Bezpečnostní dveře

1393 Tipy a triky

Minimálně to, že existují jiná kritéria na výběr vstupních dveří do bytu a jiná do domu. Dobře všechny parametry zvažte, pomohu vám při rozhodování. V konečném důsledku vám mohu ušetřit i peníze, soukromí a nepříjemná překvapení v podobě zdemolovaného interiéru.

 

Bytové jsou nenápadnější

Design vstupních dveří nebývá příliš výrazný. Jsou spíše nenápadné, v jednotném stylu a v tónu s ostatními dveřmi v bytovém domě. O to větší nároky se kladou na konstrukci, jejíž hlavní rolí je zajištění bezpečnosti a izolace. Nachází-li se byt ve vícepodlažním objektu, je důležitým požadavkem protipožární odolnost 30 min. Tak dlouho dokážou dveře zamezit šíření ohně a kouře v budově. Protihlukovou úpravu také nepodceňujte. Obzvlášť pokud se váš byt nalézá přímo u domovního schodiště. Šetřit na této úpravě se nevyplácí, děti pádící po schodech vám to denně budou připomínat. Zvukovou průzvučnost snížíte, pokud po celém obvodu dveří upevníte pružné těsnění – i na prahu. Protipožární a protihlukovou úpravu může prodejce na všech typech dveří provést za příplatek. V bytových domech jsou protipožární vlastnosti vstupních dveří stanoveny přímo zákonem, a proto není možné vyměnit stávající dveře za běžné bezpečnostní dveře. Máte-li požadavek na neprůstřelnost dveří, zajímavá pro vás může být informace, že některé firmy tuto úpravu nabízí za vysoký příplatek, jiné zase bez příplatku k základnímu provedení. Vstupní dveře do bytu se volí obdobně jako interiérové. Tzn. že mohou oddělovat prostory s maximálním rozdílem teplot 10°C. Pokud máte pocit, že ve vašem bytovém domě jsou tyto rozdíly větší, poraďte se o vhodném řešení s dodavatelem. Vzhledem k rostoucí mu počtu bytových krádeží se zájem o bezpečnostní dveře stále zvyšuje. Někteří lidé mají o takových dveřích představu, že jsou absolutně nedobytné. Není to však pravda. Tyto dveře jsou výrazně odolnější proti vloupání, přičemž míru ochrany určuje jejich stupeň bezpečnosti. Čím je vyšší, tím odolnější jsou bezpečnostní dveře. Samotný počet uzamykací obvodů ale nemusí být rozhodující. Kvalitní dveře mají rozvorový zámek, který současně uzamyká všechny bezpečnostní bude naráz.

Navrhuje se tak, aby se při porušení ochranné vložky automaticky nastavil do polohy uzamčení. Nejzranitelnějším prvkem dveří jsou bezpečnostní vložky, kdy část, do níž se vkládá klíč. Do dveří se montují vložky odolávající otevření planžetou, odvrtání nebo chrání před dynamický nárazem. Pro lepší pocit bezpečnosti by na dveřním křídle neměl scházet ani panoramatický průzor se širokým úhlem pohledu, 180–200 stupňů. Výrobci ho doporučují umístit podle výšky nejnižšího dospělého člena domácnosti. Vyšší lidé se lépe sehnout, nižší obyvatelé by museli v případě vyššího umístění průzoru použít schůdky nebo stoličku. Proto se průzor vrtá do dveří až na místě montáže. Celková montáž bezpečnostních dveří i s výměnou zárubně trvá v panelákovém bytě 5 až 6 hod.

 

Větší nároky na dveře do domu

Na venkovní vchodové dveře do rodinného domu se kladou mnohem vyšší nároky jak na konstrukci, tak na povrchovou úpravu. Jsou výrazným estetickým prvkem architektonického celku. Měly by vzhledem ladit s okny a fasádou. Nezapomeňte však zohlednit celkové prostředí i okolní zástavbu. Již při samotném plánování vašeho domu byste si měli promyslet umístění vchodových dveří, jejich orientaci na světovou stranu i rozměry. U jižně orientovaných dveří s tmavým povrchem mohou při zabudování v nechráněných polohách vzniknout na povrchu vysoké teploty, které zapříčiňují až funkční problémy. Při západní orientaci je třeba dbát na ochranu dveří před nárazovým deštěm. Vhodným řešením by mohlo být překrytí markýzou. Výběr barvy ovlivňuje i materiál z něhož jsou dveře zhotoveny. Výrobci v žádném případě nedoporučují tmavou povrchovou úpravu na hliníkové dveře. Hliníkové dveře složené z více profilů mají ve středu tepelně izolační materiál, který zajišťuje tepelný rozdíl mezi venkovními a vnitřními hliníkovými profily. Problém nastává při extrémních teplotách venkovního prostředí, kdy venkovní profil mění svůj objem vlivem délkové roztažnosti materiálu a mění tvar celého křídla. Tmavé barvě se vyhněte, abyste zabránili přehřátí. Naopak tmavé pigmenty v povrchové úpravě dřevěných dveří zajistí delší intervaly v údržbě. Dveře se světlou lazurou potřebují nový lak již po 5 letech, dveře s tmavou lazurou stačí natřít po 10 letech užívání. Vchodové dveře musí splňovat tři požadavky: tepelně i zvukově izolovat, musí být bezpečné a měly by mít dlouhou životnost. Většinou rozhoduje i cena. Záleží na vás, zda upřednostníte plné dveřní křídlo nebo částečně prosklené, se světlíkem nebo bez něj. Materiálově by se provedení mělo shodovat s okny. Vchodové dveře do rodinného domu se navrhují se světlou šířkou 900 mm a výškou 2150 mm.

Design vchodových dveří se rozvíjí, v nabídce firem najdete množství typů a provedení. Co se týká materiálové stránky, na určitou dobu bylo dřevo vytlačeno do pozadí plasty, ale dnes opět prožívá svou renesanci. Zajímavá designová řešení nabízí i nejnovější dřevohliníkové dveře, které ideálně kombinují fyzikální vlastnosti kovu a dřeva a mohou se zabudovat i do pasivních domů. Některé firmy vyrobí dveře podle vašich vlastních návrhů, dokonce i podle fotografií. Když při výběru vstupních dveří zohledníte zmiňované požadavky přizpůsobené vaším konkrétní podmínkám a přihlédnete i ke správnému poměru kvality a ceny, výsledkem může být optimální řešení.

Ať už řešíte dveře do bytu či domu, nezapomínejte na sladění jejich designu s nábytkem do předsíně, či vstupní haly.

Jaká třída?

Podle odolnosti proti napadení se dveře dělí podle evropských norem do bezpečnostních tříd od 1 do 6. Dveře 1. a 2. kategorie nelze příliš nazývat bezpečnostními, nároky těchto kategorií splňují zesílené běžné dřevěné či sololitové dveře. Dveře 5. a 6. kategorie slouží zejména speciálním účelům – banky vojenské objekty a podobně. V běžném životě – bytech a rodinných domech – se nejčastěji setkáme se dveřmi v bezpečnostní kategorii 3 a 4, které jsou dnes vyžadovány většinou pojišťoven.

Až 80 % vloupání se uskuteční právě dveřmi, jimiž se pachatel nejen dostává dovnitř, ale také tudy vynáší kořist ven. Bezpečnostní dveře a mechanické zabezpečení znemožňuje nebo alespoň ztíží případnému pachateli možnost vniknutí do objektu.

 

Přečtěte si také

  • Půdní vestavba - Jak si poradit s podkrovím?
    2018-04-26 3876

    Chystáte koupi podkroví, abyste si v něm vybudovali snové bydlení? Na jaká úskalí můžete narazit a hlavně jak si s nimi poradit? Vyzpovídali jsme pro vás architekta!

  • Jak uspořádat místnosti?
    2018-07-03 2334

    Jak vytvořit dispozici, která umožní každou část obytného prostoru skutečně využívat, nevytváří hluché prostory a místnosti orientuje správně vzhledem ke světovým stranám?

  • O předsíni trochu jinak.
    2018-05-12 1616

    Předsíň. Prostor, ve kterém probíhá akt přivítání a loučení. Po překročení jejího prahu odložíte svrchník, z unavených nohou setřesete boty a vdechnete naplno atmosféru domova.

  • Předsíň - neboli vstupní prostor do domova.
    2018-03-10 2167

    Předsíň je taková podaná navštívenka a ta by měla být vkusná, aby se náš host těšil, co přijde dál. Čím tedy dosáhneme kýženého stavu?

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste