Historická proměna vánočního osvětlení: kde se vzalo a jak vypadá dnes?

V podstatě vznikla náhodou díky několika závěsným světýlkům, která měla osvětlovat cestu. Přestože se ještě v 90. letech elektrické žárovky považovaly za luxusní zboží, dnes je vánoční osvětlení s úspornou LED technologií dostupným zbožím, které dokáže vánoční svátky naplnit slavnostní atmosférou. Projděte s námi vzrušující historickou cestu vánočních světýlek.

Když nebyla elektřina

Vánoční osvětlení je nejvíce spjato se stromečkem. Tradice jeho zdobení nemá v naší zemi příliš dlouhou historii. Stromečky se totiž začaly zdobit až na začátku 19. století. Pro zdobení se používaly ozdoby ze slámy, z krajky, ale také ze sušeného ovoce. Chybět nemohlo ani osvětlení v podobě svíček.

Nevýhodou svíček však byl otevřený oheň, kvůli kterému mohlo při špatné manipulaci chytnout prakticky cokoliv. Bez včasného uhašení byly následky skutečně katastrofální. Jakmile se však do hry dostala elektřina, lidé začali přemýšlet, jak žárovky využít nejen pro normální svícení, ale také jako dekoraci.







Na počátku všeho stál Edison

O rozmach svícení žárovkami se zasloužil Thomas Alva Edison, který si svoji první žárovku nechal patentovat v roce 1879. O rok později v době Vánoc, kdy pozval do své laboratoře skupinu vládních vědců, rozmístil podél cesty několik závěsných světýlek, aby muži po tmě do pracovny nezabloudili. Přestože světla neměla dekorativní charakter, vykouzlila nádhernou vánoční atmosféru.

O prvním osvětleném stromku psaly noviny

Vánoční osvětlení na stromeček v podobě, v jaké jej známe dnes, se poprvé objevilo v roce 1882. Vděčíme za něj Edisonovu zaměstnanci Edwardu H. Johansonovi. Ten na stromek zavěsil 80 žárovek v bílé, červené a modré barvě. Na tuto událost nezapomněl pozvat novináře, kteří z nasvíceného stromku byli u vytržení. Jak by také ne, když stromek stál v otáčivém stojanu, díky kterému vynikla jeho opulentnost.

Přestože se stromek s žárovkami stal senzací, velká revoluce vánočního elektrického osvětlení se nekonala. Ještě do 90. let minulého století totiž byly žárovky luxusním zbožím. Na jejich zprovoznění navíc bylo potřeba zavolat elektrikáře, kterých nebylo mnoho. Proto elektrická světla zdobila pouze domy a stromečky bohatých rodin.






Obchod s vánočními ozdobami zpopularizoval i vánoční osvětlení

Za rozmach vánočních světýlek vděčíme Albertu Sadaccovi, který na počátku 20. století vlastnil obchod s vánočními ozdobami. Sadacca chytře využil několik nešťastných událostí, při kterých kvůli svíčkám vzplálo několik stromků.

O několik let později navrhla Edisonova firma General Electric prototyp vánočního osvětlení, k jehož zprovoznění nebylo potřeba volat elektrikáře. Osvětlení se skládalo z 8 žárovek a stálo zhruba 12 dolarů. Od 30. let tak bylo vánoční osvětlení nedílnou součástí téměř každé středostavovské rodiny v USA.

Bez světýlek ani ránu

Dnes si bez tradičního osvětlení nedokážeme Vánoce představit. Díky pokrokům v technice je možné si zdobit i venkovní stromky nebo ploty. Venkovní vánoční osvětlení má totiž vysoké bezpečnostní krytí IP, díky kterému mu neublíží voda ani sníh.

Vánoční osvětlení udělá parádu v oknech, ale také na stole či v tmavších koutech místností. Díky LED technologii je vánoční osvětlení nenáročné na spotřebu energie a má dlouhou životnost. Z hlediska designu záleží jen na vás a vašem vkusu. Bude váš exteriér zdobit vánoční osvětlení v podobě rampouchů nebo lucerniček? Světla mohou být napájena ze sítě, ale provoz je možný i na baterie.

Chytrá svítidla navíc můžete ovládat dálkově pomocí smartphonu. Vybírat si můžete barvy i režimy svícení nebo si nastavit dobu, po kterou má být osvětlení v provozu.

Vánoční světýlka k těmto svátkům neodmyslitelně patří. A proč? Protože dokážou navodit příjemnou sváteční atmosféru a mnohdy vykouzlit úsměv na tváři.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste