomocí světelných kuželů.






4. Ekostyl pro milovníky přírody

Kouzlo je v nepravidelnostech. Pokoje podle pravítka vynikající symetrií a precizní utříděností nejmenších detailů jsou pasé. Ruku na srdce, nemáte taky někdy chuť utéct z betonové džungle města někam do lesa nebo na hory? Pravděpodobně ano. A aby taky ne, když nás v přírodě nic nenutí chvátat a lámat rekordy v pracovních výkonech. Naopak, můžeme si tam užívat vše mezi nebem a zemí. Plnými doušky.

Výbava místnosti v ekostylu by měla ctít přírodní pravidla. Proto se nebojte zaoblit jeden nebo dva rohy místnosti, rozdělte prostor stěnou na květiny nebo si část stěny vyměňte za mechovou. Snadno se udržuje a zelená barva živých rostlin působí blahodárně na psychiku. Můžete klidně kombinovat provence styl s venkovským, doplnit ho moderními designovými židlemi s nepravidelnými tvary i výpletem opěrek.

Světlo je potřeba i tady a ideálně přírodní. Přesně to totiž potřebují všechny zelené rostliny, které si do pokoje dáte. A nešetřete s nimi. Proto volte místnost s okny na jih, kde vytvoříte příjemnou míru soukromí pomocí bílých záclon. Můžete je proložit světle zelnými pásy látky, které výborně doplní vyznění prostoru. Pro nábytek volte přírodní a světlé odstíny, případně přírodní dekor dřeva.

A to je pro tentokrát všechno. Tak co, už máte plán na úpravu pokoje? Až to doděláte, mrkněte občas k nám na blog. Už teď pro vás chystáme další články.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste