Betonová podlaha v kuchyni a co k ní padne – 3. díl

Ve třetí části naší série, kde se bavíme o možnostech využití betonové podlahy v kuchyni, se podíváme na další ověřené tipy. Opět se dozvíte zajímavosti, pokud jde o kombinace s nábytkem, dekoracemi nebo dalším vybavením místnosti. Pokud vás minuly první dva díly, určitě se k nim vraťte, až dočtete tento článek. A co nás vlastně v článku čeká konkrétně? Začneme praktickou radou o tmavě šedých kachličkách z betonu, budeme pokračovat skvělým tipem na pracovní desku linky a ostrůvku z teraca a třetí přijde na řadu elegantní prodloužení betonové podlahy z kuchyně až na terasu. Když se dočtete až na konec článku, najdete ještě jeden extra tip, který vám teď neprozradíme. Příjemnou zábavu.

Betonová podlaha působí překvapivě elegantně

Betonová podlaha působí překvapivě elegantně

Sáhněte po betonových kachličkách a ušetřete

Litá podlaha je krásná věc, ale většině z nás už rozhodně nepřijde tak krásná cena, kterou s sebou nese. Naštěstí existuje elegantní alternativa, která vám doma udělá podobnou parádu, a navíc nezruinuje vaše úspory ani rozpočet na prvotřídní vybavení bytu nebo domu. Kachličky v tmavě šedé variantě velmi působivě zastoupí litou betonovou podlahu. Jsou odolné a jednoduché na instalaci. Pokud jste průměrně zruční, zvládnete si s potřebným vybavením podlahu v kuchyni vyřešit svépomocí. A kdyby náhodou ne, vždycky můžete pozvat šikovného řemeslníka, kterému kromě peněžité odměny nabídnete místo u stolu při obědě, nebo ho necháte posedět v křesle u kávy.

Volba kachliček je skvělá i vtom, že si můžete vybírat z různých tvarů a velikostí. Přitom zůstává jejich položení pořád skoro stejně náročné. Jasně, na podlahu asi nebudete umisťovat titěrné kostičkové kachličky, kterými se zdobí tak maximálně pásek na stěně v koupelně nebo na záchodě. Ale kromě toho už je dost na vás, jestli zvolíte velké obdélníky, pravidelné čtvercové kachle nebo sáhnete třeba po moderních šestiúhelnících. V každém případě se můžete spolehnout, že když kvalitně zapravíte spáry, nebude problém po kachličkách plynule posouvat jakýkoliv nábytek, včetně jídelních židlí s poctivě najedeným kamarádem nebo rodinným příslušníkem.

Nakonec budete rádi, když peníze ušetřené na levnější variantě podlahy budete moct investovat do kvalitního vybavení a spotřebičů. Kdo by taky doma v kuchyni nechtěl mít co nejlepší kousky, že? Klidně si pak budete moct dovolit kvalitnější jídelní stůl z masivu, lepší kuchyňskou linku nebo vám kromě půvabného baru zůstane rozpočet na velmi slušné lahve, kterými ho pro začátek vybavíte. To zní dobře Co myslíte? Jen si dejte pozor na to, abyste nábytek nevybírali v moc barvách, které se mezi sebou budou třískat. Ideální jsou jedna až dvě výrazné a zbytek buď bílý, černý nebo v odstínu podlahy. Tak budete mít jistotu, že celá kuchyně krásně vyzní a bude mít jednotný styl.

Vykouzlete si harmonickou kuchyni díky teracu

Pokud je pro vás teraco neznámé slovo, máme jím na mysli kompozitní materiál, který vzniká smícháním cementu s kamínky nejrůznějšího druhu. Možná tenhle materiál budete znát ze starších bytových domů nebo jiných interiérů s rozsáhlejšími chodbami. Právě na chodbách totiž bývaly dřív často podlahy z teraca. Je to poměrně levný materiál, který se chlubí mimořádnou životností a v případě jakéhokoliv poškození se celkem snadno dá opravit nebo renovovat. Kromě toho je prakticky bezúdržbový a kompaktní. Takže ho nerozhází ani tahání skříní nebo lavic ve školách, kde také často zdobil podlahy spojovací chodeb.

Odolné teraco slaví velkolepý návrat

Odolné teraco slaví velkolepý návrat

Skvělou zprávou je, že teraco se dneska dá pořídit nejen jako podlaha. Naopak! Designéři a bytoví architekti pochopili, že má tenhle materiál skvělý potenciál vyniknout v interiérech i jako pracovní desky kuchyňských linek nebo kuchyňských ostrůvků. Samozřejmě nemusí jít výlučně o variantu kombinující cement s kamínky. Dneska už se dá směs připravit uměle, což většinou znamená jednak nižší cenu, a jednak konkrétní barevné provedení vmíchaných kousků i základu směsi. Díky tomu si můžete libovolně navolit, jakou barvu bude mít vaše pracovní deska, a to včetně ozdobných kamínků. Doporučujeme smetanový nebo krémový základ doplněný o kamínky v odstínu kuchyňských skříněk.

To všechno si můžete vybrat i do kuchyně, kde plánujete litou podlahu z betonu nebo variantu s kachličkami. Právě teraco se ke zmíněné podlaze výborně hodí. Jednolitá barva betonu je perfektním základem, která teraco dokáže doplnit. Zároveň díky kamínkům nebo umělým příměsím propojuje dekor ostatních kusů nábytku s pracovní deskou kuchyňské linky. Vy tak získáte čistou jednobarevnou podlahu, na níž přirozeně naváže dekor pracovní desky a prováže ji s ostatním vybavením v místnosti. V celku budete mít harmonickou kuchyni, kterou vám budou závidět nejen nejbližší sousedi.

Prodlužte si betonovou podlahu až na terasu nebo zahradu

Máte doma v kuchyni francouzské okno do zahrady nebo na terasu? V tom případě je tenhle tip jako dělaný právě pro vás. Představte si, jak by bylo skvělé, kdybyste mohli z kuchyně ven vyjít po jednolité podlaze, na které nebudete potřebovat ani dělicí práh vyšší než pár centimetrů. Stejně jako pohodlnější průchod, bylo by o hodně jednodušší i uklízení. Navíc by se vám podlahou přirozeně propojil venkovní prostor s vnitřním. Od stolu v kuchyni byste mohli klidně s kávou přejít posedět na zahradní nábytek nebo se třeba uvelebit na nachystané lehátko pod slunečníkem.

Jestli se rozhodnete pro takto elegantní propojení vnitřní a venkovní podlahy, doporučujeme vám kachličky v betonovém odstínu. Nevýrazný šedý tón je skvělým základem pro jakýkoliv nábytek, vybavení nebo dekorace. Vše na této barvě pěkně vynikne, aniž by se vizuálně nepříjemně střetly barvy. Získáte tak harmonický celek, který si můžete v maličkostech ladit a upravovat třeba podle sezóny. V létě přidáte zmíněné lehátko a na podzim třeba výstavku s vyřezávanou dýní nebo místu plnou zralých šípků a ořechů. to už necháme na vás a vaši fantazii.

Nezapomeňte taky na to, že venkovní část podlahy by měla aspoň opticky zapadnout do kontextu okolí. Pokud máte venku trávník nebo jinou zeleň, hodí se rostlinami zjemnit vyznění jednolité šedé plochy podlahy. Přirozeně tak propojíte vnitřní svět vašeho domova s venkovním světem vaší zahrady nebo terasy. Můžete přidat taky dekorační kobereček v tmavě šedé nebo hnědé barvě. Venku se snažte držet přírodních odstínů, které se krásně hodí k sobě i k barvám přítomným v nejbližším okolí.

Vsaďte na lesk

Bonusový tip tentokrát věnujeme vysoce lesklé povrchové úpravě podlahy. Schválně jak si představíte podlahu z betonu? Většina lidí na první dobrou myslí na chodníky, cesty a další notoricky známá místa, která máme v hlavě spojená s tímto materiálem. Ale všechny tyto komunikace jsou vyvedené v matné úpravě. Je to jednak technologicky žádoucí, a jednak bezpečnější. Jen si představte, jak nepříjemné by bylo slunce odrážející se od celého povrchu chodníku. To by nadávali chodci i řidiči.

Betonová podlaha v lesklém provedení je perfektní volbou

Betonová podlaha v lesklém provedení je perfektní volbou

Ale doma je to jinak. V kuchyni si klidně můžete dovolit vysoký lesk na betonové podlaze. A je jedno, jestli zvolíte litou variantu, nebo se rozhodnete spíš pro kachličky. V obou případech můžete spoléhat na dokonale homogenní provedení. U kachliček je lepší sáhnout po větších. Není mezi nim tak často spárovací hmota, která mírně ubírá na kompaktním vyznění podlahy. Konkrétní barvu už necháme na vás. My sázíme na šedou v jakémkoliv odstínu, který pro daný interiér bude dávat smysl.

A jsme na konci třetího dílu naší série o betonových podlahách v kuchyni. Pokud jste společně s prvním a druhým dílem dočetli až sem, máte od nás už celkem dvanáct tipů, jak v kuchyni betonovou podlahu využít, s čím ji kombinovat a jak zařídit zbytek interiéru. Samozřejmě budeme rádi, když s námi zůstanete i nadále. Máme pro vás spousty dalších zajímavých článků na blogu. Mrkněte na ně a uvidíte sami.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste