Díky správnému osvětlení kuchyňské linky se už nikdy nepořežete

Při vaření a přípravě jídla na pracovní desce si stíníte, jelikož světlo z centrálního osvětlení na vás dopadá kolmo. Nepomůže ani doplňkové osvětlení ve formě bodovek umístěných přímo nad kuchyňskou linkou. Jaké je řešení? Instalace osvětlení přímo pod kuchyňskou linku. Díky němu můžete dát sbohem pořezaným prstům!





Na připravované jídlo musíte vidět

Na nedostatečně osvětlené pracovní desce trvá práce déle, může vás rozbolet hlava a jednoduše můžete přijít k úrazu. Právě proto, byste si pod kuchyňskou linku měli nainstalovat světlo, které dostatečně a rovnoměrně osvětlí celou pracovní plochu. A pokud zvolíte úsporné světelné zdroje, nemusíte se obávat ani vysokých účtů za elektřinu.

Barva světla

Každá kuchyňská linka si žádá jinou barvu světla.

  • Teplá bílá – hodí se především do rustikálně laděných kuchyní s důrazem na dřevo a přírodní materiály. Její barva je měkčí a pocitově působí tepleji. Je častou náhradou halogenových bodovek.
  • Denní bílá – ideální volba pro všechny typy kuchyní. Vyzařuje neutrální světlo, které se nejvíce podobá přirozenému světlu dennímu.
  • Studená bílá – světlo je pocitově chladnější a skvěle doplní především moderní kuchyně nebo ty, ve kterých je použito více tmavých materiálů, jež pohlcují světlo (pracovní deska, zástěna, korpusy apod.).



Čím pracovní desku nasvítit

Jestliže je osvětlení instalováno správně, neměly by zde vznikat žádné stíny nebo odrazy. Toho nejlépe docílíte tak, že světlo povedete podél celé pracovní plochy. Nejčastěji se instaluje pod horní skříňky.

Zdrojem světla mohou být zářivky, bodová halogenová nebo LED světla či nejpopulárnější LED pásky. Bodová světla nemusejí být instalovaná napevno, ale je možné je připevnit ke speciální liště, na které se mohou světla pohybovat.

  • Zářivky – mají nízkou spotřebu energie, dlouhou životnost a málo se zahřívají.
  • Halogenová bodová světla – hodí se spíše jako doplňkové osvětlení pracovní desky. Mohou být buď zabudovaná, nebo instalovaná v posuvných kolejničkách či na lankách. Přestože je halogenový zdroj úspornější než klasická žárovka, ve srovnání s LED zdroji se jedná o méně úsporné světlo, které se hodí spíše pro krátkodobé svícení.
  • LED osvětlení – díky dlouhé životnosti a nejnižším nárokům na spotřebu energie se jedná o nejčastější a nejoblíbenější řešení. Zpravidla má podobu LED pásků, u kterých je možné regulovat intenzitu svícení.

Méně tradičním, ale zajímavým řešením je osvětlení dna prosklených horních skříněk.

Osvětlení pod kuchyňskou linku v podobě LED pásků

LED pásky v současné době nechybí prakticky v žádné moderní kuchyni. Oproti jiným typům osvětlení, která vás omezují rozměry, instalací i ovládáním, je LED pásek řešením téměř pro všechny kuchyně, se kterými se můžete setkat, a to včetně atypických. Jeho největší výhodou je možnost instalace po celé délce kuchyňské linky, takže vám osvětlí i ty nejtemnější části pracovní desky.

Jak si vybrat nejvhodnější pásek

Před pořízením se zamyslete nad několika aspekty:

  • Barva světla - LED osvětlení kuchyňské linky vybírejte podle barvy světla. Sáhnout můžete po teplé bílé, denní bílé nebo studené bílé. Každá z nich vytváří jinou atmosféru a hodí se do jiného interiéru. Zvolit můžete i RGB LED pásky, které umožňují i nastavení barevného osvětlení. Hodí se ale spíše jako dekorační, nikoliv jako hlavní osvětlení pracovní plochy.
  • Svítivost – na svítivost má vliv příkon. Nejčastější volbou je LED pásek s příkonem 12 W/m. Pásek s tímto a vyšším příkonem se však musí chladit v hliníkových (ALU) profilech. Jestliže hliníkové profily používat nechcete, sáhněte po pásku s příkonem 9,6 W/m.
  • Zdroj – pro napájení pásku je potřeba zvolit dostatečně silné trafo. Potřebný výkon trafa zjistíte podle výkonu pásku ve W, který se uvádí na 1 m LED pásku. Jestliže se rozhodnete pro 2 m LED pásku o výkonu 12 W/m, budete potřebovat 24W trafo. K tomuto číslu je vhodné připočítat ještě 20–30% rezervu.
  • Ovládání – osvětlení je možné ovládat buď ovladačem, nebo vypínačem. Ovladač může být dálkový, ale stále častěji se objevují ovladače vestavené do profilu či pohybové ovladače.


Hliníkové profily

Většina výkonnějších LED pásků se musí umístit do hliníkového profilu, který je chrání před přehřátím. Navíc pásek vsazený v profilu působí čistým a moderním dojmem. Chlazení je u pásků velice důležité, jelikož přehřívání snižuje jejich životnost.

Mezi základní typy profilů patří:

  • rovné – instalují se pomocí lepení nebo šroubování,
  • rohové – stejně jako rovné se pro jejich instalaci používá lepení nebo šroubování,
  • vestavné – instalace je složitější, jelikož vyžaduje drážku ve skříňce pro vložení profilu.

Profily je možné do linky upevnit pomocí originálních příchytek, tedy šroubováním, oboustrannou lepicí páskou, přišroubováním skrz profil nebo přilepením lepidlem. K profilům se dodávají i koncovky, které je uzavírají ze strany. Na profil se pouze nacvaknou.

Hledáte inspiraci v oblasti interiérového či exteriérového osvětlení? Nebo si chcete domov zařídit v novém stylu? Mrkněte na náš blog, kde se to užitečnými nápady jen hemží.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste