Buďte originální: kombinujte starý nábytek s novým

1637 Tipy a triky , Trendy

Znáte ten pocit, když vejdete do nově zařízeného obývacího pokoje a připadáte si tam cizí? Pokud ne, máte štěstí. Stává se to často, pokud stavíte dům nebo děláte kompletní rekonstrukci s nákupem nového vybavení od A do Z. Novým věcem trvá, než se s vámi sžijí. Ale můžete to urychlit.






Projděte dům do všech koutů

Podívejte se do sklepa i na půdu. Často se tam pod plachtou s popraškem sedlého prachu ukrývají poklady po prarodičích. S trochou štěstí objevíte dědečkům šachový stolek nebo babiččino houpací křeslo. Obojí se skvěle hodí do nově zařízeného obýváku. Vtisknou místnosti cosi známého a blízkého.

Nezapomeňte se podívat i do stodoly, kůlny a ostatních hospodářských budov. Asi tam nenajdete skříně z mahagonu, ale i malé štokrle nebo neotřelá stolička se hodí jako zpestření novotou čpějící předsíně. Vyberte si deštivý víkend a ponořte se do historie. Dost možná narazíte na pěkné kousky nábytku.

Když náhodou nebudete mít štěstí doma, zkuste příbuzné. Ti můžou mít taky schované zapomenuté skvosty, které vám do renovovaných místností padnou jako ulité. Nemusí to být zrovna obývací stěna. Klidně stačí police nebo ozdobné zrcadlo. A kdo ví, možná narazíte i na zdobený sekretář.

Udělejte si výlet do minulosti

Pokud nemáte možnost prošmejdit zákoutí starších domů, vyrazte do starožitnictví. Mrkněte na internet a určitě v okolí najdete příležitost ponořit se do sbírek minulých dob. Opět platí, že stačí drobnost, která ozvláštní a doplní nově vybudovaný interiér. Uvidíte, že to k sobě padne.

Když budete mít štěstí, třeba narazíte na starožitné piano, které se pyšní precizním řemeslným zpracováním a vynikajícím způsobem určí ráz pokoje, do kterého ho umístíte. A nemusí vás ani přijít na moc peněz. Někdy stačí pár tisíc a máte doma poklad, o kterém jiní jen sní.

Nezapomeňte se ve starožitnictví mrknout taky na doplňky. Pokud nefandíte obrazům, zkuste si vybrat nějakou pěknou vázu nebo těžítko. Samozřejmě záleží na vašem vkusu a povaze. Ale je hezké, když narazíte na těžítko v podobě prosklené koule, které mívala prababička.

Vnímejte sílu času

Stejně jako v mnoha dalších odvětvích lidského života i ve světě nábytku mají důležitou pozici příběhy a vzpomínky. Proto si rádi schováváme křeslo po babičce. Vždycky nám ji připomene, i když už třeba není mezi námi. A přesně pro to je pro nás cennější než veškerý nový nábytek, co doma máme.

Ideální je, když domů přinesete nábytek, který vypráví příběh vaší rodiny, ale není to podmínkou. Někdy může mít i obyčejná ošoupaná židle něco v sobě. Prostě při pohledu na ní máte pocit, že toho pamatuje hodně. A přesně tohle krásně vyváží váš nově zařízený byt. Stačí mít odvahu a kombinovat.

Možná budete sem tam muset přiložit ruku k dílu nebo poprosit známého truhláře o opravu zásadně poničených kousků. Ale i tak rozhodně stojí za to mít v každém pokoji aspoň jednu maličkost, která vám něco připomene. Vytvoříte si tak z anonymního prostoru osobní hájemství. Domov.





Zapojte kreativitu

Nebojte se dávat věcem nový význam a funkci. Nejznámějším příkladem je asi psací stůl vyrobený z šicího stroje Singer. Tím myslíme ten z první poloviny dvacátého století, klasický pedálový s mechanickými převody. Dneska jsou nová využití starožitností v módě jako nikdy.

Nemusíte zůstat jen u stolů a šicích strojů. Určitě přijdete na spoustu inovací a kombinací starého s novým, abyste vytvořili unikátní kousek nábytku nebo dekorace. Své místo může mít i industriální osvětlení z hospodářských budov. Akorát pečlivě zkontrolujte, že jsou všechny součástky v pořádku.

Pokud tápete v tom, co použít jako základ pro vznik nového kusu nábytku nebo dekorace, zkuste se rozhlídnout na internetu. Existuje spousta blogů a dalších stránek, na kterých najdete inspiraci k tvoření. Většinou se specializují na konkrétní materiál nebo věc. Proto pátrejte raději na více místech.

Nechte vyniknout staré kousky

Je jasné, že některé věci nenahradíte starožitnostmi. Klíčové vybavení domácnosti určitě volte nové. Ale to neznamená, že nemůžete v obýváku v nevýrazných barvách a tvarech nechat vyniknout konferenční stolek z 60. let, který prateta kdysi dala jako svatební dárek vašim rodičům. Naopak!

Pokud máte strach, že svrchní deska z umělé hmoty v ostrých pastelových barvách působí moc zastarale, pletete se. Je to přesně obráceně. Nese s sebou příběh, který nový nábytek nemá. Proto se nebojte i trochy extravagance. Tu si hravě obhájíte, pokud na věc máte osobní vzpomínky z minulosti.

Stejně to můžete udělat v kuchyni s malovaným příborníkem nebo v ložnici s peřiňákem. Jasně, vždycky to musí být nábytek, který je v dobrém stavu. Ale kromě toho vám krom vás samotných nic nebrání posunout ráz místnosti o kus dál. A když se budou ptát kamarádi, aspoň společně zavzpomínáte na předky.

Tak s chutí do toho. Držíme vám na dálku palce, ať na půdě objevíte skvosty, o kterých jste nevěděli. Určitě se vám je podaří skvěle doplnit novým nábytkem. A až budete mít hotovo, mrkněte na naše další články na blogu. Určitě v nich najdete další zajímavosti.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste