Jak na dětský pokoj pro dvojčata

Jak praví klasik, ve dvou se to lépe táhne. A některé děti mají to obrovské štěstí, že jsou dvě už od narození. Aby byla dvojčata spokojená, nemusí mít vždy vše stejné. Ale protože jsou si často lidsky velmi blízko, vyplatí se při zařizovaní nábytku dětského pokoje vzít tento fakt v úvahu.

1 + 1 tam a zpět

Ať už doma zapíjíte dvě malé holčičky nebo chlapečky, určitě jim chcete připravit luxusní dětský pokoj. V duchu moderního bydlení určitě volte jednotlivé prvky místnosti tak, aby dětem vznikly snadno oddělitelné zóny. Každá z nich pak plní svou specifickou funkci. Zón je samozřejmě hned několik, takže se do pokoje hravě vejdou oba.

Dávejte pozor, aby každá zóna byla připravená pro dvě děti. Zejména prostor na hraní by měl být dost rozlehlý, aby se děti nemusely uskromňovat. Samozřejmě ale záleží na velikosti místnosti. Hrací zónu můžete jednoduše ohraničit dětským kobercem a doplnit taburety do dětského pokoje. Děti tak budou mít oblíbené hrací území oddělené od zbytku pokoje a budou si mít kam sednout, případně něco odložit. V případě dvojčat určitě pořiďte dva taburety.





Vysněné spaní nad sebou

Počítali jste s jedním dítětem, ale máte dvojčata a dětský pokoj není nafukovací? Vsaďte na patrovou postel pro děti. Ušetříte tak spoustu místa do šířky, a navíc můžete vybrat provedení s úložným prostorem, kterého není v dětském pokoji nikdy moc.

Patrová postel se navíc s pár prostěradly a vlajkou může stát nedostižnou plachetnicí, nebo dokonce obávanou pirátskou fregatou. Dětská fantazie to určitě zvládne bez mrknutí oka. No a patrová postel znamená i stěžeň s košem a vyhlídkou. Tohle děti milují. Uvidíte.

Pracovní zóna dva v jednom

Dřív nebo později budou obě vaše ratolesti potřebovat psací stůl. Nechte se inspirovat bohatou nabídkou. Stoly neumisťujte proti sobě, aby na sebe sourozenci viděli napřímo. Když to uděláte, bude se jim hůř soustředit, protože před sebou neustále uvidí známou tvář.

Ideální umístění psacích stolů je vedle sebe. V případě, že děti posadíte zády k sobě, mohou být naopak nervózní, že nevidí, co se děje za nimi. Budou se častěji ohlížet, aby zjistily, co dělá jejich sourozenec. Takže stoly vedle sebe, nebo kolmo k sobě jsou ideální.

TIP: Dobrou alternativou klasických psacích stolů je jeden delší psací stůl pro obě děti. V takovém případě by ale měl být aspoň 200 cm široký.

Nešetřete na židlích

I když budete mít malý rozpočet, určitě nešetřete na židlích k psacím stolům. Obě děti potřebují během růstu dobrou oporu zad, aby se správně vyvíjely. V ideálním případě to znamená dvě kvalitní dětské židle.

V tomto bodě tedy s úsporou nepočítejte. Ale na druhou stranu je to vynikající investice do zdraví páteře a zad vašich potomků, A to není málo!






Kam to všechno dají?

Správně. Bez úložného prostoru se žádný dětský pokoj neobejde. To u dvojčat platí přinejmenším dvojnásob. Proto vyberte raději více skříní do dětského pokoje, než aby pak dětem chyběly. Inspirovat se můžete například zde.

Nemusíte samozřejmě brát stejné skříně pro obě z dvojčat. Rafinovaná rozdílnost může být například kombinace více barev v opačném gardu. Tím předejdete záměně skříní a zároveň posílíte jednotný styl interiéru pokoje.

Všechny mouchy jednou ranou

Možná nepatříte mezi lidi, kteří si každý dílek skládanky potřebují vybrat sami. Pak pro vás máme snadné a elegantní řešení v podobě sestavy do dětského pokoje. Pracovali na nich návrháři různých výrobců a jednotlivé části namíchali tak, aby perfektně seděly dohromady. Ostatně, podívejte se sami a nechte se inspirovat.

TIP: Originální variantou je kombinace dvou různých nábytkových sestav. Pokud se rozhodnete pro toto řešení, dobře si promyslete barvy, které budete kombinovat, aby k sobě sedly.

Pár rad na závěr

  1. Méně je někdy více – nepřeplácávejte dětský pokoj všemožným nábytkem. Děti by se pak nemohly volně pohybovat po místnosti a hrát si.
  2. Nešetřete na důležitém – židle ani postele byste neměli kupovat jen podle ceny. Vaše děti vám poděkují, až vyrostou.
  3. Barevný pokoj je krásný, ale s citem – nesnažte se kombinovat víc než dvě základní barvy. Pokud si nejste jistí, jestli se k sobě barvy hodí, poraďte se.
  4. Připravte se na vylepšení a úpravy – žádný pokojík na světě nevydrží beze změny. V tomhle vám držíme palce, aby výbava přežila co nejdéle.
  5. Bavte se u zařizování – i když může být vybavování pokoje pro někoho otrava, snažte si to užít. Tolikrát za život se to člověku zase nepoštěstí.






Přečtěte si také

  • 26 Bodů, jak na dětský pokoj
    2018-06-30 37203

    Přečtěte si 26 nejlepších rad, jak si poradit s dětským pokojem, aby byl pro vaši ratolest ideálním místem k životu.

  • Dětský pokoj, prostor pro naše nejmenší.
    2018-03-31 1617

    Jak zajistit, aby byl pokoj vaší ratolesti nejen funkčně i ergonomicky v pořádku a zárověň aby pro něj byla radost v něm žít?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.
    2018-03-15 2689

    Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení.

  • Jak vybrat dětský psací stůl
    2019-02-12 2099

    A co děti, mají si kde psát? To by měla být jedna ze základních otázek, když školákovi vybavujete pokoj. Pro správný rozvoj dítěte je přiměřené pracovní prostředí velmi důležité.

  • Prostor pro děti.
    2018-05-25 1233

    Patříte k hrdým rodičům novorozence nebo nadějného prvňáčka? Před koupí nepotřebných „prostorožroutů“ a lapačů prachu se zamyslete nad reálnými potřebami vašeho potomka.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste