Dočista jiné svícení. Mrkněte, jak čistit svítidla

Určitě víte, že na veškerou elektroniku prach sedá s oblibou. Nejinak je tomu i v případě lustrů, lamp, reflektorů a dalšího osvětlení. Dobrou zprávou je, že klíčem k úspěchu je pravidelná údržba. Záleží na vás, jak často se donutíte čistit domácí osvětlení. Čím častěji to zvládnete, tím větší šanci má vaše světlo na dlouhodobou a bezchybnou službu.







Pravidelné čištění se vyplatí

Ideální je samozřejmě při pravidelném úklidu každý týden očistit od prachu i všechny lustry, lampy, lampičky a další svítidla. Je ale jasné, že ne vždy je to tak jednoduché. Navíc jsou chvíle, kdy se člověku za boha nechce lézt na židli, aby dosáhl na stínidlo svítidla. To totiž obvykle schytá hlavní nálož malých nechtěných částeček prachu.

Pokud se zvládnete aspoň několikrát měsíčně přinutit k zevrubnému vyčištění svítidel, smekáme. Patříte mezi vyvolené, kteří mají pečlivý úklid v krvi. V případě čištění světel platí, že s poctivostí nejdál dojdete. Pravidelné čištění několikrát měsíčně totiž zvládnete snadno a rychle obyčejnou prachovkou nebo suchým hadrem. Není potřeba vynalézat speciální čisticí prostředky, protože nános prachu je zanedbatelný. Vaše osvětlení vám určitě bude skvěle sloužit dlouhá léta.

Když je čas na velký úklid

Opusťme na chvíli ideální scénář, v němž svůj domov gruntujeme s maximální pečlivostí aspoň jednou týdně – světla nevyjímaje. Většina z nás totiž – a to se nebojme přiznat – svítidla čistí maximálně párkrát do roka. Většinou za to můžou Vánoce nebo velký jarní či letní úklid. Když už jsme si nalili čistého vína, můžeme se podívat na to, jak správně čistit silnější vrstvu prachu usazeného na stínidlech i dalších částech osvětlení.

V zásadě máte dvě možnosti, jak si s čištěním světel poradit. První spočívá v čištění světla na místě, kde je. To znamená bez demontování. V takovém případě důrazně doporučujeme před jakýmkoliv čištěním světlo vypnout, nechat zcela vychladnout a pro jistotu vypnout příslušné pojistky. Poslední krok můžete s maximální obezřetností vynechat. Pak si ale bedlivě hlídejte, aby vám někdo nerozsvítil vprostřed úklidu.

Druhou, a zpravidla složitější, variantou je pak demontování svítidla a následné čištění mimo místo provozu. To má samozřejmě své výhody i nevýhody. Výhodou je snadnější přístup ke všem ukrytým záhybům a za hrany, kam byste se z židle nebo schůdků dostávali jen stěží. Na druhou stranu je to časově náročnější. A jedna důležitá rada na závěr. Tady už si pojistky vypněte bezpodmínečně. Vždy je lepší jistit se dvakrát – vypnutým vypínačem i jističi.





Jak na velké čištění?

Ať už se rozhodnete pro první nebo druhou variantu velké očisty vašich svítidel, nejdřív se zaměřte na materiály, ze kterých je vaše osvětlení vyrobené. Samozřejmě se snažte používat minimum vody, protože ta jak známo s elektřinou nekamarádí. Kromě toho si ale dávejte pozor taky na agresivní čisticí přípravky, které by mohly poškodit zejména plastové a dřevěné části. Nejbezpečnější je čištění skleněných a kovových částí.

Základem dobrého čištění je vlhký hadřík. Ten zvládne svítidlo zbavit i několikaměsíčního nánosu prachu. To ale neznamená, že nemůžete čisticí náčiní vylepšit i o nějaký šetrný saponát. Jen dávejte pozor, aby neublížil povrchové úpravě. Běžný jar nebo univerzální čistič bez chlóru určitě paseku nenadělá. Výhodou umývání se saponátem je odmašťování. Při jednom tak svítidlo zbavíte dalšího nánosu.

Pokud se rozhodnete pro čištění namokro se saponátem, vždy svítidlo nakonec otřete nejdřív vlhkým hadříkem namočeným v čisté vodě a následně ze všech částí setřete přebytečnou vodu suchým hadrem a nechte světlo dokonale doschnout, ideálně přes noc. Tím budete mít jistotu, že se celé zařízení zvládne vrátit do původního stavu a nebude mít problém s opětovným zprovozněním.

Speciální materiály si žádají své

Možná vás to překvapí, ale většina plastů není tak odolných, jak bychom si přáli. Proto je nevystavujte náporu agresivních čističů. Raději je rychle otřete vlhkým hadrem s minimem saponátu pro odmaštění a důkladně otřete vodou a vysušte. To samé platí i pro dřevo a většinu přírodních materiálů stínidel. Vždy je lepší méně vlhka a více pečlivosti. Některé části můžete zkusit vyčistit například tlakovým vzduchem, pokud ho v dílně máte.

Speciální péči si žádají především kovy. Je u nich klíčové, abyste neporušili svrchní úpravu. Jinak hrozí rezivění a další znehodnocení vzhledu. Obvykle by to sice nemělo přímý dopad na funkci světla, ale estetika určitě má i u svítidel své pevné místo. Proto vždy dbejte na to, ať při čištění a cídění nepoužíváte agresivní prostředky – například s částečkami, které zbrušují povrch. Raději na odolnou špínu vyzkoušejte technický líh. Opět ale platí, že je důležité vše dokonale otřít a vysušit.

Ať už při velkém úklidu zvolíte kteroukoliv cestu čištění svítidel, držíme vám palce, ať vám to jde od ruky a bez problémů. Určitě se vám nakonec podaří i starší kousky vypulírovat do někdejší krásy. A když pak budete odpočívat u šálku nebo sklenice něčeho dobrého, mrkněte na naše další články na blogu. Uvidíte, že vás zaujmou.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste