9 věcí, kvůli kterým bude váš interiér vypadat levně. Nezaměňujte umění a kýč

Zařizování a zdobení interiéru je zábavné a naplňující… A také drahé. Mnoho lidí se tedy snaží na zařizování domova ušetřit, a tak pořizují levné věci. I levnými doplňky či nábytkem můžete dosáhnout krásně zařízeného interiéru rodinného domu. Je však potřeba si dát pozor na to, aby kvůli cenově výhodnému vybavení váš domov nepůsobil levně. Co mít na paměti?

Hranice mezi kýčem a uměním je tenká

1. Nevhodný nábytek

Chatrná dřevotřísková konstrukce, design bez nápadu, na první pohled DIY nábytek… Ideální řešení pro bydlení na kolejích nebo na privátu. Rozhodně ale ne do bytu, který považujete za svůj domov.

Přestože je recyklace a upcyklace v módě, všeho moc škodí. Není na škodu si do obýváku postavit starožitnou komodu, kterou jste natřeli atraktivní barvou a vyměnili jí úchytky. Je v pořádku, když perfektní pohovku a pohodlná křesla doplníte o konferenční stůl vyrobený z palet. Pokud ale celý obývák seskládáte pouze z paletového nábytku nebo z nesourodých kousků, které jste výhodně pořídili ve vetešnictví, zbytečně ukazujete, že jste na vybavení šetřili.

Naučte se kombinovat staré s novým. Vyhledejte si reprezentativní starší kousek a vylaďte ho do barvy, která bude korespondovat s pojetím vašeho interiéru.

2. Nejednotná podlaha

Věděli jste, že podlaha se výrazně podepisuje na celkovém vzhledu a dojmu daného prostoru? Špatná textura, barva, ale i materiál může degradovat jinak perfektně zařízený interiér.

Pokud nechcete, aby váš interiér vypadal levně, nekombinuje vinyl a laminát nebo masivní dřevo a umělou podlahu. Pokud vám finanční rozpočet nedovoluje pořízení kvalitní dřevěné podlahy, nevadí. Vyberte si materiál, který bude masiv věrně napodobovat. Pamatujte ale, že by podlaha v celém bytě měla být stejná.

Vyhněte se mixování různých dřevěných dekorů. Zapomeňte na rozličně barevné podlahy v pokojích. Obecně se nedoporučuje podlaha v šedé barvě, kvůli které vypadá interiér zbytečně sterilně, chladně a neosobně.

Ideální je masivní podlaha, která je stejná v celém bytě

3. Nepořádek, kam se podíváš

Přečetli jste všechny rady a tipy, jak na interiérový design a sledujete nejmodernějších trendy v nábytku? Přestože máte domov vymazlený podle odborníků, nebude vám to nic platné, pokud doma máte nepořádek. Právě ten okamžitě „přebije“ veškerou vaši snahu o krásně zařízený interiér rodinného domu či bytu.

Proto je důležité, abyste měli dostatek úložného prostoru. V předsíni mějte prostornou šatní skříň. Do ložnice si pořiďte postel s úložným prostorem. V obývacím pokoji mějte stěny a sestavy se zavíracími skříňkami.

Pro udržení pořádku se doporučují uzavřené skříňky a zásuvky. Aby váš domov nevypadal zahlceně, sáhněte také po otevřených policích. Pamatujte ale, že v nich musíte udržet pořádek. Police by neměly být přeplněné doplňky a dekoracemi do bytu.

Nepořádek pokazí dojem z jinak harmonického bydlení

4. Koberec s nesprávnou velikostí

Výběr koberce je nesmírně důležitý. O to víc si na něm dejte záležet, pokud vybíráte koberec kusový. Velikost koberce by měla odpovídat velikosti místnosti. Příliš malý kobereček v jinak obřím pokoji bude na první pohled vypadat levně.

Jestliže si chcete o velikosti koberce udělat co nejživější představu, zkuste si jej na zem „vyznačit“ třeba pomocí malířské pásky. Zjistíte, jak bude vybraný tvar a velikost korespondovat s celou místností.

Do velkých obývacích pokojů je nejlepší dát koberec, který bude od stěn vzdálený 31 až 45 cm. Aby prostor vypadal konzistentně, měly by nohy sedací soupravy a křesel stát 20 až 30 cm od kraje koberce. Pokud pokládáte koberec do multifunkční místnosti, tedy prostoru, který spojuje obývací pokoj s kuchyňskou částí, docílíte jím intimnějšího a útulnějšího pocitu.

5. Neolemované závěsy a záclony

Oči jsou okna do duše, okna utvářejí duši interiéru. Proto je důležité, nejen jaký materiál a barvu zvolíte pro závěsy, ale také, jak jsou zapravené. Právě u záclon a závěsů se často podceňuje jejich lemování.

Tyto dva bytové doplňky dokážou vzhled vašeho domu pozvednout. Pokud ale nemají olemované okraje, váš domov degradují na levnou špeluňku. Důležité je si pohlídat jejich délku. Měla by končit lehce pod parapety, případně zároveň s podlahou.

Závěsy i záclony musí být vždy olemované

6. Příliš trendy dekorace

Interiérový design je živoucí záležitostí. Nezůstává stejný. Stále se proměňuje. To co bylo trendy před půl rokem, je dnes pasé a out. Než se rozhodnete utratit horentní sumy za momentálně trendy dekorace do bytu, zamyslete se nad tím, zda se vám budou líbit třeba i za rok.

Jestliže svůj domov do puntíku vyladíte podle posledních výkřiků módy, přestane se vám za chvíli líbit. A nakupovat každou chvíli nové vybavení si nemůže dovolit každý. Kromě toho, že je to neekonomické, je to také neekologické.

Přestože je retro zase v kurzu, bude se vám líbit ještě za dva roky? Nebo kvůli němu bude vaše bydlení vypadat levně? Vsaďte raději na nadčasové dekorace do bytu třeba ze dřeva nebo kovu, které nikdy nevyjdou z módy.

7. Rozdíl mezi kýčem a uměním

Hranice mezi kýčem a uměním je tenká a navíc individuální. Každý má jiný vkus. Rozhodně ale platí, že všeho moc škodí. I umění může být kýčovité, pokud je ho mnoho nebo ho umístíte na nevhodné místo.

Máte doma hodnotný obraz? Nechte ho vyniknout. Pověste ho na stěnu a nechte kolem něj dostatek místa. Rozhodně v jeho blízkosti nevěste tuctové obrazy a plakáty, které se jako sériovky prodávají v hobby obchodech a v prodejnách s dekoracemi. Podpořte unikátnost obrazu třeba bodovým osvětlením.

8. Popcornové stropy

Stropům s hrbolky se říká popcornové stropy. Svoji strukturou a vzhledem připomínají sýr, tvaroh nebo pražená zrnka kukuřice. Jedná se o strukturální neboli dekorativní omítku. Tyto stropy byly oblíbené v 60. letech, ale dnes se už rozhodně nenosí. Kromě toho, že vypadají příšerně, se ještě hůř udržují. Drží se v nich prach a pavučiny, které jen tak nesundáte.

Naštěstí je možné se strukturovaného stropu zbavit. Provést to můžete svépomocí, což je ale fyzicky i časově náročné nebo se o pomoc obrátit na profesionála.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste