Domácí kuchyň na úrovni profesionála - 10 tipů jak na to!

 

1. Nepodceňujte přípravu. Při návrhu tréninkové základny je nutné splnit dvě základní podmínky: vytvořit prostor pro volný pohyb a mít ingredience společně s pomůckami stále po ruce. Pamatujte, že pod vaše výkony se podepíše i správné rozmístění kuchyňských zařízení. Nezapomeňte zajistit plynulou návaznost pracovních postupů s dostatečně velkým manipulačním prostorem. Odborníci tvrdí, že z ergonomickém hlediska je ideálem uspořádání řešení v podobě ostrůvku. Vyžaduje ale kuchyň o ploše alespoň 20 m2. Ale ani majitele menších kuchyní nemusí věšet hlavu, možná postačí polo-ostrůvkové uspořádání kuchyňské linky.

2. Profesionál má rád nerez. V kuchyni profesionála hledejte estetiku a smysl pro detail až na druhém místě. Prvenství si mezi sebou rozdělili praktičnost a hygieničnost. V překladu to znamená, že vaše kuchyň by měla snést i nápor většího zatížení a opotřebování. Při výběru preferujete co nejjednodušší linie a hladké plochy. Tyto požadavky ideálně splňuje nerez. Je sice cenově náročnější, ale šetřit na něm se nevyplatí. Pokud je pro vás tento materiál finančně nedostupný, zkuste se poohlédnout po vyřazených kouscích z profesionálních zařízení. Pro doplnění a prostřídání chladných plochu můžete použít dřevěné pojízdné stolky. Nejvhodnější jsou z javorového dřeva. Tvrzené sklo je další moderní materiál, který se postará o navození profesionální atmosféry. Kromě tradičních polic našlo v moderní kuchyni uplatnění i na předních plochách chladniček nebo zadních panelech za pracovní deskou. K lehčí údržbě a hygieně v místnosti přispěje keramická dlažba nebo linoleum.

 

 

3. Méně znamená více. Počet skříněk se zpravidla redukuje ve spodní úrovni. Profesionální kuchyň upřednostňuje vestavěné sestavy na vysokých nohách z pevného materiálu. Není ničím výjimečným, když jsou přední plochy spodních skříněk otevřené. Využívají nastavitelné police a rošty. Zjednodušuje to přístup a přehled o vybavení. Horní skříňky často chybí. Pokud se ale bez nich nedovedete obejít, volte skříňky s praktickým otevíráním směrem nahoru nebo s posuvným otevíráním.

 

 

4. Vždy po ruce. Zakomponujete-li si nad pracovní desku police, pak vaše oblíbené bylinky, olej nebo koření budou vždy v pohotovosti. Praktické jsou i závěsné sestavy s háčky, na které přehledně zavěsíte drobné, ale nezbytné pomocníky – vařečky, naběračky, obracečky nebo sítka. K přípravné části pracovní plochy neodmyslitelně patří nože. K profesionálnímu vaření vám postačí 5 vysoce kvalitních kousků. Umístěte je do zadní části pracovní desky, ať už na magnetickou tabuli nebo do dřevěných stojanů.

 

 

5. Zkroťte vodu! Pracovní deska by měla být jednolitá bez zbytečných spojů a předělů. Specializované prodejny nabízejí pracovní plochy se zabudovaným dřezem, k němuž si pořiďte baterii na patřičné úrovni. Před kohoutky dejte raději přednost páce, sprchovací hlavice na dlouhé hadici oceníte při oplachování větších nádob. Dřezy volte z nerezu s co největší vnitřní plochou.

 

 

 

 

6. Posviťte si na ruce! Nemusíme nikomu připomínat, že hlavní pracovní plochu by měl osvětlovat přímý a dostatečně intenzivní zdroj světla. Dnešní trh nabízí množství řešení. Světlo bývá součástí digestoří, které se v našem případě mohu situovat v maximálních rozměrech nad celou pracovní desku. Jsou nejen výkonné, ale i praktické. Kromě světla a odtahu nabízejí i doplňkový prostor na odkládání robustnějších pánví, hrnců nebo zavěšení kuchyňských pomůcek. Vhodný místem na osvětlení může být i spodní hrana horních skříněk nebo závěsných polic.

 

 

7. Ať řinčí kov a železo. Hlavním znakem profesionální kuchyně je její promyšlený vzhled. K němu neodmyslitelně patří velká komínová digestoř z nerezu. Pyšní se nejen rozměry, ale i úctyhodným sacím výkonem. Její ideální poloha je nad varným centrem nad ostrůvkem. Pod ní by měl stát zástup varných desek. Jestliže vám učarovalo profesionální vaření, asi upřednostníte robustní smaltované rošty a plynové hořáky. Radost si můžete udělat i novinkami z nejmodernějších sklokeramických desek, speciálních hořáků na wok hrnce, zabudovaných fritéz nebo litinových grilů. Jste-li milovníky asijských specialit, rozhodně si nechte ujít vaření na tepanu (Nerezová dneska, na které lze grilovat, flambované, dusit, aniž byste použili tuk nebo pánev.). Špičkové firmy, které se zabývají ergonomickým uspořádáním varných zón, volí z praktického hlediska jednořadové umístění hořáků. Toto uspořádání poskytuje dostatek místa na manipulaci s hrnci a kuchyňskými pomůckami.

 

 

8. Vždy čerstvé a správně chlazené. Při vaření jistě oceníte volbu chladničky se skleněným předním panelem. Poskytne vám nejen permanentní přehled o obsahu chladničky, ale i ušetří čas při hledání ingrediencí. Po jejím boku by měla stát profesionální vinotéka. Jaký by to byl profesionál, kdyby podával destiláty o nevhodné teplotě.

 

 

9. Ve dvou se to lépe táhne. Neodmyslitelnou součástí kuchyně jsou trouby. Mohou se tu objevit hned několikrát. A často i v trochu větších nestandartních o rozměrech. Poradí si naráz s několika chody i objemnějšími kusy masa. U zdravého profesionálního vaření určitě oceníte trouby, které zároveň nabízí funkci vaření v páře nebo rychlého mikrovlnného ohřevu. Lahůdkou hodnou profesionála je teplotní sonda na pečení masa. Bez časových a teplotních ztrát upeče steak přesně podle vašich představ. Dobrým pomocníkem může být i receptová trouba. Stačí si zvolit program s požadovaným receptem. O volbu času i nastavení teploty pro přípravu pokrmů se už za vás postará inteligentní spotřebič.

 

 

10. Povolený doping. Vrcholové výkony pomohu zvýšit i podpůrné prostředky z řady litinových pánví, kvalitních a ostrých nožů. Pamatujte, ale že vybavení kuchyně v profesionálním duchu nespočívá v importování neměnného stylu, ale spíše v osvojení si jiného způsobu myšlení.

 

Naši bohatou nabídku nábytku do kuchyní a jídelen si nezapomeňte prohlédnout také.

 

Přečtěte si také

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1249

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Dokonalá kuchyně? Ano, následujme Feng Shui.
    2018-04-07 2090

    Pokud budeme sledovat filozofii Feng Shui (či Feng Šuej), zjistíme, že kuchyně je srdcem domovů. Pojďme se podívat, jak bychom si měli zařídit naši kuchyň dle učení Feng Shui.

  • Kuchyňská zástěna - Detail, na kterém záleží!
    2018-04-14 2325

    Cestu k pocitu dobře vykonané práce po peripetiích s výběrem kuchyňského nábytku a spotřebičů vám může zkomplikovat padesát centimetrů prostoru mezi spodními a horními skřínkami...

  • Vyberte si tu pravou kuchyň
    2018-06-09 1322

    Představa každé ženy o vlastní domácnosti většinou začíná a končí kuchyní. Je jejím královstvím, ve kterém nejen panuje, ale i rozdává svým nejbližším.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste