Jak na osvětlení jídelny – 1. díl

O to důležitější je zvolit pro ni správné osvětlení, které nejen udělá parádu, ale bude zároveň i praktické a přiměřené každé situaci. Pro někoho může být hračka vybrat světlo a nezdrží ho to, pro jiného je to tvrdý oříšek. Proto jsme pro vás sepsali várku osvědčených tipů. Na začátek si řekneme něco o vytvoření centra pozornosti výrazným lustrem, budeme pokračovat minimalistickou variantou s bodovkami nebo řadou závěsných svítidel a na konec si pro vás schováme jedno bonusové překvapení, tak se těšte. Jdeme na to.

Posilte centrum dění pořádným lustrem

Výrazné svítidlo uprostřed místnosti nebo kdekoliv jinde, kde se vám to hodí na sebe upoutá pozornost v kteroukoliv denní dobu. Je jedno, jestli se chystáte posnídat míchaná vajíčka, dát si k obědu babiččinu svíčkovou nebo si k večeři pochutnáváte na dlouho taženém kuřecím vývaru. Vždycky vám oči jako první padnou na zdobené stínidlo lustru, který se hrdě tyčí nad jídelním stolem. Po západu slunce navíc takový lustr září přitahuje pozornost ještě víc. Takže vyberte vhodný styl, který se vám líbí, a vylepšete svou jídelnu pěkným kouskem osvětlení.

Můžete na to jít s citem a vybrat veliké stínidlo s výrazným tvarem nebo zdobením. V takovém případě se raději vyhněte příliš křiklavým barvám nebo pompéznímu lesklému zpracování s lisovaným nebo broušeným sklem. To by mohlo přitahovat pozornost až moc. Ve výsledku by vás pak takový lustr hlavně po rozsvícení rušil od vašich oblíbených dobrot. A i když byste si doma zvykli, vaši hosté by určitě nevěděli, jak se zbavit nutkání prohlížet si každý blyštivý přívěsek. Proto je lepší volit umírněnější variantu v matném provedení, nebo aspoň ne tak výrazném lesku, když bude lustr veliký.

Naopak menší lustr sice na první pohled nemusí působit tak, že táhne oči všem, kdo vkročí do místnosti, ale není to tak vždy. V takovém případě se určitě nebojte výraznějších barev, tvarů a materiálů, které provokují oči všech okolo. Menší plocha stínidla a méně nápadná velikost osvětlení je výhodná. Ve dne nebude rušit a na lustr si třeba ani nevzpomenete. Ale když se slunce přehoupne za obzor, aby uvolnilo místo noční obloze, rozsvítíte a necháte lustr zazářit v plné parádě. Pak bude dost času obdivovat každý detail zpracování.






Staňte se mistry minimalismu s bodovkami

Svítidla zapuštěná do stropu jsou elegantní a nenápadná. Hodí se všude tam, kde máte podhled nebo nechcete nižší prostor místnosti ručit přisazeným, nebo dokonce závěsným svítidlem. Mají výhodu v tom, že si je na stropě můžete vsadit kamkoliv – ideálně kolmo nad veškerý nábytek, který chcete mít v kuželu světla, když přijde večer nebo noc. Samozřejmě se perfektně hodí taky nad bar nebo kuchyňský ostrůvek. Právě univerzálnost stropních bodovek je nejčastějším důvodem, proč lidé volí tuto variantu.

Když budete světla instalovat v jídelně, dejte si záležet na promyšlení, jak je napojíte na vypínače. Určitě nechcete mít všechny žárovky na jednom vypínači. To byste si nemohli vybírat, jakou atmosféru v pokoji uděláte, což by byla velká škoda. Nikdy totiž nevíte, jestli večer budete potřebovat příjemné šero na romantickou večeři ve dvou nebo plné osvětlení na přišívání knoflíků nebo deskové hry s přáteli. Takže si bodovky rozdělte po skupinách, abyste je mohli rozsvěcovat a zhasínat tam, kde potřebujete.

Jestli přes jídelnu procházíte v noci třeba do kuchyně na půlnoční svačinku, budou se vám hodit stmívatelné žárovky. Dokáží se perfektně přizpůsobit situaci. Můžete si nastavit intenzitu světla tak, aby vás uchránili před zakopnutím o zapomenutou židli, ale zároveň vás neprobudí z příjemného polospánku. Pohodlně si v jejich tlumeném světle dojdete pro sklenici vody nebo něčeho ostřejšího i něco na zub. A až se vrátíte do postele, nebudete mít problém usnout. To by se vám po procházce pod plným osvětlením mohlo stát celkem snadno. Opět platí, že na noc stačí méně svícení a tomu by mělo odpovídat i zapojení na vypínače.

Využijte atmosféru řady závěsných svítidel

Používají se v restauracích, barech i kulečníkových hernách. Série závěsných svítidel v řadě je elegantní a má své kouzlo v jakémkoliv stylu. Vždycky si najdete variantu, která padne nad váš jídelní stůl nebo bar. Takže se nemusíte bát, že byste s tímto typem osvětlení museli doma dělat kompromisy. Akorát možná bude fajn, aby vám osvětlení namontoval zkušenější elektrikář. Aby vše vypadalo bezchybně, bude to chtít sekání do stropu a pár šikovných rukou. Jestli to zvládáte sami, jen vám zpovzdálí tiše závidíme.

Ale zpátky k řadě závěsných svítidel. Základem je dodržovat jednoduché pravidlo. Řiďte se délkou stolu nebo baru. Podle toho v pravidelných rozestupech nad nábytek umístěte závěsné osvětlení. Nejlíp vypadá, když takhle nainstalujete stejný počet žárovek, jako se vejde lidí ke stolu nebo baru. Když dodržíte i stejné rozestupy jako mezi židlemi pod osvětlením, vytvoříte prakticky osobní osvětlení pro každého sedícího. A to je pohodlné. Akorát to opět znamená možnost rozsvěcet a zhasínat každou žárovku zvlášť.

To samozřejmě není nutné, ale je to nejlepší způsob. Získáte tím plnou škálu možností navození té správné atmosféry. Když budete potřebovat vytvořit tematické osvětlení, využijete barevné žárovky. Můžete si pořídit jednorázové LED žárovky s jednobarevným sklem nebo investovat o něco víc a získáte chytré žárovky s pestrou škálou barev, které můžete nastavovat klidně přes telefon. To už necháme na vás. V každém případě můžete vykouzlit modrou party i růžové rande raz dva. Jen osvětlením.






Buďte flexibilní díky výškově nastavitelnému lustru

Poslední a bonusový tip možná na někoho zapůsobí starosvětsky, protože si představí složitý kladkový mechanismus na starobylých závěsných svítidlech s jednoduchými stínidly kolem klasické žárovky se žhavicím vláknem. Ale to už dávno není pravda. Dneska industriální styl frčí a jeho obměny se stále častěji propisují i do zařizování bydlení běžné české domácnosti. Podle nás je to tak dobře, protože je to šik a praktické zároveň. Hned vám prozradíme proč.

Představte si třeba, že nad jídelním stolem máte lustry napevno. Je to sice v pohodě, ale nejste připravení reagovat na situaci, kdy chcete méně světla kolem stolu, ale naopak koncentrovat maximum jasu na stůl. To se může hodit třeba při slavnostní večeři, oslavě narozenin nebo jiných příležitostech. S výškově nastavitelným osvětlením to není žádná věda. Lustry jednoduše spustíte níže a je to.

Naopak při pohodovém stolovaní ve velkém počtu lidí chcete většinou vidět nejen na samotný stůl ale i na okolí a další části pokoje. To můžete vyřešit doplňkovým osvětlením. Ale pokud se vám taková cesta nelíbí, stačí zvolit výškově nastavitelné lustry nad stůl. Když je vytáhnete až nahoru pod strop, světlo se krásně rozptýlí po celé jídelně, takže bude dobře vidět i v dalekých zákoutích. Kromě toho nebude ostré a nikdo u stolu si nebude stěžovat na oslňování nebo pálení očí kvůli přímému světlu. Podle nás je to bezva způsob, jak mít flexibilní osvětlení pro každou situaci.

A jsme na konci prvního dílu naší série s tipy na osvětlení jídelny. Pokud se vám některá naše rada líbí, neváhejte ji doma vyzkoušet. Určitě to bude vítané zlepšení ve vaší jídelně. A až budete mít hotovo, mrkněte taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.



Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste