Jak na walk-in sprchový kout – 1. díl

Krásnou koupelnu by doma chtěl mít každý. Představu sice máme asi každý trochu jinou, ale trendy v katalozích bytových architektů neomylně ukazují na moderní prvky například u sprch. Momentálně budete ctít trendy jedině se sprchovou zástěnou. To znamená, že si do koupelny pořídíte sprchový kout bez vaničky. Funguje jednoduše tak, že rovnou na zemni na kachličkách instalatér namontuje odtok a okolní kachličky vyspáduje směrem k němu. Je to minimalistické a elegantní řešení, které vám ušetří krok do schodu, který jste byli zvyklí dělat při vstupu do sprchového koutu. Společně se podíváme na to, jak walk-in sprchový kout vyladit k dokonalosti. Začneme tipem na mix materiálů, budeme pokračovat parádnickým řešením sprchy pod zešikmením střechy a jako třetí přijde na řadu podlaha. Na konci článku najdete ještě jeden extra tip. Jdeme na věc.

Moderní koupelna s walk-in sprchovým koutem

Kombinací více materiálů získáte šik styl

Kachličky jsou společně s tapetami královnami vzorů, stylů a kreseb. A přesně toho můžete využít i v případě vylepšení svého walk-in sprchového koutu. Jasně, klasická sada stále se opakujících kachlí není na škodu, ale je to trochu nuda. Pokud chcete posunout výraz sprchového koutu do modernějšího uspořádání, vyberte si chytrou kombinaci dvou různých typů kachliček. A nemáme tím na mysli střídání černé a bílé v pravidelném uspořádání ani kombinaci dvou velikostí kachliček. Tím byste díru do světa opravdu neudělali. Ideální je zvolit jeden druh kachliček pro stěnu a druhý pro podlahu, případně jinak, ale abyste vytvořily dva povrchy, které se opticky hezky doplní, zatímco nebudou stejné.

Jednou z možností je dělicí stěna. To je většinou tenká přepážka, které je v koupelně nejčastěji mezi umývadlem a sprchou. Stěna nahrazuje zástěnu nebo závěs sprchového koutu, které určitě dobře znáte. Teď si představte, že máte celou jednu stěnu koupelny obloženou bílými kachličkami s černým květinovým motivem, zatímco dělicí stěna bude například z šedých kachliček. Tím krásně zdůrazníte její funkci, opticky ji oddělíte od zbytku koupelny, ale zároveň vědomě zvolíte barvy, které doplní stávající zařízení. A je celkem jedno, jakou barvu skříněk, stoličky nebo dalšího nábytku v místnosti zvolíte.

Koupelna s více typy kachliček pro oddělení zón

Druhou variantou je oddělení stylu kachliček stěn a podlahy. Tady pracujeme s myšlenkou, že podlahu chcete odlišit kvůli vyspádování. Opticky krásně ohraničíte prostor, který je určený ke sprchování. Zatímco celý zbytek koupelny můžete nechat v jednom stylu kachliček na podlaze, vyspádovanou část naopak obložíte jinou barvou nebo vzorem, aby bylo jasné, že tam máte sprchový kout. Ideální je samozřejmě vybrat kachličky s protiskluzovou úpravou, protože jinak by vás při hygieně často překvapilo nemilé uklouznutí a možná byste se nechtě naučili některé figury z krasobruslení.

Vykouzlete unikátní sprchový kout pod šikmou střechou

Tenhle tip nejspíš neuplatníte v bytě. Jedině byste měli to štěstí a bydleli v podkroví. Ale určitě budete mít šanci vyzkoušet ho v domě. V každém případě jde o jednoduchý princip, kdy budete využívat přirozený tvar stavby budovy. Když vám totiž vyjde koupelna na část, kde je zkosená střecha, může to být pro někoho těžko řešitelná situace. Pravděpodobně sem klasický sprchový kout na nemá smysl zkoušet dávat. Na kratší straně by byla zástěna příliš vysoko a ohrožovala by strop. Nebo byste museli zástěnu zkrátit, což nevypadá dobře. Ani nemusíme zmiňovat cenu takových úprav. Naštěstí můžete vytvořit walk-in kout, kde vám tyto problémy odpadnou. Naopak získáte unikátní sprchu.

Sprcha v koupelně se sešikmenou střechou

Jako první byste ale měli mít obložení stěn a možná i zešikmeného stropu. To hodně záleží na tom, jak velkou část koupelny budete chtít věnovat koutu. Mimochodem, sprcha patří vždycky na svislou stěnu naproti zešikmené části střechy. Je to proto, abyste se při neopatrnosti během umývání nepraštili do hlavy o nižší strop pod zešikmením, nebo abyste se u sprchování dokonce nemuseli krčit, pokud vás příroda obdařila extra centimetry výšky. Není špatné přidat taky držák, protože budete mít pod nohama vyspádovanou podlahu, která vás může nevědomky nasměrovat ke středu místnosti s nižším stropem.

Dobré je, když se vám podaří vybrat tmavší barvu kachliček na podlahu. Na stěně mějte klidně bílé kachle bez vzoru a na podlaze zazáří šedá nebo jiná nenápadná přírodní barva. Klidně můžete volit velké kachličky, aby se na podlaze dělníci moc nenadřeli. Když by potřebovali kvůli spádování kachličky zmenšit, seříznou si je na správnou velikost. Nezapomeňte na větrání. Pokud nebudete mít v koupelně okno, určitě si nechte na strop nebo do stěny instalovat odtah v podobě větrací šachty s ventilátorem. Hlavně v koupelně s menší kapacitou vzduchu kvůli zešikmení střechy to bude potřeba.

Propojte zóny koupelny jednolitou dlažbou na podlaze

Pozornějším z vás se teď možná začne honit hlavou, proč jsme vás v předešlém tipu nabádali, abyste oddělili barvu kachliček na podlaze od těch na stěně, zatímco tady hlásáme opak. Ve skutečnosti je všechno trochu jinak, protože možné jsou obě varianty. Tentokrát ale budeme stavět na podlaze, která se díky shodné kresbě kachliček stane jednotícím prvkem celé koupelny. V praxi je to jednoduché. Prostě si zvolíte kachličky, které se vám budou líbit, a ty vám pak zručný dělník položí v celé koupelně, včetně vyspádované části pro walk-in sprchový kout. Je nabíledni, že tím to rozhodně nekončí, ale naopak teprve začíná.

Moderní koupelna s různorodým obkladem kachličkami na stěnách

Kouzlo tohohle řešení je totiž v odlišení svislých částí sekcí koupelny. Takže kout se sprchou můžete klidně nechat jen obložený kachličkami jako na podlaze, ale část s umývadlem odlišíte například dřevěným obložením nebo jinou dlažbou. Ve výsledku tak budete mít opticky rozdělené jednotlivé sekce v koupelně, takže vždy trefíte na správné místo. A je jedno, jestli budete vstávat brzy ráno do práce nebo se ve stejnou dobu stavíte v koupelně po výživném večírku či oslavě narozenin.

Stejně dobře můžete v části koupelny nechat stěnu vylepšit malbou se zajímavým vzorem, jinou barvou nebo třeba prvkem v podobě kruhu, pruhu a tak podobně. Špatnou volbou určitě není ani tapeta. Jen si v takovém případě dávejte pozor, abyste vybrali variantu, která dobře odolá vlhkosti. V koupelně bude totiž často dostávat zápřah kondenzací vody. Ale po přetření ochrannou vrstvou zvládne vlhko i standardní tapeta. Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na bytového architekta, který vám najde cenově dostupné a šik řešení přesně na míru vaší koupelně.

Pohrajte si s barvami v koupelně

Pokud patříte mezi milovníky veselých barev, teď si přijdete na své. Bonusový tip jsme se totiž tentokrát rozhodli věnovat barvám v koupelně. A nebojte, nebudeme se věnovat jen nudné bílé nebo studené modré. Mimochodem, druhou jmenovanou do koupelny fakt nedoporučujeme. Naopak chceme ukázat, že se dá koupelna vyladit i za pomocí několika barev tak, abyste měli jasně rozdělené jednotlivé zóny a zároveň nepřepískli počet odstínů. Když se to povede, získáte osobitý interiér se svěžím dojmem, který vám budou chválit kamarádi a závidět sousedé.

Barevná koupelna se zelenou stěnou a šestiúhelníkovými kachličkami na podlaze

Jako první si vyřešte barvu stropu a podlahy. Zatímco na stropě si vystačíte s obyčejnou malbou, podlahu budete potřebovat vylepšit kachličkami. Můžete klidně oddělit prostor walk-in koutu jinou barvou než zbývající část koupelny. Dobře vypadá třeba béžová na stropě, zatímco většina podlahy je vyvedená obložením šedými kachličkami a sprchový kout opticky ohraničuje bíle obložená část. Ale barvy si samozřejmě můžete zvolit podle sebe. Jen raději sáhněte po neutrálních tónech.

Sytou a veselou barvu totiž budete potřebovat na stěny. Nemusí to platit pro všechny stěny v koupelně, protože by pak ztratily punc unikátnosti. Úplně stačí, když jednobarevnými kachličkami necháte obložit nejbližší okolí a vnitřek sprchového koutu. Pak budete mít perfektně zvýrazněnou zónu pro sprchování, kterou můžete protáhnout třeba až za umývadlo. Zbytek stěn klidně nechte v neutrální bílé nebo krémové.

A jsme na konci prvního dílu našeho seriálu, ve kterém se věnujeme walk-in sprchovým koutům. Doufáme, že se vám naše tipy líbí a přečtete si i další díly. Pokud vás některý tip zaujal tak, že ho půjdete rovnou vyzkoušet, tím lépe. A až budete mít hotovo, mrkněte na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste