Dokonalý čtecí koutek, který jednoduše zařídíte v ložnici

Každý občas potřebuje utéct před shonem, stresem a starostmi. Proto je potřeba mít doma koutek, který bude jen váš a vy si v něm budete moci užívat pohodu a klid. Nejlepším místem pro odpočinkové místo je ložnice. Sama o sobě by totiž měla působit relaxační atmosférou. Jak si vybudovat čtecí koutek v ložnici?

Káva a dobrá kniha – sen spousty knihomlů

Do jaké části ložnice čtecí koutek napasovat?

Pro zařízení čtecího koutku v bytě je skvělá ložnice. Jenže které místo v prostoru vybrat? Nejčastěji se jedná o místo pod oknem nebo v rohu místnosti. A pokud žádný z těchto prostorů nemáte? I pro vás se najde řešení.

Čtecí koutek pod oknem

Pokud máte v ložnici dostatečně velké okno, máte vyhráno. Jestliže máte velké okno a k tomu velký parapet máte vyhráno dvojnásobně. Právě okno s výhledem do přírody nebo alespoň na lesy a kopce v dáli je totiž nejideálnějším místem pro čtení. Kromě krásného výhledu budete mít na čtení dostatek přirozeného světla. A když se večer setmí? Není nic jednoduššího než sáhnout po lampičce do ložnice, která je určená na čtení. Světlo z ní byste měli mít možnost směrovat, ale také regulovat.

V případě, že má vaše okno široký parapet, můžete jej využít jako prostor pro sezení nebo ležení. Stačí jej jen doplnit kvalitním polstrováním. Nezapomeňte ani na pohodlné polštářky, o které se opřete. Sáhnout můžete i po čalouněných nástěnných panelech, které se prodávají zvlášť a obvykle se používají jako čela postele. K dostání jsou v různých rozměrech. V případě, že máte výklenek s oknem, ale bez širokého parapetu, máte možnost si zařídit multifunkční sezení. Výklenek můžete vybavit robustní komodou se zásuvkami nebo otevíracím víkem. Získáte tak úložný prostor, do kterého můžete schovat peřiny nebo ložní prádlo. Ukrývat může i skládací matraci pro hosty.

Dostatek světla je alfou a omegou zdravého čtení

Další možností, jak si zařídit čtecí koutek pod oknem je přistavení sedačky. Nemusíte přitom vybírat z velkých sedacích souprav, které se používají v obývacích pokojích, bohatě si vystačíte s dvoj– nebo trojsedákem. Pokud zvolíte pohovku s úložným prostorem, dostanete další místo pro uložení potřebných věcí.

Čtecí koutek v rohu místnosti

Ne každý má to štěstí, aby mohl prostor kolem okna využít ke čtení. Dalším ideálním místem pro zbudování čtecího koutku je roh místnosti. Postavte sem pohodlné křeslo nebo lenošku, nezapomeňte na malý odkládací stolek a lampu a máte hotovo. Pro větší pohodlí při čtení v křesle se vyplatí zainvestovat do taburetu, na který si pohodlně natáhnete nohy.

Nedostatek místa vyřešíte závěsným křeslem

Jestliže nemáte místo u okna ani v rohu místnosti, vyzkoušejte závěsné křeslo. Oblíbená jsou závěsná křesla ve tvaru vajíčka, do kterého se při čtení pohodlně schoulíte. Díky závěsnému systému, který se připevňuje ke stropu, vám nebude křeslo ubírat místo z podlahové plochy.

Závěsné křeslo v ložnici je nejen pohodlné, ale i praktické

Nábytek a vybavení čtecího koutku

Kromě křesel, lenošek a sedaček, které slouží na sezení, ležení či polosed by ve vašem čtecím koutku neměla chybět knihovna. Zvolit můžete klasický policový regál. Pokud sáhnete po tom s plnými zády, postavte jej ke stěně. V případě, že zvolíte otevřený policový regál, můžete jej umístit bez problémů i do prostoru. Stane se skvělým dělicím prvkem mezi čtecím koutkem a ložnicí.

V případě, že nemáte na stojací regál dostatek místa, jsou k dostání také regály závěsné, které se připevňují na stěnu. Prostorově úspornější jsou samostatné police. Knihovnu si můžete vytvořit několika policemi umístěnými na stěně nad sebou, ale také je můžete seskládat do nejrůznějších tvarů. Jestliže neradi utíráte prach, umístěte knihy v ložnici do závěsných skříněk. Dvířka mohou být neprůhledná, ale také mít skleněnou výplň. Součástí skříněk bývá LED pásek, který může plnit funkci náladového osvětlení.

Náruživý čtenář musí mít dostatečný prostor na uložení knih

Odkládací stolek

V blízkosti sedačky nebo křesla by měl stát odkládací stolek. Sáhnout můžete i po stolku konferenčním. Stolek do čtecího koutku nemusí být velký, a tak je ideálním řešením právě odkládací stolek. Pamatujte, že by měl pojmout knihu, hrnek a případně malý talířek s občerstvením. Výška stolku by měla být taková, abyste na ni ze sezení pohodlně dosáhli. Nejlepším řešením jsou subtilní stolky s kovovou podnoží.

Osvětlení čtecího koutku

Čtení si vyžaduje dostatek světla. Jen tak si nebudete kazit oči. Pokud máte čtecí koutek u okenního výklenku, můžete sáhnout po nástěnném světle do ložnice, které je vhodné pro čtení. V případě, že máte čtecí koutek v rohu, můžete rovněž zvolit nástěnnou lampičku na čtení, stolní lampičku nebo velkou stojací lampu určenou do ložnice. Nejdůležitější je, aby světlo dopadlo přímo na stránky a vy si při čtení za šera nekazili oči. Světlo by nemělo dělat žádné stíny, protože ty unavují oči.

Svítidlo by nemělo mít oslnivý efekt. Ideální teplota světla by měla odpovídat hodnotě 4 500 kelvinů. Rozhodně se vyhněte světlu s teplotou nad 6 000 kelvinů, které zabraňuje tvorbě hormonu melatoninu, jenž je důležitý pro spánek. Takové světlo nabudí mozkovou činnost.

Praktická stojací lampa s odkládací plochou na knížky

Doplňky

Čtecí koutek je relaxačním místem, ve kterém byste se měli cítit pohodlně. Proto si ho nezapomeňte vybavit spoustou malých dekorativních polštářků. Deky, plédy a přehozy přijdou vhod nejen v zimě. I v teplejších dnech vám může být při čtení chladno, protože jste při této aktivitě v klidu a nedochází k pohybu. Před sedačkou nebo pod křeslem můžete mít malý kusový koberec s vysokým vlasem. Jestliže máte čtecí koutek u okna, mělo by mít okno žaluzie nebo rolety, které vás ochrání před horkými slunečními paprsky, ale také před zvědavými pohledy sousedů, jakmile večer rozsvítíte lampu.

Pokud chcete čtecí koutek oddělit od zbytku místnosti, můžete k tomu využít paraván, závěsy nebo živou stěnu. Tu vytvoříte jednoduše. Do otevřeného policového regálu umístíte spoustu zelených květin. Živá stěna bude působit jako předěl v místnosti a zároveň jako přírodní motiv.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste