Fenomén grandmacore aneb zpět do světa našich babiček

Vylaďte svou domácnost v nostalgické lince stylu grandmacore. Že jste o tomhle stylu nikdy neslyšeli? Pokud nepatříte ke generaci Z, je to dost pravděpodobné. Každopádně jste mohli na tenhle styl narazit i v módním světě, kdy Instagram nebo TikTok plní obrázky dvacátnic v babičkovských outfitech s přísně vyladěnými doplňky. Podobná logika pak panuje i na poli bytového designu. Tak co, nezatoužili jste upravit si obývák nebo pracovnu ve stylu vaší milované babičky? Nás tenhle fenomén dostal!

Není retro jako retro a grandmacore bydlení i oblíkání letí

Co je grandmacore styl?

Grandmacore je designový trend v oblasti interiérového designu, který získává na popularitě. Tento trend kombinuje prvky nostalgického venkovského stylu s moderními a luxusními doteky. Název „grandmacore“ vychází z anglického slova „grandma,“ což znamená babička, a slova „core,“ což naznačuje základní nebo jádrovou část.

Grandmacore se vyznačuje používáním tradičních vzorů, rustikálního nábytku, starožitných doplňků a květinových vzorů. Tento styl obvykle zdůrazňuje pohodlí a domáckost, a často má silný důraz na rodinnou atmosféru.

Grandmacore se stal populárním díky sociálním médiím a internetu, kde lidé začali sdílet inspiraci a trendy v oblasti designu. Blogy, Instagram a Pinterest hrají významnou roli při šíření tohoto stylu. Designéři, dekorační specialisté a kreativní jednotlivci přispívají k popularitě grandmacore tím, že vytvářejí a sdílejí obsah, který zdůrazňuje jeho klíčové prvky a inspiruje další.

Není to styl, který by měl jednoho konkrétního tvůrce nebo organizaci za sebou, ale spíše se jedná o reakci na stávající designové trendy a touhu po útulném a nostalgickém prostředí. Grandmacore může být interpretován různými způsoby jednotlivci, což mu dodává jedinečnou a osobní dimenzi.

Kromě nábytku se styl grandmacore týká i oblečení a módy obecně. V dnešní době můžete snadno na sociálních sítích narazit na skupiny, kde dvacátnice sdílejí fotky svých vyladěných babičkovských outfitů. Ano, obrázkům vévodí pletené svetry, perlové náhrdelníky a prsteny s patinou, i kdyby byl vsazený kámen jen umělý. Tak co, už cítíte tu vlnu nostalgie a vůni babiččina domu?

Jak na grandmacore nábytek a zařízení interiéru

Grandmacore nábytek je součástí populárního designového trendu, který zdůrazňuje nostalgický a tradiční vzhled spojený s babiččiným domem. Tento styl nábytku často zahrnuje kusy s vintage prvky, zdobením a vzory, které připomínají minulé éry. Mezi typické kusy patří starožitná křesla a ušáky, vyšívané stoličky, podmanivé přehozy a květinové vzory. Klíčem k úspěšnému začlenění grandmacore nábytku do interiéru je správná kombinace s ostatními prvky.

Nebojte se sáhnout po houpacím křesle, malované truhle nebo třeba almaře

Kombinace s moderním nábytkem

Grandmacore nábytek může vyniknout v moderním interiéru jako výrazný kontrast. Například, kombinace starožitného, vyřezávaného stolu s jednoduchými moderními židlemi může vytvořit zajímavou harmonii. Kombinace starých a nových prvků vytváří kontrast, který dodává prostoru osobitost. Někdy může stačit výrazný vintage kus, například almara, která v moderním a neutrálně laděném obýváku vynikne jako výrazný solitér.

Barvy a textury

Grandmacore nábytek často obsahuje bohaté barvy a textury. Můžete zkombinovat květinový potah starožitného křesla s jednoduchými, jednobarevnými závěsy nebo koberec. Díky tomu vytvoříte vyvážený vzhled, kde je starožitný nábytek centrem pozornosti. Můžete si troufnout na výrazné barevné kombinace, které by ještě před deseti lety znamenaly faux pas. Nebojte se experimentovat, ale držte se zásad, že k sobě sednou vysoce kontrastní, nebo naopak blízké odstíny. Pak se nespletete.

Detaily a doplňky

K vytvoření útulného a vkusného prostředí můžete přidat dekorační detaily, které podporují grandmacore styl. To může zahrnovat vyšívané polštáře, starožitné rámy na fotografie, starobylé vázy nebo lampy s retro vzhledem. Oblíbené jsou například stojanové lampy s mosaznou základnou a papírovým nebo koženým stínidlem. Ale variant je samozřejmě mnoho. Taky skvěle fungují dobové gramofony, nebo přinejmenším kopie, které ctí původní nevtíravý styl bez zbytečného podsvícení, displejů a podobně. Tyto drobnosti mohou dodat prostoru osobní a nostalgický nádech.

Kontrastní prvky

Pro kontrast můžete zahrnout moderní umění nebo minimalistické dekorace, které vytvoří zajímavý kontrast ke grandmacore nábytku. Tímto způsobem můžete vytvořit dynamiku a zajímavost v interiéru. Například, moderní abstraktní obraz na zdi může krásně kontrastovat s vyšívaným gaučem.

Výsledkem je kombinace minulosti a současnosti, která vytváří jedinečný a pohodlný interiér, kde se starožitný nábytek stává klíčovým prvkem estetiky. Nejde ale o to šokovat kontrastem, na to pozor. Spíš jde o to připomenout nenásilně staré dobré časy, kdy jste jako děti měli tuny času a na prázdninách u babičky jste byli skutečnými králi svého času i programu. Vzpomínáte? Věřte, že ostatní si rádi zavzpomínají taky. A vy jim touhle estetickou finesou můžete pomoct začít vzpomínat.

Pusťte si do pokoje květované vzory z dob babiček

Grandmacore styl se výrazně opírá o květované vzory jakožto jeden z jeho klíčových prvků. Tyto vzory, které jsou zpravidla jemné a romantické, přinášejí do interiéru nostalgii a útulnost. Je však důležité vědět, jak s nimi pracovat, abyste nezapadli do excesů a dosáhli harmonického vzhledu.

Vše je o vzájemné rovnováze, což už určitě znáte. Je to pravidlo, které má hluboko vryté do paměti každý bytový designér. Takže pokud jste si ho ještě nevzali za své, teď je ideální čas to napravit. Nicméně bez květů se neobejdete. Tedy mohli byste, ale byla by to velká škoda. Sepsali jsme pro vás čtveřici zásad, jak se při práci s květovanými vzory nespálit. Mrkněte se níž.

Tapeta ve stylu klasických květin je skvělou vstupenkou do grandmacore pokoje

Vyvážené kombinace

Květované vzory lze využít na různých typech nábytku, jako jsou sedačky, polštáře nebo závěsy. Pro dosažení harmonie je klíčové zachovat vyváženost. To znamená, že když máte nábytek s výrazným květovaným potahem, může být vhodné kombinovat ho s jednobarevnými nebo neutrálními doplňky. Například květovaný gauč může být doplněn jednoduchými polštáři v barvě, která se vyskytuje v květinovém vzoru.

Podobně můžete zapojit třeba i ubrusy nebo prostírání, pokud se vám zrovna nechce investovat vyšší částka do nových potahů křesel, pohovky nebo jídelních židlí. Jednoduše styl uhrajete na doplňky, jak to dělají pragmatici už dlouhá desetiletí. Můžete mít neutrálně laděný pokoj, do kterého jen doplňky přikouzlíte atmosféru a styl. Je to zábava a styl můžete kdykoliv změnit. Skvělé, ne?

Škála vzorů

Můžete experimentovat s různými velikostmi a typy květinových vzorů. Například, pokud máte na gauči velký květovaný potah, můžete přidat drobnější květinové vzory na polštáře, aby se vytvořil zajímavý kontrast. Tím se zachová rovnováha mezi vzory.

Akorát si dávejte pozor, aby byl kontrast mezi vzory dostatečný a seděly k sobě barvy. V prvním případě jde hlavně o vyhnutí se monotónnosti, což byste určitě nechtěli. Takový pokoj by pak mohl být unylý, a to by byl malér. S barvami platí to, co už asi znáte. Ladí k sobě jen některé, tak pozor na to. 

Omezte květované prvky

Nepřehánějte to s květovanými prvky ve všech částech místnosti. Jeden nebo dva kusy nábytku s tímto vzorem mohou stačit k tomu, aby vytvořily výrazný dojem. Zbytek interiéru by měl být spíše klidný a vyvážený.

Platí taky to, že jestli se chystáte na květovanou tapetu nebo třeba závěsy, nemusíte květiny na sílu propisovat na další nábytek. Bohatě postačí obrázek s vázou květů nebo i živé květiny na stole. To už necháme na vás a vaší fantazii. Ostatně každý prostor je unikátní a nabízí specifické možnosti aranží. Tak je využijte a nebojte se změn. Je to zábava a osvěží to stereotyp vašeho bydlení.

Barvy

Zvažte barvy květinových vzorů. Měly by ladit s celkovým barevným schématem místnosti. Vzory, které obsahují barvy, které se již v interiéru vyskytují, mohou vytvořit spojitost a jednotný vzhled. Nejdůležitější je, aby barvy seděly k sobě. Můžete si vybrat jednu až dvě dominantní, ke kterým pak budete ladit další doplňkové. Pokud si v této disciplíně nejste jistí, klidně se poraďte s bytovým architektem. Jen nezapomeňte zdůraznit, že cílem je vyvolat atmosféru v grandmacore stylu.

Nám se osvědčily tóny hnědé, potlumené červené nebo růžové. Ale hezky vypadá také béžová, oranžová nebo potlumená žlutá. Méně nám padly do oka tóny smaragdové a tmavomodré, které mohou působit moc studeně nebo temně. Ale je to na vás a vašem vkusu. Někde třeba zabodují právě námi opomíjené odstíny.

Sečteno a podtrženo, použití květovaných vzorů v grandmacore stylu může dodat vašemu domovu charakter a pohodlí. Klíčem k úspěchu je vyváženost, umírněnost a citlivost při kombinování těchto vzorů s ostatními prvky v interiéru.

Zapojte ručně vyráběné doplňky

Ručně vyšívané a háčkované ubrusy a doplňky jsou jedním z charakteristických prvků grandmacore stylu, které přinášejí do interiéru nostalgii a ruční řemeslnou práci. Tyto kusy mají své místo v interiéru, ale je důležité vědět, jak je správně používat, aby se dosáhlo autentického vzhledu bez přehánění. Mrkněte se na naše čtyři tipy.

Háčkované ubrusy, výšivky a další ruční výrobky jsou špičkovými doplňky grandmacore interiérů

Střídmé použití

Háčkované ubrusy a doplňky mohou být využity jako subtilní akcenty v interiéru. Například háčkovaný ubrus na odkládacím stolku nebo vyšívaný ubrus na jídelním stole může přidat šarm a vintage atmosféru do jídelny. Je však důležité neupravit celou místnost háčkovanými nebo vyšívanými kusy, aby nedocházelo k přeplnění.

Pokud vám zůstanou další ručně dělané ozdoby nebo doplňky, podělte se s kamarády, sousedy nebo rodinou. Případně si udělejte sady na významná období v roce a vyměňujte doplňky podle sezóny. Uvidíte, že háčkované ozdoby na stromeček vám pochválí i nerudný strýc, který by se o ruční práci jindy ani nezajímal.

Vyvážený kontrast

Vhodně zvolený háčkovaný nebo vyšívaný vzor může vytvořit kontrast s moderním nábytkem a prvky v místnosti. Například, v moderním obývacím pokoji můžete použít vyšívaný ubrus s geometrickým vzorem, který vytvoří zajímavý kontrast k minimalistickému nábytku.

Pokud máte chuť zkoušet, určitě si troufněte na háčkované doplňky televizního nebo konferenčního stolku. Můžete vytvořit třeba podložky pod sklenice, aby na stole neudělaly kolečka. Je to drobnost, kterou ale určitě ocení nejedna vaše návštěva. Obzvlášť, když se pochlubíte, že je to ruční práce.

Kombinace s dalšími textiliemi

Háčkované a vyšívané kusy můžete kombinovat s dalšími textiliemi, jako jsou polštáře nebo závěsy. Například, pokud máte háčkovaný ubrus na jídelním stole, můžete zvolit polštáře s podobným vzorem na židlích, aby vytvořily vizuální souznění.

Neznamená to ale, že by vše v pokoji muselo vypadat jako z pohádky ovčí babičky, kde je všechno pletené. Stejně tak nepotřebujete vše háčkovat. Ale můžete kombinovat vzor, který uháčkujete na ubrus, s podobným – například tištěným – vzorem na závěsu.

Originální vzory

Existuje široká škála háčkovaných a vyšívaných vzorů, včetně květinových motivů, geometrických vzorů a tradičních vzorů. Zvolte takový vzor, který se vám líbí a který ladí s celkovým vzhledem místnosti. Vyhněte se přemíře vzorů v jedné místnosti, aby se zachovala rovnováha.

V ideálním případě vyberte dva vzory. Jeden by měl být dominantní na neměnných věcech jako jsou potahy, závěsy polštáře a podobně. Druhý použijte pro podtácky, prostírání, ubrus a další doplňky. Snažte se tyhle dvě skupiny nepomíchat. Když se vám povede zachovat obě roviny bez zaškobrtnutí, získáte od návštěv a kritických puntičkářů body navíc.

Když to shrneme, ručně vyšívané a háčkované ubrusy a doplňky přinášejí do grandmacore interiéru osobní dotek a jedinečný charakter. Klíčové je zachovat umírněnost a používat tyto kusy jako krásné akcenty, které oživí prostor, aniž by ho přeplňovaly.

Dolaďte místnost doplňky a máte hotovo

Nostalgické doplňky jsou základním pilířem grandmacore stylu, který přináší do interiéru vzpomínky na minulá léta a vintage kouzlo. Tyto kusy mohou vytvořit útulný a osobní vzhled, ale je důležité vědět, jak je použít, aby se dosáhlo autentického grandmacore vzhledu bez přehánění. Možností doplňků je bezpočet, a tak jsme pro vás vybrali varianty, které se v domácnostech objevují nejčastěji.

Starožitné zrcadlo

Starožitná zrcadla jsou v grandmacore interiérech velmi populární. Můžete je umístit v chodbě, obývacím pokoji nebo ložnici, aby odrážela světlo a vytvářela iluzi většího prostoru. Můžete vybírat mezi různými rámy, od zlatých až po vyřezávané dřevěné, které dodají charakter místnosti.

Vintage nádoby a plechovky

Kombinace starožitných sklenic, váz a plechovek může vytvořit dekorativní výstavu na stole nebo polici. Tyto kusy můžete využít pro uskladnění květin, drobností nebo jako originální stolní dekorace. Dbáte-li na rovnováhu, vytvoříte okouzlující display, který dodá místnosti charakter.

Starožitné hodiny

Starožitné stolní nebo nástěnné hodiny jsou v grandmacore interiérech vítaným prvkem. Mohou být umístěny na kamenném krbu, na komodě nebo na stěně a přinášet do místnosti krásný vintage dotek. Starožitné hodiny mohou být jak praktickým, tak i dekorativním prvkem. Pokud chcete ohromit i náročné, pořiďte si výstavní pendlovky.

Nostalgické fotografie a rodinné portréty

Obrazy a fotografie z minulých generací mají v grandmacore interiérech zvláštní místo. Můžete je umístit do starých rámečků a vytvořit tak galerii rodinných vzpomínek na stěně. Tato osobní dotek dodává domovu hloubku a připomíná jeho historii.

Vcelku vzato nostalgické doplňky přidávají do grandmacore interiéru osobní a vintage atmosféru. Klíčové je však zachovat míru a vyhnout se přeplnění místnosti příliš mnoha starožitnými prvky. S citlivým výběrem a umístěním těchto kusů vytvoříte autentický grandmacore vzhled, který vás bude každý den těšit.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste