Jak na nábytek do malých místností

Znáte to určitě sami. Vysnít si parádnický obývák plný skvělého nábytku v oblíbených barvách a vzdušným prostorem není tak náročné. Ale co když při přeměření místnosti zjistíte, že to s velkorysostí prostoru nebude taková hitparáda? Naštěstí si pořád můžete doma zařídit trendy pokoj, aniž byste museli velkolepě utrácet za okázalost. Stačí se trochu skamarádit s minimalističtějším řešením zařizování místnosti a můžete mít doma obývák, kuchyni nebo třeba ložnici v malém a útulném provedení snadno a rychle. Navíc se nemusíte bát, že by vás nové kousky vybavení přivedly na mizinu. Že to zní až moc jednoduše? Nebojte se, máme pro vás hned několik tipů, které vás navedou. Pojďme se na ně společně podívat.

Šťastná matka s dcerou v malém a útulně zařízeném obývacím pokoji

Jak v malých místnostech využít každý centimetr prostoru

Máte malý byt nebo pokoj a chcete si ho zařídit tak, aby byl útulný a praktický? Výborně, hned vám dáme pár tipů, jak v malých místnostech využít každý centimetr prostoru a zároveň si zachovat pocit vzdušnosti a světla. Uvidíte, že i malý prostor se dá proměnit v oázu pohody.

  1. Zvolte vhodné barvy. Barvy mají velký vliv na to, jak vnímáme velikost a atmosféru místnosti. Obecně platí, že světlé barvy opticky zvětšují prostor a tmavé barvy ho zmenšují. Proto je dobré volit pro stěny a podlahu světlé odstíny, jako je bílá, béžová, šedá nebo pastelové barvy. Platí to hlavně na větší kusy nábytku, například sedačky nebo postele. Pokud chcete přidat trochu kontrastu a živosti, můžete použít tmavší barvy pro doplňky, jako jsou polštáře, deky, obrazy nebo květiny.

  2. Využijte multifunkční nábytek. Multifunkční nábytek je ideální pro malé prostory, protože šetří místo a nabízí více možností užití. Například pohovka, která se dá rozložit na postel, stůl, který se dá rozložením zvětšit nebo složením či sklopením zmenšit podle potřeby, skříň s vestavěnou komodou nebo police s úložnými boxy. Takový nábytek vám umožní mít vše po ruce a zároveň udržet pořádek.

  3. Využijte vertikální prostor. Vertikální prostor je často opomíjený, ale může být velmi užitečný pro zvýšení úložné kapacity a dekorace místnosti. Můžete například použít vysoké skříně nebo police, které sahají až ke stropu, zavěsit na stěnu háčky nebo držáky na kola, lyže nebo kytary, nebo si pořídit zavěšené květináče nebo lustry. Takto využijete každý centimetr stěny a zároveň dodáte místnosti zajímavý vzhled. Samozřejmě platí, že věci, které potřebujete často dáváte víc po ruce, zatímco sezónní výbavu můžete zavěsit nebo umístit méně na dosah.

  4. Použijte zrcadla a sklo. Zrcadla a sklo jsou dalšími triky, jak opticky zvětšit malý prostor. Zrcadla odrážejí světlo, a tím rozjasní místnost a navodí iluzi hloubky. Sklo je průhledné a neblokuje pohled a nezatěžuje prostor. Můžete si pořídit například velké zrcadlo na stěnu nebo na dveře skříně, skleněný stůl nebo čiré plastové židle. Dobře zafungují taky skleněné dveře nebo přepážky.

  5. Minimalizujte nepotřebné věci. Jedním z nejlepších způsobů, jak ušetřit místo a zjednodušit si život, je zbavit se všeho, co nepotřebujete nebo nepoužíváte. Projděte si své věci a vyhoďte, prodávejte nebo darujte to, co vám už neslouží. Můžete si také nastavit pravidlo, že když si koupíte něco nového, musíte se zbavit něčeho starého. Tím zabráníte hromadění nepotřebných věcí a udržíte si pořádek a přehled.

Jednoduchá a malá dětská ložnice s výrazným velkým zrcadlem a spokojenou holčičkou

Jak vybavit malý obývací pokoj

Máte malý obývací pokoj a nevíte, jak ho zařídit tak, aby byl útulný a praktický? Není to nemožný úkol, pokud dodržíte několik zásad a využijete některé triky, které vám pomohou opticky zvětšit prostor a vytvořit iluzi vzdušnosti. Teď se podíváme na to, jak vybrat nábytek pro malý obývací pokoj, který bude funkční a zároveň nezabere příliš prostoru.

Začněme s nejdůležitějším kusem nábytku v obývacím pokoji – sedačkou. Sedačka by měla být pohodlná a dostatečně velká pro všechny členy domácnosti a případné hosty. Zároveň by ale neměla zabírat celou stěnu nebo překážet průchodu. Ideální je volit sedačku s úložným prostorem pod sedákem nebo s rozkládací funkcí, která se dá proměnit v postel pro hosty. Pokud máte opravdu malý obývací pokoj, můžete zvolit i menší sedačku pro dva lidi nebo dokonce jen křeslo nebo pohovku.

Dalším důležitým prvkem obývacího pokoje je stůl. Stůl by měl být dostatečně velký pro vaše potřeby, ale zároveň nenarušovat volný pohyb po místnosti. Pokud nemáte dost místa pro velký konferenční stůl, můžete zvolit menší konzolový stůl, který se dá přisunout ke stěně nebo k sedačce. Nebo můžete použít skládací stůl, který se dá snadno složit a schovat, když ho nepotřebujete. Pokud chcete mít na stole i nějaké dekorace nebo drobnosti, volte spíše stůl s policemi nebo šuplíky.

Spokojená rodina v malém obývacím pokoji

Co se týče dalšího nábytku, jako jsou skříně, poličky, komody nebo vitríny, platí jednoduché pravidlo: méně je více. Snažte se minimalizovat počet kusů nábytku a vybírejte ty, které mají více funkcí. Například skříň s vestavěnou televizí nebo polička s integrovaným osvětlením. Dbejte také na to, aby nábytek byl co nejlehčí a nejtenčí, aby nepůsobil těžkopádně a nepřidával vizuální hmotnost do místnosti. Volte spíše světlé barvy a lesklé povrchy, které odrážejí světlo a zvětšují prostor.

Pokud chcete do malého obývacího pokoje přidat i nějaké doplňky, jako jsou koberec, záclony, polštáře nebo obrazy, volte je s rozmyslem. Koberec by měl být jednobarevný nebo s jemným vzorem, aby ctil jednoduchost a minimalismus zařízení celé místnosti. Záclony můžete vybrat poloprůhledné a světlé, aby neubírali na přirozeném denním světle. Naopak polštáře a obrazy můžete klidně pořídit v odvážnějších sytých odstínech, které krásně doplní méně výrazné plochy zabrané kobercem nebo nábytkem.

Jak si poradit s vybavením malé ložnice

Pokud máte ložnici s omezeným prostorem, možná si myslíte, že nemáte dost místa na všechny své věci. Nebojte se, nemusí to tak být vždy. Existuje spousta chytrých řešení, jak využít každý centimetr a získat více úložného prostoru i pohodlnou postel. Sepsali jsme pro vás nápady, jak zařídit malou ložnici, aby byla praktická i útulná.

Úložný prostor pod postelí

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít úložný prostor pod postelí, je použít krabice nebo koše. Můžete si vybrat z různých velikostí, materiálů a barev, podle toho, co se hodí k vaší posteli a stylu ložnice. Úložné krabice jsou ideální na ukládání sezónního oblečení, povlečení nebo jiných věcí, které nepotřebujete mít každý den po ruce. Pokud chcete mít snadný přístup k úložnému prostoru pod postelí, můžete si pořídit i postel s výklopným roštem nebo zásuvkami.

Spokojená rodina v malé ložnici čte knihu

Úložný prostor nad postelí

Další možností, jak získat více úložného prostoru v malé ložnici, je využít stěnu nad postelí. Můžete si namontovat nástěnné police nebo skříně a vytvořit si tak praktickou knihovnu nebo místo na vystavení vašich oblíbených dekorací. Pokud chcete mít více soukromí a klidu v ložnici, můžete si také pořídit police za čelem postele. Ty vám poslouží jako noční stolek s dostatkem místa na lampičky, budíky nebo knihy. Pod nimi pak můžete uschovat krabice nebo koše s dalšími věcmi.

Úložný nábytek do ložnice

Pokud máte rádi nábytek s vestavěným úložným prostorem, máte na výběr z mnoha možností. Můžete si pořídit lavici nebo taburet s úložným prostorem a umístit jej u nohou postele. Tak získáte nejen místo na sezení nebo odkládání věcí, ale i další úložný prostor uvnitř. Nebo si můžete vybrat komodu, která se hodí k vaší ložnici a nabízí spoustu zásuvek na oblečení nebo jiné drobnosti. Pokud máte rádi moderní a minimalistický styl, můžete si také sestavit své vlastní úložné řešení pomocí dřevěných bedýnek nebo jiných stohovatelných kousků nábytku.

Jak na nábytek do malé koupelny

Máte malou koupelnu a nevíte, jak ji zařídit? Nezoufejte, i v malém prostoru se dá vytvořit pohodlná a stylová koupelna. Stačí si vybrat nábytek, který splňuje několik zásad:

  • Využijte výšku stěn. Místo širokých a nízkých skříněk sáhněte po úzkých a vysokých skříních, které nabídnou více úložného prostoru a nebudou zabírat tolik místa na podlaze. Skříně můžete umístit například nad záchodem, nad umyvadlem nebo v rohu koupelny.

  • Zvolte světlé barvy. Světlé barvy opticky zvětšují prostor a dodávají mu vzdušnost. Zkuste si vybrat nábytek v bílé, béžové, šedé nebo pastelové barvě. Pokud chcete přidat trochu kontrastu, můžete použít tmavší doplňky, jako jsou ručníky, koše nebo zrcadla.

  • Upřednostněte otevřené police. Otevřené police jsou ideální pro malé koupelny, protože nezakrývají stěny a působí lehce. Na otevřených policích můžete uskladnit ručníky, kosmetiku, toaletní potřeby nebo dekorace. Otevřené police můžete kombinovat s uzavřenými skřínkami pro věci, které chcete schovat před zraky.

  • Vyberte si multifunkční nábytek. Multifunkční nábytek je skvělým řešením pro malé koupelny, protože šetří místo a peníze. Například můžete použít skříňku pod umyvadlem, která slouží jako úložný prostor i jako podstavec pro umyvadlo. Nebo můžete zvolit zrcadlo se zabudovanou osvětlením nebo poličkami.
  • Nezapomeňte na osvětlení. Osvětlení je důležitým prvkem každé koupelny, ale obzvláště v malých koupelnách může udělat velký rozdíl. Snažte se využít co nejvíce přirozeného světla z okna nebo střešního okna. Pokud to není možné, použijte dostatek umělého světla, které bude rozptýlené a nepříliš ostré. Můžete si pořídit stropní svítidla, nástěnná svítidla nebo bodová svítidla.

Spokojená mladá rodina v malé koupelně

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou vybrat nábytek pro vaši malou koupelnu. Nebojte se experimentovat a najít si svůj osobitý styl. I malá koupelna může být krásná a funkční.

Tím jsme se dostali na konec článku, Doufáme, že jste si mezi tipy našli své favority a budete teď při zařizování malých místností klidnější. Určitě se vám všechno povede krásně vymyslet, pořídit i umístit. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste