Inspirace na podzimní výzdobu interiéru + návody na výrobu dekorací

Jakmile začnou listy měnit svoji barvu a teploty se těm letním začínají vzdalovat na míle daleko, nastává období, kdybyste měli zpomalit. Je to čas, který byste měli věnovat sami sobě, soustředit se na sebe a nikam nespěchat. Abyste takového předsevzetí snadno dosáhli, je potřeba si doma udělat pohodu, respektive pohodlí. Obklopte se naducanými polštářky, zabalte do měkoučké deky a vymazlete si domov tak, aby zval k ničím nerušenému odpočinku.

Pozvěte do svého domova podzim

Podzimní trendy v barvách a vzorech

Jaké barvy odpovídají podzimní paletě? Stačí, když vyrazíte na procházku ven a budete vnímat veškeré barvy, které vás obklopují. Mezi podzimní barevné stálice patří:

  1. červená,
  2. oranžová,
  3. žlutá.

Podzim doslova hraje barvami, a tak by byla škoda pracovat jen s těmito třemi. Proto s jistotou sáhněte i po čokoládových odstínech. Velký prostor dostává tento podzim i mechově zelená a další odstíny zelené. Například šalvějová nebo smaragdová. Ostatně právě smaragdová je v poslední době jednou z nejoblíbenějších barev, ve které se pořizují pohovky. Smaragdová pohovka je dokonalým solitérem obývacího pokoje.

Kromě zelené si do podzimně laděného interiéru pozvěte i fialovo-vínovou barvu. V podobě přehozu na postel ji nenásilně dostanete třeba do ložnice. Jde o barvu, která je typická pro zralé fíky, ostružiny, maliny a červené víno, které můžete na podzim vidět všude kolem sebe. Prostor zútulní, ale zároveň mu dodá originální nádech.

Novou barvou na podzimní paletě je modrá. Ne však blankytná, ta provází léto. Podzim podává ruku námořnické modři a tmavě modré barvě, například ultramarínové nebo kobaltové. Tyto odstíny modré si rozumí s každým bytovým stylem. Jsou smyslné, romantické a na první pohled ve vás vyvolají chuť odpočívat. Dopřejte si ji třeba na dekoračních polštářcích a teploučké vlněné dece, kterou se přikrýváte v křesle.

Zemitému podzimu letos vládnou geometrické vzory. Prim přitom drží především káro. Károvaný vzor si nejlépe rozumí s přírodními textiliemi, proto se může objevit na bavlněných utěrkách a povlečení, lněných závěsech nebo látkovém prostírání. Do domova přinese zklidnění a závan starých časů.

Jak jednoduše převléct interiér do podzimního kabátku?

Nejjednodušším způsobem je výměna doplňků. Barvy podzimu se mohou objevit na:

  • přehozech na sedačku,
  • kusových kobercích,
  • dekorativních polštářcích,
  • povlečení,
  • závěsech,
  • dekoracích,
  • obrazech.

Nemusíte hned malovat nebo tapetovat celou místnost. Stačí jen pár drobných změn, aby byl váš interiér plný teplého a inspirativního podzimu.

Podzimní dekorace do bytu a na venkovní okenní parapety

Kromě výměny domácího textilu můžete podzim do interiéru dostat v podobě dekorací, které snadno vyrobíte doma. V mnoha případech vás ani nevyjdou draho. Pracovat totiž můžete s přírodninami, které najdete venku, třeba když půjdete na procházku.

Podzimní dekorace z šípků

Šípky se pro zimní dekorování používají nejčastěji

Na podzim najdete šípky v každém lese nebo na keřích lemujících polní cesty. Není nic snadnějšího, než si je nasbírat a doma z nich vytvořit originální dekorace. Při sbírání si dejte pozor, šípkové keře píchají, takže se vybavte pracovními rukavicemi a zahradnickými nůžkami.

Nasbírané šípky můžete jeden po druhém napíchnout na silnější drát. Z drátu pak snadno vytvarujete kulatý věnec, nebo třeba srdíčko. K dozdobení můžete použít tenkou stužku nebo přírodní provázek.

Další možností je na polystyrénový věncový korpus obalený pytlovinou nalepit šípky nahusto vedle sebe. S lepením vám pomůže tavná pistole. Takový podzimní věnec vyrobí i méně zdatní „dekoratéři“.

Podzimní dekorace do truhlíku

V podzimním duchu můžete vyzdobit nejen svůj interiér, ale také exteriér. Zejména parapety jsou pro podzimní dekorování jako stvořené. Do truhlíku zasaďte květiny, které odolají i nižším teplotám, případně přízemním mrazíkům. Kterým venkovním květinám se bude v chladnějším počasí dařit?

  • Vřesu,
  • maceškám,
  • břečťanu,
  • vřesovci,
  • stříbrnému starčeku,
  • podzimním astrám,
  • chryzantémám.

Jde o krásné barevné květiny, které vaše podzimní okno rozehrají barvami. Květináč můžete dozdobit jutovou stuhou s mašlí, zahalit jej do pytloviny, nebo jej ozdobit šifónovou stužkou. Do hlíny můžete zapíchnout malé plastové dýně, ale také větvičky se šípky nebo jeřabinami.

Inspirace pro podzimní truhlík

Podzimní dekorace na stůl

Jídelní stůl můžete vyladit pestrou plejádou podzimních dekorací. Navrhneme vám hned několik, ale pamatujte, že méně je více, a tak se rozhodněte jen pro jeden prvek.

  • Dřevěný podtácek – podlouhlý dřevěný podtácek vystelte mechem a uložte do něj několik menších dekorativních dýní, větvičky šípků a žaludy. Pokud vám zbude místo, můžete mezi dýně vložit čajovou svíčku v nízkém skleněném svícnu.

  • Podzimní svícny – menší zavařovací sklenice obtočte ve středové části přírodním provázkem. Za provázek zasuňte pampové traviny, snítky levandule nebo větvičky vřesu. Dovnitř stačí vložit elektrickou svíčku a užít si romantickou atmosféru. Nádherné vypadá také zavařovací sklenice, na kterou přilepíte ploché větvičky tújí. Následně je přelepíte pruhem průhledného papíru (může být i pečicí). Větvičky díky světlu ze svíčky rozehrají na stěnách krásné stínové divadlo.

  •  Podzimní akvárium – akvárium můžete vyrobit z kulaté skleněné nádoby, ale vystačíte si i s větší zavařovací sklenicí. Nádobu do půlky vyplňte mechem a větvičkami. Můžete přidat i kaštany nebo žaludy. Zastrčte je po stěnách pod mech tak, aby byly vidět. Do mechu můžete zapíchnout úzké vyšší klacíky, které ale nepřesahují nádobu. Dále do mechu položte dýně, šišky, kaštany nebo třeba květy sušených květin.

Užijte si podzim v krásných hřejivých barvách.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste