Fenomén práce z domu. Oddělte prostor k práci od prostoru k žití

1002 Pracovna inspirace , Tipy a triky , Trendy

Patříte mezi zaměstnance, kteří berou home office jako záminku pro volnější dny a takovou neoficiální polo-dovolenou, nebo jste rození poctivec a dokážete se zmáčknout i u domácího stolu? Ať tak či tak, nezapomeňte si doma pečlivě oddělit pracovní prostor od toho životního. Čím častěji pracujete z domu, tím je toto důsledné rozdělení důležitější.

Věříme, že jen málokdo využívá práci z domu ryze ve svůj prospěch, ale přesto víme, že lenost je někdy velmi těžké srazit na kolena. Proto vám kromě návodu na uspořádání pracovního koutku nabídneme i pár tipů, jak zatočit s prokrastinací. I ta je totiž bohužel člověku jednadvacátého století vlastní.




Domácí pracovna má své kouzlo

Jednou z hlavních devíz práce z domu je příjemné a důvěrně známé prostředí. To se skládá i z vřelého vlastního nábytku. Kancelářský nábytekmá svůj osobitý styl, který vám ale doma sedět nemusí. I když právě odchylka od zbytku domácího interiéru může být výhodou. Díky tomu dokážete lépe dělit svůj čas mezi pracovní povinnosti a životní radosti.

Pravidlo číslo jedna zní: Nemíchejte doma nábytek určený k práci s nábytkem určeným k žití. Typickým příkladem je pracovní stůl. Ať už si budete pořizovat nový kancelářský stůl nebo třeba nový PC stůl, používejte ho opravdu jen k práci. Když se rozhodnete, že pro dnešek už máte hotovo, ať vás ani nenapadne u pracovního stolu trávit volný čas.

Běžně pracujícím lidem nejčastěji oddělí pracovní a domácí prostředí jednak místo, a jednak čas, který stráví cestou z domu do práce a opačně. Protože při práci z domu se vám takového „luxusu“ nedostane, musíte si vytvořit vlastní mechanismus, který odsekne pracovní část dne od zbytku.

Dobrou fintou, která může v některých případech elegantně a efektivně nahradit cestu z práce domů, je rituál. Tím nemyslíme vyvolávání dešťů pomocí bubnování a rytmického tance v transu, ale třeba prostý šálek vašeho oblíbeného čaje, který si vypijete mimo pracovní koutek – třeba v pohodlí křesla.

Rituálů existuje bezpočet a každému funguje něco jiného. Ale pokud se pro něj rozhodnete, nenechte si ho za žádnou cenu vzít. Když se vašim popracovním rituálem stane dvacetiminutovka běhání, měli byste ji dodržovat za každého počasí i hodiny. Pokud se zrovna nebudete prát s nemocí samozřejmě.

Vsaďte na pozitivní motivaci

Pravidlo číslo dva zní: Odměňte se za dobrou práci. Připadá vám takové pravidlo nesmyslně triviální? Divili byste se, jak moc s psychikou člověka dokáže pohnout pozitivní zpětná vazba. A protože při sebelepším pracovním výkonu většinou za vámi nestepuje vedoucí nebo kolega s pugetem a slovy uznání, budete se muset o pochvalu postarat často sami.

Ale nebojte se. Má to jednu nenahraditelnou výhodu. Zaručujeme vám, že vždycky přijdete na tu nejlepší věc nebo činnost, která vám v danou chvíli udělá největší radost. To by se druhému člověku podařilo jen stěží.

A když se vám něco nepovede? Jsme lidi. Každý se občas dostane do situace, kterou nezvládne podle svých představ. Nevadí. Zkuste chvíli dělat něco jiného. Nejlépe úplně jiného a tak, abyste nemysleli na neúspěch ani na problém, který se vám třeba ještě nepodařilo rozlousknout. Ponořte se do jiné činnosti, aspoň na dvacet minut. Pak se zkuste vrátit k nepovedenému úkolu a podívat se na něj od začátku a vzít ho za jiný konec. Uvidíte, že to mnohdy pomůže. A víte, co je na tom nejlepší? Vyřešením získáte dobrý pocit a nárok na odměnu. Skvělé, ne?







Když ne teď, tak kdy?

Prokrastinace. Společenský jev, který je protkaný mezi lidmi čím dál tím hustší měrou. Přitom je velmi jednoduché s prokrastinací jednou pro vždy zatočit. Stačí se naučit netříštit pozornost mezi víc věcí, ale naopak držet maximální soustředění vždy na řešení jednoho úkolu. Jakmile ho dořešíte, vrhnete se na další a tak dále.

Teorie je to hezká, ale… Správně. Kdyby to bylo tak snadné, nikdo s prokrastinací problém nemá. Drobnou pomocí je při práci z domu už fakt, že oddělíte pracovní a domácí prostředí. Ruku na srdce, komu by se chtělo pracovat z pohodlí sedačky, navíc když v televizi běží váš oblíbený seriál z dětských let, že? Takže oddělovat!

Kdybyste měli dojem, že ani za nic nemůžete sami sobě poručit, ať se pustíte do toho hnusného úkolu, který na vás zbyl a kterému se všichni vaši kolegové neznámo jak elegantně vyhnuli, zkuste jednoduchou metodu. Nastavte si budík na 25 minut a dejte tomu úkolu sto procent vašich schopností, soustředění a sil. Po uplynutí času patnáct minut relaxujte činností, která vás baví a naplňuje. Uvidíte, že to klapne a úkol před vámi kapituluje.

Přejeme vám mnoho pracovních úspěchů, i když pracujete z domu. A nezapomeňte se občas mrknout na naše články o nábytku. Určitě v nich najdete něco, co vás zaujme.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste