5 tipů proti zamlžování zrcadel

2954 Koupelna inspirace , Tipy a triky

Není nic horšího než zamlžené zrcadlo, když někam spěcháte. Vyhněte se jednou pro vždy nepříjemnému čekání na svůj vlastní odraz. Prozradíme vám zaručené tipy, jak se zbavit vysrážené vody na zrcadle. Dokonce vám poradíme, jak zamlžení zrcadla předejít. Tak pojďme na to.

1 Pravidelně větrejte

Jasně, na tohle byste asi přišli sami. Když je zrcadlo samá pára, nejrychleji se jí zbavíte větráním. Jenže kouzlo úspěchu netkví v jednorázové výměně vzduchu v koupelně po sprchování nebo horké vaně. Naopak, zásadní je pravidelné větrání několikrát denně. Ideální je v takovém případě otevřít okna dokořán ve všech místnostech najednou. Rychle a intenzivně vyměnit vzduch a hotovo.

Proč to funguje? Doma se vám postupně hromadí vlhkost. Když nebudete dlouho větrat, všimnete si určitě vysrážené vody i na oknech. Voda se na skle vysráží ze stejného důvodu, jako se mlží brýle, když vejdete v zimě z venku do vyhřáté místnosti. Studené sklo ochladí vzduch kolem a ten tím přijde o část své kapacity vlhkosti. Zbylá voda se pak v kapičkách vysráží na nejbližším možném místě. Takže větrejte pravidelně, ať doma nemáte vlhko.

2 Zkuste sprchová gel

Ano, sprchový gel nemusí nutně sloužit jen k umývání. Pomůže i jako prevence proti zamlžování zrcadla. Pokud to s ním chcete vyzkoušet, nejdřív zrcadlo utřete do sucha. Pak pečlivě rozetřete kapičku sprchového gelu rovnoměrně po celé ploše zrcadla. Nakonec zrcadlo vyleštěte. Tím vznikne na povrchu tenký film, který bude odpuzovat vodu.

Tahle finta vám zafunguje na běžné použití. Pokud se ale plánujete sprchovat půl hodiny v zavřené a nevětrané koupelně, nejspíš se vám zrcadlo stejně zamlží. Ale to asi nemusí vadit. Protože když už si najdete čas na relaxační sprchu takové délky, pravděpodobně nebudete spěchat ani po ní, že?

3 Mýdlo páru zahání

Podobný trik jako se sprchovým gelem můžete vyzkoušet taky s klasickou kostkou mýdla. Malý kousíček mýdla jednoduše rozetřete po celé ploše suchého zrcadla a nakonec pečlivě vyleštíte suchým hadříkem. Tím mýdlo krásně rozprostřete po celém povrchu a ono za odměnu bude odpuzovat vodu, která by se chtěla na zrcadle vysrážet.

Výhodou je oproti sprchovému gelu menší šance na šmouhy. Mýdlo je prakticky nedělá, takže se nemusíte bát, že byste pak s leštěnkou strávili půl dne opatrným vyhlazováním šmouh a map na skle.

4 Vyčistěte zrcadlo pastou na zuby

Opět stejná finta v jiném podání. S pastou na zuby ale buďte opatrní. Nejdřív se přesvědčte, že to není pasta s bělícími účinky. Ta totiž obsahuje miniaturní zrnka, která by při roztírání mohla na skle nechat mikroskopické škrábance. Zrcadlo by tím přišlo o lesk. A to určitě nechcete. Nepoužívejte ale ani gelovou pastu. Ta moc nefunguje.

5 Dejte šanci pěně na holení

Pátý tip sází na stejný postup s pěnou na holení. Určitě ji máte doma, že? Je jedno, jestli je pánská nebo dámská. Obě fungují stejně dobře. Opět platí, že suché zrcadlo potřete malým množstvím pěny a vyleštíte do sucha. Pěna nedělá šmouhy a výborně se roztírá. Jako bonus bude zrcadlo vonět. Ale hlavně se jen tak nezamlží.

Tak co, už máte svého favorita? Který tip vyzkoušíte jako první? Až budete mít zrcadlo vyřízené, mrkněte na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

  • 10 tipů na zařízení malé koupelny
    2020-11-07 1957

    Přestaňte v koupelně bojovat s místem a využijte prostor na maximum.

  • 3+1 tip na koupelnový nábytek
    2018-12-11 1844

    Kouzelné slůvko zní prostor. Ať už máte malou koupelnu v bytě nebo honosnou místnost v domě, vždy myslete na dostatek místa.

  • Čistá koupelna půl zdraví
    2019-05-14 1172

    Koupelna je jednou z nejdůležitějších místností každého domova. Vcházíme do ní unavení a špinaví, vycházíme voňaví a čistí. Ale malá i luxusní koupelna potřebuje údržbu, aby neztratila kouzlo.

  • Jak vybrat vhodné osvětlení do koupelny
    2020-08-15 1517

    Osvětlení koupelny zahrnuje nejen centrální světlo, ale také světla doplňková. Samostatnou kategorií je osvětlení zrcadla, které by mělo být co nejpodobnější dennímu světlu.

  • Koupelnové doplňky určují styl místnosti
    2020-06-13 1142

    Vylaďte si svou koupelnu k dokonalosti. Správným výběrem doplňků to zvládnete raz dva.

  • Proměny v koupelně
    2018-06-19 1453

    Obvyklá bílá, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v koupelně nevládnou. Skříňky nekompromisně ztrácejí vlastní tvář a nechávají se unášet na vlnách trendu pro obývací pokoj a kuchyňský nábytek.

  • Koupelnové zrcadlo aneb bez správného světla ani ránu
    2019-03-26 2112

    Pořizujete si zrcadlo do koupelny? Dejte si záležet na správné teplotě světla. Uvidíte, že vám ráno ušetří drahocenné minuty času.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste