Jak na walk-in sprchový kout – 5. díl

Moderní koupelna s walk-in sprchovým koutem a bílými kachličkami

V pátém a posledním díle naší série o sprchových koutech se zástěnou se budeme věnovat další čtveřici ověřených tipů, které vám doma pomůžou se zařizováním. Pokud jste ještě nestihli přečíst předešlé díly, určitě se k nim vraťte, abyste měli kompletní přehled. Celkem vám takto servírujeme dvacet tipů, které vám pomohou proměnit koupelnu v moderní a elegantní prostor. Dokonce i v menších koupelnách díky walk-in sprchovému koutu můžete prostor rozčlenit vzdušně a funkčně zároveň. A co nás čeká konkrétně? Jako první se budeme věnovat posílením viditelnosti podlahy, abyste získali dojem neviditelného skla zástěny. Pak přijde na řadu skleněná zástěna s texturou, která je moderní a funkční zároveň. Třetím tématem se stane walk-in sprcha v podkroví nebo domě s šikmou střechou. A pokud dočtete až na konec článku, najdete tam bonusový tip. Jdeme na to.

Strhněte pozornost na podlahu pro lepší dojem

Tenhle tip se vám bude hodit hlavně v malých a zaskládaných koupelnách. Pokud už teď máte pocit, že se v koupelně jen tak tak vytočíte, abyste si cestou ze sprchy vzali z věšáku suché oblečení nebo ručník, bude se vám náš první tip hodit. Idea stojí na prostém faktu, že když na jeden prvek v místnosti upozorníte, ostatní se stanou méně viditelnými. Je to proto, že člověk automaticky zaostří hlavně na to, co je nejvýraznější. Takže v případě malé nebo plné koupelny může výraznější podlaha odvést pozornost od skleněné dělicí stěny mezi umyvadlem a walk-in sprchovým koutem. Tím budete mít jistotu, že se nikdo na první dobrou nebude pohoršovat nad vašimi sušícími se ručníky, které automaticky přehazujete přes okraj zástěny.

Stylová koupelna s tmavými šestiúhelníkovými kachličkami na podlaze

Tmavou dlažbou na podlaze taky vytvoříte působivý kontrast pro zbytek koupelny. Samozřejmě kachličky nebudete využívat jen na podlaze. Ale zatímco ta podlahová bude tmavá, na stěnu přijdou kachličky bílé nebo krémové. V každém případě by měly být světlé. Opticky tak vykouzlíte vyšší a vzdušnější prostor, který bude díky tmavé podlaze dobře ukotvený. Neznamená to ale, že byste museli stůj co stůj volit jednobarevnou variantu obložení podlahy nebo stěn. To by sice fungovalo, ale nemusí to být jediné řešení. Jestli nemáte rádi minimalismus, klidně si vyberte kombinaci dvou barev na podlahu, přičemž jedna by měla být určitě tmavá. Druhou můžete zvolit i světlejší. Hezky vypadá třeba cihlová s krémovou. Na stěny pak můžete nechat nalepit kachličky v různých odstínech bílé nebo krémové.

Obklady na stěně můžete omezit jen na sprchový kout, pokud nemáte zájem o kompletní obložení koupelny. A mezi zónu s umyvadlem a zónu se sprchou doporučujeme použít elegantní skleněnou zástěnu bez rámu. Tím vytvoříte dojem otevřeného prostoru, což se především v malé nebo hodně zaskládané koupelně hodí. Jen si musíte dávat pozor, kdy a kdo se půjde sprchovat, protože přes průhlednou skleněnou zástěnu je poměrně dobře vidět. To je ale malá daň za to, že vaše malá koupelna prokoukne, rozkvete a celkově se povznese na lepší úroveň. Vy si pak budete moct užívat pohodové sprchování, zatímco vaše návštěvy při příchodu do koupelny jako první mrknou na podlahu.

Vyzdobte si koupelnu skleněnou zástěnou s texturou

Oddělení sprchového koutu od zbytku koupelny je praktické, a mnohdy dokonce nutné. Jinak byste po každém sprchování měli v koupelně potopu. I když je podlaha ve walk-in sprchovém koutě vyspádovaná, stačí se ohnout pro šampon nebo si při umývání nedat pozor na loket a voda je všude. Tedy byla by, kdybyste se rozhodli do koupelny nedat zástěnu. Dělicí stěna krásně zachytí většinu vody, která by jinak směřovala k umyvadlu nebo suchým ručníkům. Vy se tak budete moct vždycky bez omezení sprchovat, jak to máte rádi. Zároveň vám zůstane jistota, že koupelna nezažije neplánované záplavy. Nakonec se budete moct pohodlně utřít do suchého ručníku a jedním tahem stěrky nebo mopu nahrnete vodu v koutě do odtoku.

Moderní sprchový kout s neprůhlednou skleněnou zástěnou v šedivé koupelně

Kromě praktické funkce ale zástěna může plnit i funkci estetickou. Platí to především, když si vyberete skleněnou variantu s texturou. To znamená, že zástěna nebude jen z čirého a hladkého skla. Naopak nabídne prostorový vzorek, který potěší zrak i hmat. Kromě elegance navíc vzorek na skle láme světlo, takže sice projde, ale nebude jasně rozlišitelné, jak vypadá ten, kdo se zrovna sprchuje. Tím pádem můžete s klidem do koupelny poslat více lidí najednou aniž by se při umývání rušili nebo dostali do nepříjemné situace. Zástěnu vybírejte aspoň tak vysokou, jako je ústí sprchy. Když bude zástěna ještě o několik centimetrů vyšší, vůbec to nevadí. Krásně tak odcloní i vodu, kterou byste mohli cákat například při umývání vlasů.

Kromě textury je skvělý praktický i ozdobný prvek zástěny rám. V tom je skleněná část zástěny vsazená, takže nemá vůli podléhat tlakům na ohýbání ani nenese vibrace, když do ní omylem uhodíte nebo strčíte. Tmavý a tenký rám navíc přidá kontrast, který dá zástěně vyniknout. Když budete chtít extra vyladěnou skleněnou zástěnu s texturou, volte variantu s rámem a úchytem na zavěšení ručníku. Většinou má madlo stejný materiál jako rám a o barvě to platí jakbysmet. Tím získáte jednolitý celek zástěny s drobným prvkem, který bude nenuceně, ale velmi prakticky držet váš ručník suchý na správné straně zástěny, dokud se nevydáte ven, abyste se zachumlali do měkoučké bavlny.

Zařiďte si walk-in kout v podkroví nebo patře domu

Obrovskou výhodou walk-in sprchového koutu je variabilita v prostoru. Nikdo vás nebude nutit, abyste si na sprchový kout vyčlenili přesně 70 x 70 x 180 cm. Naopak, můžete si v klidu promyslet, jak vysoký nebo široký kout chcete mít. Případně se jednoduše přizpůsobíte nepravidelnostem na stěnách nebo stropě. Hodit se to může třeba v podkrovních bytech nebo horních patrech domů, kde je snížený nebo šikmý strop kvůli střeše. Standardní sprchový kout by v takovém prostředí obstál jen těžko. Na rozdíl od koupelnových skříněk se navíc většinou kouty nedělají na míru. Takže byste se mohli při instalaci dostat do nepříjemné situace, která by vás vedla ke kompromisu v rámci prostoru.

Sprchový kout v rohu moderní koupelny v patře

Ale protože můžete zvolit walk-in sprchový kout, nemusíte se bát toho, že z celé třímetrové šířky místnosti budete mít nad sebou rovný strop třeba necelý metr. Klidně kout sprchový kout můžete umístit na střed místnosti, aby se pod sprchou nemuseli ohýbat ani nadstandardně vysocí lidi, kteří s vámi žijí. Případně klidně volte i boční část místnosti. Zástěnu můžete dát třeba zboku, abyste si odklonili vodu, která by se ráda dostala do zbývající části koupelny. Ale protože si vystačíte s jedinou zástěnou, nemusíte si dělat starosti s tím, jestli budete mít sprchový kout uprostřed nebo na kraji místnosti.

Pokud jde o kanálek s odtokem, možná bude potřeba celý prostor sprchového koutu trochu zvýšit, aby se pod něj vešlo potrubí a veškeré potřebné součásti, včetně odtoku. Ale délku kanálku už necháme na vás. Jedním z řešení je kanálek napříč místností, kdy bude tvořit hranici mezi vyvýšeným prostorem pro sprchový kout a zbývající částí koupelny. Takhle budete mít jistotu, že voda z kouta vždycky steče, kam má. A neznamená to, že byste přes celou šíři podél kanálu s odtokem museli dělat zástěnu. Bohatě postačí 60–70 cm. Pak se za ní schováte, kdybyste se potřebovali bez cákání pořádně vydrhnout.

Nelíbí se vám kachličky? Zkuste leštěnou omítku

Poslední bonusový tip série rádi věnujeme alternativě ke kachličkám na stěnách. Je totiž jasné, že ne všichni chtějí mít sprchový kout od stropu k podlaze obložený kachličkami. Naštěstí dnešní moderní materiály zvládnou vysokou vlhkost a jsou odolné proti mechanickému odření nebo ošoupání stejně dobře jako zmiňované kachličky. Jestli patříte k lidem, kteří se vyžívají v minimalistických řešeních, pro mikrocement se nadchnete. Je to materiál, který na první pohled nemusí vypadat nijak speciálně. Je možné, že dokonce nebudete věřit tomu, že by mohl zafungovat v tak náročných podmínkách, jako je walk-in sprchový kout. Ale ve skutečnosti je to skvělá alternativa, která splní náročná očekávání na výbornou.

Moderní sprchový kout s leštěnou omítkou místo kachliček

Jestli jste se ještě s mikrocementem (leštěnou omítkou) nesetkal, můžete si ho představit jako částečně lesklou omítku, která je odolná proti vlhku. Neleskne se však plnohodnotně, aby odrážela světlo, oslňovala a byla na ní vidět každá malá nečistota. Naopak působí jako elegantní patina na stěně, takže se můžete kochat lehkým nádechem industriálním směrem. Ten můžete mimochodem přiživit vhodně vybraným osvětlením. Leštěnou omítkou klidně nechte vybavit všechny stěny v koupelně. Je sice o něco dražší, ale výsledek rozhodně stojí za to.

A jsme na konci našeho pětidílného seriálu, ve kterém jsme si společně ukázali dohromady dvacet tipů, jak můžete doma jednoduše vylepšit koupelnu walk-in sprchovým koutem, co všechno je dobré mít na paměti, než se do díla pustíte, i jak všechno vyladit po funkční i estetické stránce. Věříme, že jsme vás netradičním tématem zaujali. Až budete mít koupelnu vylepšenou, nezapomeňte se mrknout na další články u nás na blogu. Najdete v nich spousty zajímavostí nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste