Jak na osvětlení schodiště – 2. díl

Pořádně osvětlené schodiště je nutnost. Teda aspoň pro ty, kdo nechtějí v nepohodlném šeru zakopnout o hranu schodu a ukopnout si nehet na palci. Ale aby bylo schodiště dobře osvětlené, potřebuje správnou kombinaci světelných zdrojů. Vždycky to záleží na prostoru, který doma máte. Někde zafungují lustry, jindy zapuštěná svítidla. Sepsali jsme pro vás zaručené tipy, které můžete vyzkoušet. Tentokrát se zaměříme na svítidla zapuštěná přímo ve schodišti, budeme se věnovat krásným majestátním lustrům a taky si povíme něco tom, jak pracovat se světelnými vrstvami. Jako vždycky přidáme ještě jeden bonusový tip na konci článku. Tak se pohodlně usaďte a jdeme na to.

Dostatečně osvětlené schodiště je nutnost

Dostatečně osvětlené schodiště je nutnost

Zapusťte svítidla přímo do schodů

Málokdo se může doma pyšnit nadstandardně vysokými stropy. Pokud patříte mezi většinu, asi nebudete chtít osvětlení nad schody vyřešit obřím lustrem, který by vám sice doma dělal parádu, ale zato by bránil bezpečnému průchodu nahoru nebo dolů. Naštěstí existuje chytré řešení v podobě orientačních svítidel zapuštěných přímo do schodů. Znát je můžete třeba z kina nebo schodiště z podzemních garáží, kde často osvětlují přímo schody, ale neoslňují. A přesně takové funkční a neotravné světlo můžete mít doma na schodech taky. Je snadno k mání a instalace není nijak složitá. Zručný řemeslník si s ním poradí natotata.

Abyste měli lepší představu, tak svítidla zapuštěná ve schodišti patří do svislých částí schodů. Je to proto, aby vás neoslňovalo světlo. Takto totiž bude svítit hlavně směrem na schod pod svislou částí. Kdežto kdybyste svítidla namířili na vodorovné části schodů rovnou ke stropu, každý krok by vás oslnila řada paprsků. A to by bylo nepříjemné nejen při noční vycházce na půlnoční svačinku. Takže osvětlení určitě nechte namontovat na svislé části schodiště, ať dobře vidíte, ale nejste osvětlení nepříjemnými paprsky. Pak budete moct kdykoliv pohodlně vyjít nebo sejít schody, ať už bude váš důvod cesty jakýkoliv.

Kromě směru je důležitý taky počet. Na normálně široké schodiště vám budou stačit dvě střední nebo menší svítidla na schod. Vždycky dáte na každou stranu jedno. Protože jde o LED osvětlení, nemusíte se bát, že byste při spěchu neviděli na krok. LED technologie je bezvadná v tom, že má okamžitou maximální hladinu svícení. Takže jakmile stisknete vypínač, nebo vás zachytí senzor pohybu, schody se rozsvítí a vy budete mít cestu dlážděnou světelnými paprsky. Pokud byste chtěli ještě něco extra, můžete si pořídit osvětlení s nastavitelnou intenzitou svícení. Pak si můžete na noc nastavit tlumenější záři, abyste viděli, ale světlo vás zbytečně nedráždilo.

Vysoké stropy si žádají majestátní lustr

Pojďme od nízkého stropu nad schodištěm k vysokému. To, co platilo u předchozího tipu sice můžete využít i tentokrát, ale byla by to škoda. Protože na vysoký strop patří nádherný lustr, který zaujme na první pohled každého, kdo se k vám vydá na návštěvu. Nejde o to blýsknout se za každou cenu přepychem. Je to spíš o osobitosti prostoru. Málokdo si bude pamatovat, jakou barvu měly obrázky pověšené na stěně. Ale pokud jde o výrazný lustr, určitě se vás na něj zeptají i jinak málomluvní kamarádi, protože vzbudí jejich zvědavost, i kdyby byl přes den zhasnutý.

Nebojte se do interiéru zakomponovat výrazné závěsné osvětlení

Nebojte se do interiéru zakomponovat výrazné závěsné osvětlení

S tím souvisí i styl, který byste měli vybírat hned z několika úhlů pohledu. Zaprvé by měl lustr krásně sednout do stylu předsíně a schodiště. Pokud máte raději oválné tvary, vybírejte podobně střižený lustr s ladnými křivkami stínidla. Jestli fandíte pravidelným úsečkám a ostrým úhlům, vybírejte lustr, který splňuje tahle kritéria. Když vyberete dobře, lustr krásně podtrhne myšlenku, se kterou jste vybavovali předsíň. A vznikne tím celek, který zaujme svým osobitým kouzlem. Vy si v místnosti budete připadat víc doma a návštěvy dostanou konkrétní představu o tom, co se vám líbí, už při prvních pár krocích do bytu nebo domu.

Nezapomeňte se soustředit taky na materiál. Pokud máte předsíň obloženou dřevem, sáhněte klidně po skleněném nebo ocelovém kousku s lesklou úpravou. Samostatně takový lustr působí tvrdě, ale v kombinaci s prostředím měkkého dřeva bude vynikat a vyvažovat vyznění místnosti. Naopak pokud fandíte jednoduchému minimalismu s tvrdými bíle vymalovanými stěnami, sáhněte po lustru s plastovou nebo papírovou ozdobou. Ty naopak zjemní tvrdost předsíně. V každém případě chtějte lustr s několika žárovkami. Ideální je, když je budete moct rozsvěcovat a zhasínat samostatně, a to vypínačem pod i nad schodištěm. Zbytek už je na vás.

Tmavá předsíň se schodištěm snese více vrstev osvětlení

Představte si, že máte předsíň nebo halu s tmavě šedou výmalbou na stěnách. Je elegantní a působí velkolepě a nenuceně zároveň. To platí dvojnásob, pokud se blýsknete krásnými dekoracemi v podobě obrázků nebo fotek. Klidně stačí minimalistické černobílé výtvory. Ale ať už bude předsíň se schodištěm přes den vypadat sebelíp, po západu slunce bude scházet dostatek světla, aby vynikla i v noci. A přesně proto budete potřebovat vrstvy světla. Tmavší stěny totiž paprsky neodrážejí tak dobře jako bílá. No a kde jinde, než na schodech byste chtěli vidět spolehlivě na každý krok, že?

Pokud máte světlé schodiště, nebo dokonce bílé, nedoporučujeme používat osvětlení přímo ve schodech. Bílá barva odráží hodně světla, takže by vás takové osvětlení dost možná oslňovalo. Raději zvolte chytré řešení v podobě praktického LED pásku podél stěny. Pásek by měl diodami mířit k zemi. Tak budete mít jistotu, že na schody dopadne už rozptýlené světlo, které se nebude odrážet s nepříjemnou intenzitou zpět nahoru. Na strop můžete pro jistotu i tak přidat lustr nebo přisazené svítidlo. Dohromady zvládnou osvětlení náramně. Ale můžete je ještě podpořit na problematických částech.

Nejnebezpečnější jsou začátek a konce schodiště. A pokud máte schody delší, tak je nebezpečné i odpočívadlo. Jde o to, že jakmile se dostanete do režimu chůze po schodech, nohy tuhle změnu rytmu zvládnou bez potíží. Ale přechod od chůze po rovině na chůzi po schodech je nejrizikovější. A proto potřebujete vidět na začátku, na konci i na odpočívadle. Pomůže vám klasická lampička. Ta spolehlivě osvítí nejbližší okolí, abyste nezakopli na prvním nebo posledním schodu, případně v mezipatře na odpočívadle. Jen si dejte pozor na kabel s elektřinou. Pečlivě ho připevněte mimo prostor, kudy chodíte. O ten byste totiž určitě taky nechtěli zakopnout.

Úzkou chodbu vylepšete řadou nástěnných svítidel

Dlouhá a temná chodba je ideálním místem, kde se člověk může při nepozornosti praštit do poličky, odkládacího stolku nebo botníku. Naštěstí se dá těmto nepříjemnostem lehce předejít. A právě proto jsme nechali tento tip jako bonusový. Ideálním řešením je řada nástěnných svítidel v přiměřeném rozestupu. Nebudeme vám tady radit, kolik centimetrů od sebe dávat svítidla na stěnu. Ono to nemá smysl, protože každá chodba nebo předsíň má jiné rozměry a každý model světla jiné stínidlo a směr svícení.

V každém případě ale dobře funguje, když světlo vypíchne z prostoru každou potenciální překážku. A je jedno, jestli je to zrcadlo, lavice na přezouvání, když dorazíte domů, nebo naopak jdete ven, případě věšák na klíče nebo kabáty. Každý doma v předsíni máme kus nábytku, který se při troše neopatrnosti a smůly může stát původcem nepěkné modřiny. A tomu se určitě chceme vyhnout. Pokud budete chtít, můžete jednotlivá svítidla připojit k samostatným vypínačům, abyste si mohli rozsvítit jen tam, kde potřebujete. Případně pořiďte časovač, který po chvíli zhasne za vás.

A jsme na konci druhého dílu naší série o osvětlení na shody. Doufáme, že jste si i tentokrát našli tip, který vás zaujal. Pokud vás z nějakého důvodu minul první díl, určitě si ho taky prolítněte, ať vám nic neuteče. Budeme rádi, když vám naše rady pomůžou. A až budete mít osvětlení doma hotové, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste