Dobré rady, které vám pomohou se vyvarovat základním chybám při zařizování bytu

Při zařizování interiéru listujete časopisy, sledujete pořady o zařizování domu, inspirujete se u svých známých nebo strávíte hodiny v prodejnách s nábytkem. Jenže kvůli přemíře všelijakého dostupného zboží můžete často sklouznout k tomu, že nakoupíte spoustu věcí, které spolu nebudou ladit, nebo se do bydlení nebudou hodit. Jaké otázky si při zařizování interiéru položit?

Nábytek i dekorace by spolu měly ladit

Nenechte se strhnout horečkou nakupování, nechte si čas na přemýšlení

Kvůli mnoha inspiracím, které se na nás valí doslova z každého média, je jednoduché se nechat strhnout trendy. Jenže, co když se vybraný nábytek nebude do pokoje hodit? Co když barva bude pohlcovat světlo a z místnosti se stane tmavá kopka? Co když k sobě povrchové struktury nebudou ladit? Co když velikost vybavení nebude odpovídat velikosti prostoru?

Než se vrhnete do realizace, přemýšlejte nad několika otázkami:

  • Jaký je váš životní styl – jste společenští a přijímáte hodně návštěv, nebo jste raději sami?
  • Jak velké jsou vaše místnosti – vezměte do rukou metr a skicák a nakreslete si půdorys bydlení. Díky rozměrům budete vědět, pro jak velký nábytek se rozhodnout nebo jaké barvy použít.
  • V čem se cítíte skutečně dobře – jaké barvy milujete, co byste chtěli cítit, když přijedete domů z práce?
  • Je vybavení užitečné – nebude lepší sáhnout po rozkládací sedačce s úložným prostorem než po designovém chaiselong, který sice vypadá dobře, ale pohodlně si na mě posedí jen jeden člověk? Přemýšlejte nejen o vzhledu, ale také o funkčnosti.

Nejčastější chyby při zařizování domácnosti

Zjistěte, jakých prohřešků se lidé při zařizování bydlení nejčastěji dopouštějí a poučte se z nich.

Světlo, jednoduchost a elegance nikdy nezklamou

1. Nerespektování prostoru

Interiérové trendy dnes velí mít v koupelně samostatně stojící vanu a černý obklad, kuchyň vybavit ostrůvkem a do obývacího pokoje zavěsit obrovský závěsný lustr. Jenže samostatně stojící vana vynikne jen v případě, že na ni máte dostatek prostoru. Pokud ji instalujete do rohu, její výjimečnost se ztrácí. Kuchyňský ostrůvek bude k vzteku, pokud nemáte dostatečně velkou kuchyň. V obýváku s nízkým stropem si závěsným lustrem zbytečně ubíráte místo a navíc hrozí, že se mu vyšší členové domácnosti budou muset při pohybu v místnosti vyhýbat. Pokud toužíte po některém z dnešních designérských výstřelků, dobře se zamyslete nad tím, zda pro něj máte dostatek místa.

2. Každý pes jiná ves

Abyste se ve svém domově cítili příjemně, je potřeba se při designování držet jednotící linky. Není potřeba, aby byly povrchy, barvy a materiály v každé místnosti stejné, přeci jen drobné odlišnosti dodají jiskru, ale určitá jednotící linka by se měla opakovat. Vsaďte třeba na stejný typ stropního osvětlení, stejné provedení podlahy nebo výmalbu. Je těžké interiér sladit, pokud má každý z partnerů jiný vkus, ale rozhodně se vyplatí najít kompromis. V domově, ve kterém je obývák ve skandinávském stylu, ložnice rustikální, jídelna minimalistická a koupelna v glamour stylu se asi dobře cítit nebudete.

Míchat různé styly a barvy musíte s citem

3. Úzkostlivé lpění na ladění

Protikladem k totálnímu stylovému mišmaši je úzkostlivé lpění na tom, aby spolu vše dokonale ladilo. Jestliže se rozhodnete pro bílý nábytek ve všech pokojích a doplňky pouze v oranžové barvě, za chvíli budete tuto kombinaci nesnášet. Navíc bude interiér působit sterilně a nudně. V místnostech byste měli pracovat ideálně se třemi barvami, které spolu budou ladit, a to jak v kontrastu, tak tón v tónu.

4. Obestavení stěn nábytkem

Zejména při zařizování malého bytu, ale i v bydlení prostornějším, se často setkáte s tím, že je veškerý nábytek kolem stěn. Důvod? Domněnka, že vprostřed vznikne více prostoru. Tato představa je však mylná. Naopak promyšleně rozestavěný nábytek, a to i do prostoru, dokáže pokoj opticky rozčlenit a vytvořit funkční zóny. Proč mít rohovou sedačku jen v rohu, když se ve středu místnosti může proměnit v nádherný solitér? Potřebujete oddělit jídelní a kuchyňskou část od části obývací? Postavte do prostoru vysoký policový regál.

V obýváku to nepřehánějte s úložnými prostory

5. Málo úložného prostoru

Kvůli požadavkům současných trendů na vzdušnost a minimalismus zapomíná spousta lidí na dostatek úložného prostoru. K čemu vám bude moderně zařízená ložnice, když vám v ní bude chybět šatní skříň nebo komoda? Absolutně kontraproduktivní je mít vzdušnou předsíň, ale bez botníku a skříně na oblečení. Sice platí pořekadlo, že méně je více, ale v tomto případě tomu tak není.

6. Předčasné nákupy

Zařizování nového bydlení provází euforie. Z radosti, že se vám rekonstruuje nebo staví nový byt, začnete běhat po obchodech s nábytkem a bez rozmyslu nakupovat co se vám líbí. Jakmile se ale nastěhujete a začnete zařizovat „naostro“, zjistíte, že se vám dekorace nehodí, že je nábytek příliš velký, nebo že si vybrané barvy nerozumí.

Bytové doplňky musí ladit s celkovou náladou interiéru

7. Šetření na důležitých věcech

Ano, rekonstrukce nebo stavba je finančně náročnou záležitostí. Proto se mnoho lidí snaží ušetřit na vybavení, a to především na tom největším a nejdůležitějším. Pořizují levné kuchyňské linky nebo nekvalitní sedačky či postele. Většinou jde o vybavení, na kterém by se šetřit nemělo. Jedná se totiž o věci, které se každý den používají a opotřebovávají, a proto by se při jejich nákupu mělo hledět zejména na kvalitu, a ne na cenu.

8. Výběr špatné velikosti koberce

Koberec je doplňkem, který může místnost zcela proměnit, a stát se důležitým bodem. Problém ovšem je v určení jeho správné velikosti. Do obývacího pokoje vybírejte vždy větší kusový koberec, na který se vejdou alespoň dvě nohy pohovky nebo dvě židle. Můžete se také řídit radou, že by měl koberec v obýváku zabírat alespoň takovou plochu jako nábytek pro sezení, nebo veškerý nábytek.

Při výběru koberce se první zamyslete, jaký bude mít účel

Před zařizováním si nechte dostatek času na plánování. Uvidíte, že se vám vyplatí.

Přečtěte si také

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1541

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

  • Obývací stěna je estetickým centrem místnosti. Nepodceňte její výběr
    2019-03-05 2831

    Stejně jako linka je srdcem kuchyně, mají tohle výsostné postavení v obýváku obývací stěny. Pokud chcete, aby celá místnost působila elegantně a vkusně, nepodceňujte jejich výběr.

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1249

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • O předsíni trochu jinak.
    2018-05-12 1633

    Předsíň. Prostor, ve kterém probíhá akt přivítání a loučení. Po překročení jejího prahu odložíte svrchník, z unavených nohou setřesete boty a vdechnete naplno atmosféru domova.

  • Koupelnové doplňky určují styl místnosti
    2020-06-13 1142

    Vylaďte si svou koupelnu k dokonalosti. Správným výběrem doplňků to zvládnete raz dva.

  • Čalouněné panely – láska na první dotek
    2022-10-28 1496

    Velkolepá proměna za jeden víkend? Ano! Inspirujte se originálními nápady, jak kreativně i prakticky využít čalouněné nástěnné panely.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste