Co nového v kuchyni?

Ukliďte všechno do skříně!

Co je z hlediska efektivního fungování v kuchyni nejdůležitější? Uspořádat nábytek tak, aby na sebe jednotlivé pracovní zóny plynule navazovaly. Recept na funkční sestavení skříněk se již dávno osvědčil, proto mu již nikdo nevěnuje pozornost. Mnohem podstatnější je však zamýšlet se nad přehledným umístěním všech kuchyňských předmětů tak, aby byly kdykoli po ruce. Velké výsuvné kontejnery podle výrobců trendů obstály natolik, že je ponechali. Stejně sympatické jsou jim mělké zásuvky s přesně vymezeným prostorem na příbory, kořenky, vařečky, nože a ostatní pomůcky. Neodmyslitelnou součástí každé kuchyně jsou potraviny. Zatímco donedávna jim patřila jedna vyšší skříňka, dnes jim výrobci vymezují mnohem více prostoru. Spolu s dalšími kuchyňskými potřebami jim náleží místo velkých skříních, které se svými rozměry a způsobem zavírání dveří – posuvným či skládacím – příliš neliší od vestavných skříní v ložnici. Vzhledem úlohám kuchyně zůstat funkční a zároveň elegantní je tato novinka pochopitelná. Otázkou zůstává, zda se skříně vejdou do menšího prostoru. Výrobci vychází z myšlenky projektování kuchyně při návrhu domů tak, aby se s větším odkládacím prostorem dalo počítat již v této přípravné fázi. Koneckonců když se rozhodnete pro skříně umístěné přímo v kuchyni, nemusíte již počítat se spižírnou.

 

 

Hlavně bez příkras

Moderní kuchyňské linky působí velmi čistě, za což vděčí již zmiňované mu nápadu – uklidit vše do skříněk. To však neznamená, že jich do kuchyně můžete umístit příliš mnoho. Prostor byste zastavěli a nepůsobil by vzdušně. Trendy doporučují zacházet s mohutným nábytkem citlivě. Platí pravidlo: čím větší kus, tím blíže podlaze byste jej měli umístit. I proto ustupují skříňky nad pracovní plochou do pozadí, někteří výrobci se jí dokonce úplně vzdali. Logicky se naskýtá otázka, jak opticky odlehčit robustním potravinovým skříním. Řešení je jednoznačné. Postavte do niky tak, aby okraje dveří lícovali se stěnou. Na optickém odlehčení kuchyně se podílejí jednolité přední plochy skříněk. Ve snaze zachovat ucelený vzhled se úchyty staly součástí dvířek. Výjimečná nejsou ani dvířka bez úchytů, která otevřete jemným zatlačení dovnitř. Minimalistického vzhledu dosáhnete v kuchyni tak, že ji ulevíte od všech volně položených či zavěšených předmětů. Zapomeňte na otevřené police, svádí k nepořádku.

Nezáleží na materiálu ani na barvě

Možná vás to překvapí, ale trendy tentokrát jednoznačně nezvolily konkrétní dezén dřeva ani barevný odstín, dokonce nedaly přednost žádném materiálu. Tak jako se líbí kuchyň ze dřeva v tmavém až čokoládovém odstínu, stejně atraktivní je i světlý, jemněji působící povrch. Na jedinou úpravu se definitivně zapomnělo, tou je třešeň.  S jistotou ji vystřídal ořech nebo dub. Pokud byste přeci jen zatoužili po barvách, výrobci nabízí široké spektrum sytých i pastelových odstínů v tom nejlesklejším designu. Rádi bychom připomněli, že za barvy byste měli považovat i bílou či černou, jimž patří stejné místo jako červené, zelené nebo oranžové. Velmi příjemným zjištěním byl i fakt, že výrobci upustili od dilematu, zda upřednostnit nerez či dřevo. Vyřešili to přímo bravurně a klidně kombinují oba materiály dohromady. Ukřivděný zůstal jen plast. Když se však tvůrci v budoucnu inspirují nábytkem do jídelen nebo obývacího pokoje, určitě rychle zjistí, že i v kuchyni s ním dosáhnou stejně elegantního a lesklého efektu, jaký nabízí lakovaný laminát.

 

Dané rozměry již neplatí

I vy jste kdysi trvali na normami doporučené výšce pracovní plochy či vhodné vzdálenosti horních skříněk od spodních? V současnosti již výrobci ustupují od standartních rozměrů a přizpůsobují je individuálním požadavkům. Výšku pracovní plochy například mírně zvýšili, její hloubku zvětšili. Rozšířili úložné kontejnery – jen málokdy se setkáte s obvyklými 40 cm. Běžnou záležitostí je umístění pečící trouby ve výšce očí. Jelikož se upustilo od horních skříněk, přestala se řešit otázka vhodné vzdálenosti od pracovní desky. Naopak se opět stala atraktivní plocha za ní. Keramický obklad ustoupil do pozadí a nahradila je kombinace laminátové desky, nerezu či výrazné strukturované omítky. Nerezová část sahá do výšky maximálně 10 až 20 cm a umožňuje zabudovat potřebné vedení elektroinstalace či zásuvky.

Spotřebiče důležitější než sestava?

Jednou z myšlenek, které vyjadřují aktuální trendy, je přesvědčit, že kuchyni navzdory tomu, že se tu připravují pokrmy, má sloužit především svému uživateli. Nelze se proto vůbec divit, že novou dimenzi nabídli spotřebiče. Na jedné straně šlo o novinky pro zákazníky, kteří se ztotožňují s moderním způsobem života a image je pro mě důležitá i v kuchyni. Jim jsou určeny vinotéky připomínající chladničky, parní trouby pro zdravý způsob vaření, digestoře, které se po stisknutí tlačítka vysunou z pracovní desky, či digestoř s televizní obrazovkou. Ti, kdo rádi vaří a důležitější je pro ně praktická stránka spotřebičů, určitě ocení varnou desku s pěti hořáky, přídavnou plochu sloužící k udržení teploty navařeného jídla či vrchem plněnou myčku. Nelze opomenout ani digestoř –  z nenápadného doplňku se změnila na výrazný akcent, a proto ji právem vystihuje označení panel či komín. Bonusem jsou osvětlené přípravné plochy předcházející vzniku jakýchkoliv nebezpečných situací. Je pravda, že všechny novinky jsou krokem do neznáma – o tom, zda se ujmou, rozhodují především uživatelé. Tvůrci kuchyní při zdokonalování jednotlivých prvků myslí hlavně na vás, proto byste neměli pochybovat, že se tato vylepšeních prosadí také v budoucnosti.

10 věcí, na které trend radí zapomenout:

Přečtěte si také

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2096

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Kuchyňská zástěna - Detail, na kterém záleží!
    2018-04-14 2332

    Cestu k pocitu dobře vykonané práce po peripetiích s výběrem kuchyňského nábytku a spotřebičů vám může zkomplikovat padesát centimetrů prostoru mezi spodními a horními skřínkami...

  • Moderní podlahy.
    2018-04-10 1697

    Potřebujete poradit s výběrem typu podlahy? V našem článku se dozvíte o výhodách a kompromisech všech druhů podlah, které jsou trendy v poslední době...

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste