Čeká vás stěhování? Poradíme, jak stěhovat nejen velké kusy nábytku

1220 Tipy a triky

Také jste slyšeli, že je lepší vyhořet než se stěhovat? Pokud si stěhování správně nezorganizujete, může se vám kvůli němu na čele objevit pár vrásek. Nenechávejte stěhování na poslední chvíli. Věci si roztřiďte, pořiďte si sadu na stěhování nábytku a nezapomeňte ani na vhodný obalový materiál. Nenadřete se a nezničíte si ani nábytek, ani stěny či podlahy.

Stěhování pečlivě naplánujte

Stěhování si dobře naplánujte

Abyste ze stěhování nedostali infarkt, začněte s jeho přípravami nejméně měsíc předem. To je dost času na to, abyste si objednali spolehlivou stěhovací službu. Obejde se ale i bez ní. Stačí, když dáte dohromady partu přátel, která nemá problém vám při stěhování nábytku pomoct. I je o pomoc požádejte dostatečně dopředu, aby si na vás udělali čas.

Zhruba týden před „akcí“ začněte shánět krabice a obalový materiál. Pokud budete nábytek demontovat, připravte si šroubováky a další potřebné nářadí. V tuto dobu začněte se samotným balením.

  • Začněte s věcmi, které nebudete pár týdnů potřebovat: sezónní oblečení, sportovní vybavení, dekorace atd.
  • Připravte si také krabice s věcmi, které využijete hned po přestěhování: pyžamo, peřiny, léky, toaletní papír, hygienické potřeby atd.
  • Rozbitné a křehké věci by měly být u sebe. Pečlivě je zabalte a krabici označte.
  • Věci z jedné místnosti by měly být u sebe. Lépe se vám bude v krabicích orientovat.

Křehké věci pečlivě zabalte

Praktické pomůcky pro stěhování nábytku

Jaké pomůcky se pro stěhování nábytku a dalšího vybavení hodí?

  • Kartonové krabice na stěhování, které mají vysokou nosnost.
  • Kartonové hrany ochrání křehký, masivní i starožitný nábytek. Použijte je třeba na balení skleněného konferenčního stolku nebo jídelního stolu.
  • Bublinovou fólií nebo balicím papírem vystele krabici s křehkým nádobím nebo elektronikou. Bublinovou fólii použijte také jako přebal věcí, které se nevejdou do krabice.
  • Kartonová podložka na stěhování ochrání spodní část nábytku před ušpiněním.
  • Strečka se postará o bezpečí velkých kusů nábytku a elektroniky. Zabalte do ní ledničku, koupelnovou skříňku nebo jednotlivé desky rozloženého nábytku. Ze strečky vyrobíte i pružné lano, kterým upevníte vysoký nábytek ve stěhovací dodávce.
  • Do pytlů na odpad zabalte „měkouše“. Tedy oblečení, peřiny, deky nebo třeba matrace.
  • Fixy pro popisování krabic. Krabice s křehkými věcmi označte popiskem „křehké“, případně na krabice napište, co se v nich nachází, např.: vybavení kuchyně, koupelny atd.
  • Lepicí páskou zafixujete nejen obalový materiál, ale například i pohyblivé části nábytku (zásuvky, dvířka atd).
  • V sadě na stěhování nábytku najdete kolečka a stěhovací tyč. Díky ní s lehkostí přestěhujete i těžké kusy nábytku. Pomocí stěhovací tyče nábytek nadzvednete a podložíte jej kolečky.
  • Ližiny na stěhování nábytku pomohou třeba se stěhováním klavíru nebo lednice.
  • Háky a popruhy na stěhování nábytku jsou klasikou, kterou zná většina lidí, která již někdy stěhovala. Nejčastěji se používají pro výnos do patra.

Věci pečlivě zabalte do kartonových krabic

Vyvarujte se nejčastějším chybám při stěhování

Nezáleží na tom, jestli věci přesouváte z místnosti do místnosti, nebo se stěhujete úplně jinam. Existuje několik nešvarů, které vedou k jedinému, a to k poničení nábytku, ale také ostatního vybavení.

  • Přesouvání po zemi – nejhorším způsobem, jak můžete přesunovat nábytek, je jeho posouvání po zemi bez podložky nebo jiných ochranných prvků. Nejenže poničíte nábytek, ale také podlahu. Na dřevěné podlaze zůstanou viditelné stopy, u koberců vytrháte vlákna. Na koberci vzniknou díry.

  • Bez demontáže – mnoho lidí si myslí, že ušetří čas, pokud nábytek nedemontuje. Pokud je to možné, měli byste velký nábytek demontovat. Ušetříte si starosti s poškozením stěn, odřením dveří nebo zhoršeným průchodem menšími otvory.

  • Nesprávné používání tzv. banánovek – banánové krabice ze supermarketů mají obstojnou nosnost, ale pouze tehdy, pokud používáte víko i dno naráz. Přenášení těžkých věcí v samostatných částech se nedoporučuje.

  • Nevhodné balení křehkých věcí – každou skleničku i jiný výrobek ze skla balte zvlášť do bublinkové fólie nebo novin. Jakmile je naskládáte do přepravky, nesmíte slyšet cinkání. Jinak je něco špatně.

Sedací nábytek nestěhujte sami

Vychytávky pro stěhování nábytku

Při stěhování je čas na vytřídění nepotřebných věcí. Oblečení, které jste roky neměli na sobě, nabídněte charitě nebo z něj udělejte hadry na podlahu. Starší nábytek, pro který v novém bydlení nenajdete využití, můžete zkusit prodat v bazaru nebo jej nabídněte zadarmo za odvoz.

Jak si stěhování co nejvíce ulehčíte?

  • komod a skříní vyndejte veškerý obsah.
  • Demontujte dvířka a vysaďte zásuvky. Snížíte tak hmotnost nábytku.
  • Zafixujte otvíravé části páskou, aby vás během stěhování neomezovaly.
  • Na nožky těžkého nábytku navlečte staré ponožky, které poslouží jako kluzák při posunování po podlaze.
  • Postavte nábytek na kolečka určená pro stěhování. Pořídíte je v obchodě. Stejnou službu udělají i podložky s kolečky, které se používají jako stojany na květiny. Jen dejte pozor, aby měly stojany dostatečnou hmotnost.
  • Při převozu svůj nábytek ochráníte dekami a přikrývkami. Zabráníte tak odření a poškrábání nábytku.

Pokud je to možné, nábytek demontujte

Jak přestěhovat sedací soupravu?

Stěhování pohovky patří k nejkomplikovanějším. Ujistěte se, že sedačka projde dveřmi i chodbou. Sundejte z ní veškeré polštářky a volné části. Pokud je to možné, demontujte, co demontovat jde. Obvykle lze odstranit část na spaní, případně výsuvný úložný prostor na kolečkách. Otvíravé části, například otoman zjistěte lepicí páskou.

Pokud stěhujete pohovku z místnosti do místnosti, podložte její nohy kartonem, dekou nebo třeba kolečky. V případě, že ji stěhujete do patra nebo ji potřebujete umístit do výtahu, podnoží demontujte. Manipulace tak bude plynulejší a bezpečnější.

Jak na stěhování postele?

Postele většinou rozložíte. Vyndejte z ní úložný prostor, rošt i matrace. Bočnice a čela zabalte zvlášť. Do krabičky nebo sáčku uložte veškerý spojovací materiál (šroubky, podložky atd.) ať jej máte hned po ruce. Matraci můžete smotat a obalit strečovou fólii. Některé matrace však smotat nejde. Ochráníte je tak, že na ně z obou stran navlečete velké odpadkové pytle, které uprostřed slepíte izolepou.

Jak na stěhování skříní?

Stěhování šatních skříní dá zabrat, ale když víte jak nato, není to taková fuška. Před samotným stěhováním ze skříně vše vykliďte. Vyndejte police a šatní tyče. Pokud je to možné, demontujte dveře. Nejlepší je rozložení celé skříně. Jestliže to však nábytek neumožňuje, pomožte si stěhovacími ližinami. Jsou délkově nastavitelné, a tak na nich skříň pohodlně převezete.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste