Jak na obývák, který nadchne dospělé i děti – 5. díl

A máme tady poslední díl z naší série tipů, ve které se věnujeme obývákům pro všechny generace. I tentokrát vás čekají tři klasické a jedna bonusová rada na závěr. Můžete se spolehnout, že všechny naše tipy jsou ověřené a fungují dobře. Nebudete tak muset při zkoušení střílet naslepo. Pokud vás minuly předešlé čtyři díly série, určitě na ně mrkněte taky, ať máte kompletní přehled. A co nás vlastně čeká v článku tentokrát? Začneme využitím fotek na stěnách, budeme pokračovat chytrým propojením nábytku a elektroniky a jako třetí přijde na řadu nábytek s ochranou proti poranění dětí. Na konci přihodíme ještě jeden bonusový tip jako obvykle, tak neváhejte a čtěte.

Hravě vybavený obývák si zamilují i děti

Hravě vybavený obývák si zamilují i děti

Fotky na stěnách vdechnou obýváku život

Tenhle tip je pro mnohé z vás určitě známou a osvědčenou metodou. Je jedno, které snímky vyberete. Důležité je, aby něco znamenaly pro vás i vaše děti. Nejde o řemeslnou kvalitu. Klidně to může být rozmazaná fotka, kterou vyfotilo vaše dítě jako vůbec první fotku v životě. Nebo třeba snímek z části překrytý dětským prstem přes objektiv. Ke každému takovému obrázku se určitě váže příběh, který vám pomůže nastavit doma pohodovou atmosféru. Když děti nebudou mít náladu, můžete si s nimi sednout do křesla a připomenout moment, kdy zachytili snímek na stěně. Ostatně, fotky skvěle zafungují i před babičkami a ostatními z širší rodiny.

Vůbec se nebojte sáhnout po větším počtu fotek. Bude skvělé, když se vám povede všechny dostat do stejného rozměru a stejného rámečku. Pak můžete z fotek na stěně za sedací soupravou vykouzlit půvabnou mozaiku rodinných zážitků. Ale jestli chcete naopak vyzdvihnout klíčové momenty z života vaší rodiny, klidně využijte dvě, maximálně tři různé velikosti fotek. Pak samozřejmě bude nejlepší, když těch velkých bude jen pár, kdežto menších bude hodně. Dá se takhle udělat třeba série fotek kolem jedné velké s každým vaším potomkem. Získáte krásný přehled důležitých okamžiků v životě vašich dítek.

Určitě neplatí, že byste museli fotky jednou vyvěsit na stěnu a hotovo. Naopak. Klidně můžete sbírku postupně aktualizovat a přidávat nové momentky z narozeninových oslav, prvních školních dnů nebo třeba úspěchu v soutěžích a kroužcích. Pokaždé tak budete moct dětem připomínat, jak jste na ně hrdí. Současně získáte působivou dekoraci s duší vaší rodiny. A to je pro obývací pokoj skvělé. Časem se možná děti samy naučí vyprávět příběhy o svých úspěších. Pak se budou moct klidně pochlubit sousedce nebo komukoliv, kdo za vámi přijde na návštěvu. Třeba dojdete tak daleko, že odrostlejší děti budou stěnu s fotkami aktualizovat samy. Uvidíte, jak se to chytne u vás doma.

Pověste na stěny rodinné fotky

Pověste na stěny rodinné fotky

Propojte elektroniku a nábytek v nenuceném stylu

Předškoláci a školáci určitě ocení, když budete mít v obýváku herní konzoli a televizi. Nemusí to být pochopitelně nejnovější model nadupaný sbírkou her, které děti ani nebudou stíhat hrát. Naopak stačí jedna nebo dvě vhodné hry, jejichž výběr necháme na vás. Pak budete mít pohodlnou kontrolu nad tím, co vaše děti dělají. Zároveň se můžete občas připojit a zahrát si s nimi. To malí uličníci ocení. Platí to dvojnásob, když vás porazí. To si pamatujte hlavně u závodních a sportovních her. Většina dětí totiž snáší časté porážky s velkými problémy.

A jak na chytré propojení nábytku a elektroniky? Začněte televizním stolkem nebo nízkými skříňkami. Na ně pak přijde televize. Je to lepší než pořizovat model visící na stěně, protože za stojící televizi můžete krásně schovat herní konzoli i ovladače, když zrovna nebudete mít s dětmi herní hodinku. Takže když za vámi přijdou na návštěvu přátelé, nebudete muset vysvětlovat, proč máte na koberci před televizí rozházené věci k videohrám nebo konzoli. Kromě toho je takto nízko položená televize vhodnější pro děti, které budou chtít sledovat pohádky a další pořady.

Nad úrovní televize už byste u stěny neměli mít žádný těžkopádný nábytek. Doba, kdy v každém obývacím pokoji dominovala obývací stěna, už je dávno tatam. Moderní a praktické řešení spočívá ve volně plovoucích policích, které nejsou součástí žádné skříně nebo regálu. Na police v pohodě uložíte všechny potřebné věci. A ty menší můžete klidně narovnat do úhledných krabic nebo pletených košíků a šup s nimi taky na police. To, co používáte nejčastěji, jednoduše vrazíte do skříněk pod televizi a máte vystaráno. Vedle televize vám na stolku určitě zbude i trocha místa na dekorace nebo třeba papíry a pastelky, aby se mohly vaše děti kreativně projevit.

Pozor na ostré rohy, hrany a sklo

Každý obývák skrývá pro děti něco kouzelného. Někdy je to tátovo křeslo nebo mámino místo na pohovce, jindy je to konferenční stolek, na který mají malí uličníci od malička zákaz sahat. V pokoji se vždycky najde něco, co je pro děti zahalené tajemstvím nebo zákazem. Ne vždycky ale chápou, proč nesmějí to nebo ono udělat. Pokud chcete mít klid, můžete se vybavit bezpečnostními prvky, které předejdou nepěkným poraněním. Minimální nutností jsou v tomto případě nasazovací ochranné rohy, které zajistí, aby se děti nepotloukly, když na roh naběhnou, nebo dokonce v zápalu hraní spadnou.

Kromě rohů si ale dávejte pozor taky na hrany nábytku. I ty můžou dětem nadělat paseku se zdravím, i když ne tak zásadní jako rohy. Proto se snažte nevystavovat hrany stolů a jiného nábytku směrem, kde budou vaše děti nejčastěji. Ideálně jim znemožněte pobíhat kolem míst, kde by se mohly udeřit nebo odřít o ostrou hranu nábytku. Stačí postavit do cesty židli nebo taburet, aby nemohly proběhnout těsně kolem místa, kde by si mohly ublížit. Pak budete mít klid a jistotu, že děti zůstanou celé a nábytek bez úhony. A kdyby se přece něco stalo, určitě to nebude nic než modřina nebo nevinná boule.

Pozor si dávejte i na sklo a na elektřinu. Zásuvky ideálně zakrývejte nábytkem, aby se k nim děti nedostaly. A kdybyste chtěli mít jistotu, že se malými ručkami nedostanou k elektřině, použijte záslepky do zásuvek. Stejně opatrní buďte raději i se sklem. Pokud máte v obýváku vitríny nebo skleněný konferenční stolek, raději nábytek před dováděním dětí odneste nebo zataraste tak, aby se k němu děti nedostaly. Pokud vám nevadí investice navíc, můžete pořídit stolek s bezpečnostním sklem, které se jen tak nerozbije. Případně se při prasknutí rozpadne na zakulacené střepy, které nepíchají.

Vsaďte na bytelný nábytek

Pokud plánujete v obýváku dovádět s dětmi, raději volte bytelnější nábytek, který bez problémů vydrží, když na něj dosedne razantně i dospělý člověk. Nemusí to automaticky znamenat vyšší cenu nábytku. Spíš se při výběru soustřeďte na nosnou konstrukci. Nechte si vysvětlit, jak odolná je, a chtějte vědět, že vydrží všechny aktivity, které plánujete. Pokud chcete dětem dovolit skákání na sedačce, přesvědčte se, že to zvládne rám sedačky. Pak budete mít jistotu, že se děti nezraní, a navíc si užijí hodně legrace.

Vybírejte nábytek, který něco vydrží

Vybírejte nábytek, který něco vydrží

Kromě odolnosti je dobré i měkké polstrování. Čím měkčí a vyšší opěradla nebo sedáky, tím líp. Děti se můžou do dovádění opřít s vervou, takže se bude skvěle hodit sedačka, která má všechny vrchní části měkké. Platí to i pro opěrky a područky, které se někdy dělávají z tvrdších materiálů. Když by to nešlo jinak, zakryjte je před dětskými hrami polštářem.

A jsme na konci pátého dílu i celé naší série, kde jsme se věnovali zařizování obýváku pro všechny generace. Teď už od nás máte dvacet variant, co v obýváku vylepšit. Můžete se inspirovat našimi osvědčenými radami nebo se pustit do vlastního vynalézání. To už necháme na vás. V každém případě budeme rádi, když se mrknete i na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste