Jak na osvětlení kuchyňských ostrůvků – 4. díl

Dozvíte se třeba, jak nenápadným designem lustrů přidat na kráse ostatnímu zařízení v kuchyni, že odvážné modely v netradičním zpracování dokáží vtisknout místnosti osobitý styl nebo jak sladit svítidla v kuchyni, aby celkem krásně podtrhnul celkové vybavení. Jako obvykle přidáme taky jeden tip navíc. Přejeme vám příjemné čtení.

Nenápadný design lustru posílí ostatní vybavení

Vaše geniálně uspořádaná kuchyně, kterou jste promýšleli do posledního detailu si zaslouží, aby ji nakonec neukradly slávu výrazné lustry. Abyste zachovali důraz na celkové vybavení místnosti, potřebujete osvětlení, které svým designem, materiálem ani barvou nebude strhávat pozornost na sebe. Naopak by mělo nechat vyniknout vše kolem. Dá se to zařídit celkem snadno. Jednoduše si vyberete nenápadnou barvu, tvar i velikost lustrů, aby nenápadně posvítily, jen když to bude potřeba.

Ve všech ostatních případech o osvětlení nad kuchyňským ostrůvkem nemusí nikdo vědět. Ideálně si ho ani nemusí nikdo všimnout. Proč by taky měl… A když pak zapadne slunce a budete potřebovat doplňkové osvětlení při posezení s přáteli nebo při chystání večeře, jednoduše stisknete vypínač a světlo z doposud málo nápadných lustrů okamžitě doputuje na pracovní desku nebo do okolí ostrůvku. Díky tomu uvidíte do sklenic s oblíbeným drinkem i na krájení hub do rizota.

Pokud jde o barvu takových nenápadných lustrů, volte béžovou nebo krémovou. Hodí se i nenápadná šedá. Tvar necháme na vás, ale počítejte s tím, že čím extravagantnější variantu zvolíte, tím víc na sebe budou stínidla strhávat pozornost. To ale v tomto případě nechcete. Raději proto volte „šedé myšky“ než „krále večírků“. To samé platí i o materiálech, kde rozhodně sáhněte po matné úpravě. Odrazy od lesklých ploch stínidla by opět strhávaly pozornost od zbytku zařízení kuchyně, což by byla škoda. O to větší, když se jí dát tak snadno předejít. Doporučujeme dva nebo tři menší lustry, které nejsou tak nápadné.

Buďte odvážní a vyberte si neotřelý design

Doba velikánských a pompézních lustrů už je naštěstí za námi. Ale i tak můžete všem hostům ukázat, že se nebojíte strhávat pozornost na nevídané osvětlení. Odvážný design navíc něco prozradí i o vás, a to, že se nebojíte a věříte svému vkusu. V internetových obchodech s osvětlením často zůstávají obzvlášť odvážné nebo netradiční kousky na ležet ladem. To je ale chyba. Je to totiž skvělá příležitost, jak se odlišit od sériových kousků, které má doma každý druhý. Tak seberte kuráž a vyzkoušejte takové svícení třeba nad kuchyňským ostrůvkem.

LED osvětlenídává designérům prakticky neomezené možnosti v tvarech i velikosti svítidel. Díky tomu se můžete těšit na nepravidelně ohýbané kousky, které vás budou doma překvapovat ještě několik týdnů po nákupu něčím novým. Mnohdy se člověk až pozastaví and tím, jak mohli konstruktéři ve výrobě sestrojit takhle nečekaný kousek. A přesně tyhle skvosty budou jako varianta na maximální zaujetí všech příchozích ideální.

Nejlepší volbou jsou nad kuchyňským ostrůvkem závěsná osvětlení. V tomto případě by ale nemělo jít o tradiční tvar a řešení, které nikoho nepřekvapí. Naopak volte třeba odvážné kombinace více těles světla, které jsou vzájemně propletené. Míra složitosti designu a tvar už jsou zcela v režii vašeho vkusu a odvahy. Zajímavé je už i minimalistické osvětlení, které kombinuje základnu svislého kruhu s lištou, která kruhem prochází napříč. Zatímco kruh v takovém případě zajišťuje ambientní osvětlení, vodorovná lišta perfektně osvítí pracovní desku kuchyňského ostrůvku.

Laďte osvětlení v kuchyni do jednoho stylu

Tentokrát rozšíříme pole našeho zájmu od kuchyňského ostrůvku na celou místnost. Je to hlavně proto, že dojem na kohokoliv, kdo vejde do kuchyně, udělá harmonie celku, ne detaily. Takže při vymýšlení osvětlení v místnosti vždycky přemýšlejte o prostoru dohromady. Tím se vyhnete případným přešlapům v ladění více stylů dohromady. To je sice taky možné, ale o hodně těžší. Z našeho pohledu je nejjednodušší a nejlepší zvolit pro každý prvek jeden styl. O osvětlení to platí taky.

Stropní svítidla nad kuchyňským ostrůvkem by proto měla ctít celkový styl osvětlení v kuchyni. Když se rozhodnete pro minimalistické žárovky bez stínidel, tak podobně volte i světla poblíž linky nebo doplňkové nástěnné osvětlení. Konkrétní design už je na vás. Vždycky se ale snažte držet aspoň barvu a materiál, když už se vám nepodaří sehnat svítidla ze stejné série nebo řady. Někdy to samozřejmě není možné, tak potom rada o barvách a materiálu platí dvojnásob. Plus k ní přidejte i tvar.

Když se vám všechna světla v kuchyni povedou pořídit v jednom designu, máte vyhráno. Povedená je podle nás třeba kombinace závěsných lustrů na řetězech v kombinaci mléčného skla a mosazi. Trojice lustrů může být nad ostrůvkem, zatímco na zdi trio doplní nástěnné osvětlení, které je také s mosaznou základnou a stínidlem z mléčného skla. Pokud byste k tomu všemu chtěli ještě stropní osvětlení, opět by mělo ctít zvolený materiál a barvy. Pak to bude zaručeně fungovat jako skvělý set.

Nezapomeňte na ambientní osvětlení

Technologie LED osvětlení nám dává velké možnosti. To se týká nejen tvarů, velikostí a barev svítidel, ale i jejich používání. Hlavní a doplňková svítidla na stropě nebo na stěně jsou klasikou, která neurazí. Ale pokud chcete svůj kuchyňský ostrůvek vyšperkovat, je potřeba přidat něco navíc. Může to být třeba obyčejný LED pásek, který umístíte pod hranu pracovní desky tak, aby svítil podél směrem na zem. Světlo se částečně rozptýlí na základně ostrůvku a vytvoří příjemné doplňkové přisvícení.

Pokud rádi sedáváte v kuchyni dlouho do noci, protože nemůžete odolat zajímavým rozhovorům s nejbližšími nebo přáteli, zvažte osvětlení s možností nastavení barvy. Hodí se to třeba při romantickém večeru ve dvou, kdy si k večeři zapnete něžně růžové nebo červené světlo. Naopak při party klidně můžete vsadit na zelenou nebo modrou. Od věci není ani svítivě žlutá. Záleží na vaší náladě.

Stejně skvělou vychytávkou je i nastavení intenzity osvětlení. Opět má mnoho příležitostí k využití. Můžete si při vážných a osobních hovorech posvítit jen jemně, aby se kontury obličeje všech zúčastněných začaly ztrácet v šeru. Lidé se pak častěji otevřou a prozradí vše, co je trápí, nebo jim naopak dělá radost. Naopak při večírku můžete jas zapnout na maximum a užívat si parádní čas s přáteli.

A jsme na konci čtvrtého dílu z naší série rad ohledně osvětlení kuchyňského ostrůvku. Pokud jste ještě nečetli předchozí díly, mrkněte se na ně. Najdete v nich další tipy a zajímavosti. Držíme vám palce, ať vám domácí vylepšení osvětlení vyjde na výbornou. Když budete mít chvilku, podívejte se i na další články u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste