Čtecí a relaxační koutky snadno zařídíte i v menších pokojích.

Dnešní uspěchaná doba doslova volá po relaxačních koutcích, ve kterých si můžete nerušeně přečíst knihu, časopis, nebo jen listovat rodinným albem. Odpočinkové místo vám musí poskytnout pěkný výhled, soukromí, a hlavně pohodlí, abyste se dokázali správně uvolnit. Objevte inspirace pro odpočinkové čtecí koutky.

Ne vždy je možné relaxačnímu koutku vymezit celý pokoj

Pokud můžete relaxačnímu koutku vyčlenit v domě či bytě celý pokoj, máte vyhráno. Ne každý si však tento luxus může dovolit. Naštěstí velikost odpočinkové zóny není rozhodujícím faktorem. Co je skutečně důležité? Především vybavení a atmosféra.

Co tedy v místě odpočinku nesmí chybět?

  • Pohodlné křeslo, sedačka, sedací vak nebo jinak zařízené místo na sezení.
  • Dostatek světla, které bude ideálně kombinovat přirozené denní a umělé světlo.
  • Příjemná atmosféra, které dosáhnete doplňky, barvami i vůněmi.
  • Oddělení odpočinkového prostoru od zbytku dění v domácnosti.
  • Police, knihovny či regály pro umístění knih, dekorací a květin.

Suma sumárum si tedy relaxační koutek můžete dovolit zařídit i v malém bytě, a to v jakékoliv místnosti. Pokud byste ale uvažovali o relaxačním koutku v pracovně, zvažte, zda vás od odpočinku nebudou vyrušovat myšlenky na práci.

Návrhy, kam umístit relaxační a čtecí koutek

Pro odpočinkové místo zvolte třeba zimní zahradu, výklenek u okna a obecně prostory, kam dopadá denní světlo. Zvolit však můžete i různé výklenky a rohy v pokoji, které vaše odpočinkové místo opticky oddělí od zbytku místnosti, a navíc se v něm budete cítit bezpečně. Skvělým prostorem je také podkroví se střešním oknem. Vzhledem k trendu rodinných domů ve stylu bungalovu, pro které je typický otevřený strop až ke krovu, se čtecí a relaxační koutky umisťují do vzduchu do pohodlné sítě. V tomto případě je důležité dbát na dostatečné osvětlení.

Straňte se běžného chodu domácnosti

Zejména v menších bytech či domech není možné relaxační kout zcela oddělit od běžného chodu domácnosti. Naštěstí existují alternativní řešení, která spolehlivě fungují, takže si koutek můžete zařídit prakticky v jakékoliv místnosti. Typicky se jedná o obývací pokoj, ale také o ložnici nebo chodbu.

Co je pro odpočinkový koutek důležité? Aby sloužil pouze pro relaxaci. Proto se jej od zbytku místnosti snažte oddělit. Jak na to?

  • Použijte paravány, které koutek spolehlivě oddělí od zbytku místnosti, ale v případě potřeby je můžete snadno přenést nebo složit, aby nepřekážely.
  • Pořiďte si otevřený policový regál nebo regál se zády. Otevřená varianta neubere na vzdušnosti místnosti. Regál se zádovinou vám ale poskytne dokonalé soukromí. Police využijete jako knihovnu.
  • Připevněte na strop kolejnici s jemnou záclonou, kterou zatáhnete vždy, když se rozhodnete mít čas sami pro sebe.
  • Jestliže jste limitováni prostorem, vsaďte pouze na optické oddělení. S tím vám pomůže třeba nástěnná tapeta s motivem přírody nebo dřevěný či kamenný obklad.
  • Nenáročná na prostor je rovněž květinová stěna, kterou mohou tvořit květináče zavěšené ze stropu a další květináče, které postavíte třeba na nižší komodu v blízkosti křesla na čtení.

Čím si čtecí koutek vybavit?

Co všechno se v odpočinkovém koutku objeví, záleží na prostorových možnostech.

Místo pro sezení

Základem je pohodlné sezení. To vám nabídne pohodlné křeslo, kterým může být třeba oblíbený ušák, ale také ratanová křesla. Designovou třešničkou jsou závěsná křesla ve tvaru vajíčka. Pro někoho je symbolem čtecího koutu houpací křesílko. Důležitá je dostatečně dlouhá zádová opěrka, případně opěrka hlavy, které se postarají o pohodlné čtení. Maximální komfortu dosáhnete, pokud si ke křeslu pořídíte také taburet pro natažené nohy nebo nožní podložku.

Jestliže máte dostatek místa, můžete prostor doplnit menší sedačkou nebo příjemnou lenoškou. V případě, že nemáte dostatek místa, sáhněte po sedacím vaku nebo si místo vystelte polštářky a dekami. Důležité je, abyste se mohli pohodlně opřít.

Odkládací nábytek

V dosahu křesla může stát malý odkládací nebo konferenční stolek, který využijete pro odložení knihy, hrnku horkého čaje či voňavé kávy nebo pro talířek s drobným občerstvením. Jestliže máte dostatek prostoru, můžete do relaxačního koutku umístit i malý psací stůl, na kterém budete psát deník nebo inspirativní poznámky.

Abyste měli po ruce knihy, časopisy, pletení, háčkování, zkrátka potřeby pro činnosti, kterým se v relaxačním koutku věnujete, měli byste mít po ruce regál, knihovnu, skříňky či police. Jestliže nechcete, aby se na knihy prášilo, vsaďte na skříňky, regály či knihovny s dvířky.

Doplňky a barvy

K dokonalosti svůj odpočinkový kout dovedete dekoracemi a správnou volbou barev. Na zemi by rozhodně neměl chybět měkký koberec s vysokým vlasem. Zvolte kusové provedení v obdélníkovém či kulatém tvaru. Krásně bude vypadat i imitace kožešiny.

Na sedacím nábytku by neměly chybět přehozy, plédy a zejména spousta měkoučkých a buclaťoučkých polštářků, které podpoří pohodlí. Komody, stolky či police doplňte fotografiemi, oblíbenými předměty, suvenýry z cest nebo květináči s pokojovkami. Kromě pokojových květin můžete vsadit také na aranžmá ze suchých květin a travin.

Použijte své oblíbené barvy, ale pamatujte, že výrazně působí na psychiku. Zvolte proto barvy relaxační, ke kterým patří zelená, modrá, hnědá a žlutá. Uklidňující atmosféry dosáhnete, pokud budou barvy v pastelových tónech. Pohodlí a klid navodíte také vůněmi. Proto mějte v blízkosti čtecího koutku vonné svíčky, aromadifuzéry či aromalampy. Mezi oblíbené relaxační vůně patří:

  • rozmarýn,
  • levandule,
  • ylang-ylang,
  • citron.

Základem čtecího koutku je dostatečné osvětlení

Abyste si při čtení nekazili oči, měl by být prostor dostatečně osvětlený. Nejlepší volbou jsou LED lampy s výkonem alespoň 8 W a více. Zvolit můžete lampu stojací či malou stolní. Důležité přitom je, aby se tok světla dal směrovat. Světlo by mělo na stránky knihy dopadat v takovém úhlu, abyste si při čtení nestínili. Z hlediska teploty barvy je ideální hodnota okolo 4 000 K, což není ani nažloutlá, ani jasně bílá barva, ale kompromis, který je vhodný třeba pro čtení. Skvělou vychytávkou jsou lampy s nastavitelnou intenzitou světla a stmíváním.

Kromě lamp můžete čtecí koutek vybavit také bodovkami nebo LED pásky, které podtrhnou relaxační atmosféru. Chybět by neměly ani dekorační LED řetězy, lucerny nebo svíčky.

Než si vyberete vhodné křeslo, regál a polici do svého koutku, můžete se inspirovat dalšími články s tématikou bydlení, které najdete na našem blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste