Jak vybrat a sladit nábytek do obývacího pokoje

Zařizování obýváku není legrace. Tím méně, že v něm většinou trávíme hodně volného času, takže každou nedokonalost brzy odhalíme a nedá nám spát, dokud ji neodstraníme. Pokud váháte, jak si zařídit svůj obývák, poradíme vám základními přístupy a principy. Nemusíte se řídit vším. Klidně si vyberte jen to, co vás zaujme a inspirujte se. Přejeme vám příjemné čtení.

Matka s dcerou spokojeně cvičí jógu v harmonicky zařízeném obýváku

Zmapujte si prostor, do kterého pořizujete nábytek

Pokud chcete vykouzlit útulný a funkční obývací pokoj, začněte analýzou prostoru a pečlivým plánováním. V první kapitole článku vám ukážeme, jak na to krok za krokem.

Prvním krokem je zjištění rozměrů vašeho obývacího pokoje a promyšlení jeho dispozice. Můžete použít metr nebo laserový měřič a zaznamenat si délku, šířku a výšku stěn, dveří, oken a dalších architektonických prvků. Také si všimněte, kde jsou v obýváku zásuvky, vypínače, radiátory a další instalace. Tyto informace vám pomohou při výběru nábytku a doplňků, které budou vyhovovat vašemu prostoru.

Mladá žena měří proporce místnosti

Druhým krokem je identifikace hlavní funkce a potřeby vašeho obývacího pokoje. Co chcete v tomto prostoru dělat? Jak často ho používáte? Kolik lidí ho bude sdílet? Jaká jsou vaše očekávání ohledně stylu a atmosféry? Vyberte si z běžných funkcí obývacího pokoje:

Posezení

Místo, kde se můžete pohodlně usadit, povídat si s rodinou nebo přáteli, číst knihu nebo relaxovat. K tomu potřebujete pohovku, křesla, stolky, polštáře a deky.

Skladování

Prostor, kde můžete ukládat knihy, časopisy, hry, ovladače, drobnosti a další věci, které chcete mít po ruce. K tomu potřebujete skříně, police, komody, koše nebo krabice.

Mediální stěna

Útulno, kde můžete sledovat televizi, poslouchat hudbu nebo hrát videohry. K tomu potřebujete televizor, reproduktory, konzole, DVD přehrávač nebo jiné zařízení.

Třetím krokem je plánování rozvržení nábytku v souladu s estetikou a pohodlím. Musíte vzít v úvahu rozměry a tvar vašeho obývacího pokoje, umístění oken a dveří, směr světla a tok cirkulace. Držte se naší čtveřice základních tipů a neuděláte chybu.

  1. Vytvořte ohnisko

    Ohnisko (fokální bod) je bod zájmu v místnosti, který přitahuje pozornost. Může to být krb, obraz nebo mediální stěna. Umístěte nábytek tak, aby byl orientován k ohnisku a podporoval interakci.

  2. Vytvořte zóny

    Jsou to oddělené oblasti v místnosti, které slouží různým účelům. Můžete použít koberec, paraván nebo rostliny k vymezení zón. Například můžete mít zónu pro posezení s pohovkou a křesly a zónu pro skladování s policemi a komodami.

  3. Dodržujte symetrii a rovnováhu

    Symetrie a rovnováha jsou principy designu, které dodávají místnosti harmonii a klid. Snažte se rozložit nábytek a doplňky rovnoměrně po obou stranách ohniska nebo středu místnosti. Pokud používáte asymetrické prvky, snažte se je vyvážit barvou, tvarem nebo velikostí.

  4. Respektujte proporce a měřítko

    Správné proporce a měřítko zajistí, že nábytek a doplňky budou odpovídat velikosti a tvaru místnosti. Vyhněte se používání příliš velkých nebo malých kusů, které by mohly narušit vizuální tok. Zvolte nábytek a doplňky, které jsou v souladu s výškou stropu, šířkou stěn a hloubkou okenních parapetů.

Zvolte si hlavní kus nábytku, který bude centrem dění

Pokud chcete zařídit svůj obývací pokoj, je důležité vybrat si hlavní kus nábytku, který bude středobodem místnosti. Může to být sedací souprava, stolek pod televizi, konferenční stolek nebo jiný prvek, který upoutá pozornost a určí styl a atmosféru prostoru. Jak ale vybrat ten správný kus nábytku pro váš obývací pokoj? Mrkněte se na několik tipů, na co se zaměřit při výběru hlavního kusu nábytku.

Šťastná mladá žena v pohodlném křesle

Velikost

Hlavní kus nábytku by měl být v poměru k velikosti místnosti a ostatního nábytku. Pokud je váš obývací pokoj malý, nechcete zvolit příliš velkou sedačku nebo nábytek pod televizi, který by zabral příliš mnoho místa a zúžil by prostor. Naopak, pokud je váš obývací pokoj prostorný, nechcete zvolit příliš malý nebo nenápadný kus nábytku, který by působil ztraceně a neproporcionálně. Snažte se najít rovnováhu mezi velikostí a funkcionalitou hlavního kusu nábytku.

Styl

Vévodící kus nábytku by měl také odpovídat stylu a barevnému schématu vašeho obývacího pokoje. Pokud máte rádi moderní a minimalistický design, zvolte jednoduché a geometrické tvary, neutrální barvy a hladké materiály. Pokud máte rádi tradiční a útulný design, zvolte zakřivené a zdobené tvary, teplé barvy a měkké materiály. Pokud máte rádi eklektický a originální design, zvolte netradiční a kontrastní tvary, živé barvy a zajímavé materiály. Hlavně si vyberte kus nábytku, který vám vyvolává radost a pohodu.

Materiál

Dobře zvažte materiál, který je vhodný pro vaše potřeby a preference. Pokud hledáte pohodlí a údržbu, zvolte materiál jako je látka, mikrovlákno nebo koženka, které jsou měkké na dotek a snadno se čistí. Pokud hledáte kvalitu a odolnost, zvolte materiál jako je dřevo, kov nebo sklo, které jsou pevné a trvanlivé. Pokud hledáte estetiku a originalitu, zvolte materiál jako je ratan, bambus nebo korek, které jsou přírodní a zajímavé. Samozřejmě můžete také kombinovat různé materiály podle svého vkusu.

Vyhodnocení

Až si vyberete dominantní kus nábytku pro váš obývací pokoj, je dobré si ho vyzkoušet a vyhodnotit jeho pohodlí, kvalitu a odolnost. Sedněte si na sedačku nebo lehněte si na postel a uvidíte, jak se cítíte. Zkontrolujte pevnost a stabilitu stolku pod televizi nebo konferenčního stolku. Podívejte se na detaily a dokončení nábytku a uvidíte, jak vypadá. Pokud jste spokojeni s výběrem, gratulujeme! Pokud ne, nebojte se vrátit nábytek a hledat jiný. Důležité je, abyste byli šťastní a spokojení se svým hlavním kusem nábytku.

Přidejte doplňkový nábytek a slaďte vše dohromady

Doplňkový nábytek je důležitou součástí každého interiéru. Nejen že pomáhá doplnit a zútulnit prostor, ale také nabízí praktické řešení pro úložný prostor a organizaci. V této kapitole článku se podíváme na to, jak vybrat doplňkový nábytek, který bude ladit s hlavním kusem nábytku a celkovým stylem místnosti.

Moderní minimalistický obývák doplněný regály s policemi

Než se rozhodnete pro doplňkový nábytek, je dobré zvážit, co potřebujete a kolik místa máte k dispozici. Některé z nejběžnějších typů doplňkového nábytku jsou konferenční stolky, police nebo skříně. Konferenční stolky jsou ideální pro obývací pokoje nebo ložnice, kde můžete odkládat nápoje, knihy nebo dekorace. Police jsou skvělé pro vystavení sbírek, fotografií nebo rostlin. Skříně poskytují spoustu úložného prostoru pro oblečení, ložní prádlo nebo jiné věci.

Při výběru doplňkového nábytku je důležité sladit ho s hlavním kusem nábytku a celkovým stylem místnosti. Například pokud máte moderní gauč, můžete zvolit konferenční stolek ze skla nebo kovu, který bude působit lehce a elegantně. Pokud máte rustikální jídelní stůl, můžete si vybrat police z masivního dřeva nebo skříně s patinou, které budou dodávat charakter a teplo. Pokud máte minimalistickou ložnici, můžete si pořídit jednoduché a funkční skříně nebo police v neutrálních barvách.

Doplňkový nábytek vám také pomůže optimalizovat úložný prostor a organizaci. Můžete si pořídit konferenční stolky s úložnými prostory pod deskou, kde můžete schovat časopisy, ovladače nebo hračky. Můžete si také pořídit police s koši nebo krabicemi, kde můžete ukládat drobnosti, které by jinak kazily vzhled místnosti. Skříně můžete vybavit šuplíky, policemi nebo ramínky podle toho, co potřebujete uskladnit.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou vybrat doplňkový nábytek, který bude splňovat vaše potřeby a vkus. Doplňkový nábytek je skvělou volbou, jak oživit a zpříjemnit váš pokoj vybavený základním nábytkem. Nevěšte hlavu, pokud vám pokoj stále připadá nedodělaný. V další kapitole se společně podíváme na tipy, díky kterým místnost dotáhnete k dokonalosti.

Vyberte správné barvy a materiály

Nábytek je důležitou součástí každého interiéru. Nejenže plní praktickou funkci, ale také ovlivňuje vzhled a náladu místnosti. Proto je třeba pečlivě zvolit vhodné materiály a barvy nábytku, které budou odpovídat stylu a potřebám všech členů domácnosti.

Stylový obývací pokoj s dominantní žlutou sedačkou

Jedním z kritérií, které by mělo hrát roli při výběru nábytku, je jeho odolnost a snadná údržba. Některé materiály jsou totiž náchylnější k poškození, špinění nebo opotřebení než jiné. Například kůže je materiál, který je velmi trvanlivý, snadno se čistí a dodává nábytku luxusní vzhled. Na druhou stranu je kůže citlivá na teplotní výkyvy, sluneční záření nebo ostré předměty. Tkaniny jsou naopak méně odolné, ale nabízejí širší škálu barev a vzorů, které mohou oživit interiér. Tkaniny také působí tepleji a útulněji než kůže. Dřevo je dalším oblíbeným materiálem pro nábytek, který má své přednosti i nevýhody. Dřevo je přírodní, ekologický a estetický materiál, který dodává nábytku pevnost a eleganci. Zároveň je dřevo náchylné k poškrábání, vlhkosti nebo napadení škůdci. Zajímavou variantou jsou kompozitní materiály s povrchovou úpravou, která nejčastěji imituje kresbu dřeva, nebo dokonce obsahuje tenkou dýhu dřeva s originální přírodní kresbou. Takový nábytek při správném zacházení vydrží dlouhá léta bez ztráty na kráse. A je jedno, jestli si teď představujete vestavěnou skříň, jídelní stůl z masivu nebo třeba obyčejnou komodu.

Dalším kritériem, které by mělo být zohledněno při výběru nábytku, je jeho barevnost a vzhled. Barvy a vzory nábytku by měly být v souladu s celkovým designem a atmosférou místnosti, aby vytvářely harmonický celek. Při kombinaci barev a vzorů nábytku je možné postupovat dvěma způsoby: buď zvolit kontrastní barvy a vzory, které budou poutat pozornost a dodávat interiéru dynamiku, nebo zvolit harmonizující barvy a vzory, které budou navozovat klid a pohodu. Kontrastní barvy jsou například černá a bílá, červená a zelená nebo žlutá a modrá. Harmonizující barvy jsou například béžová a hnědá, modrá a fialová nebo zelená a žlutá. Při výběru vzorů je třeba dbát na to, aby nebyly příliš rušivé nebo nepřiměřené velikosti. Vzory by měly být v souladu s charakterem místnosti a nábytku.

Ozdobte místnost dekoracemi a máte hotovo

Obývací pokoj je místnost, kde trávíme hodně času, ať už relaxujeme, sledujeme televizi, hrajeme si s dětmi nebo hostíme návštěvy. Proto je důležité, aby náš obývací pokoj vypadal dobře a odrážel náš osobní styl a vkus. Jak ale přidat dekorativní prvky a osobnost do obývacího pokoje, aniž bychom obětovali jeho funkčnost a pohodlí? Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout.

Elegantní dekorativní polštáře na sedačce

Vybírání dekorativních prvků, jako jsou polštáře, závěsy, osvětlení a umělecká díla

Jedním z nejjednodušších a nejlevnějších způsobů, jak změnit vzhled obývacího pokoje, je vyměnit nebo přidat polštáře. Polštáře mohou dodat barvu, vzor, texturu a teplo do místnosti a také poskytnout podporu pro záda a krk. Můžete si vybrat polštáře, které ladí s barvou stěn, nábytku nebo koberce, nebo si zvolit kontrastní nebo doplňkové barvy pro vytvoření zajímavého efektu. Můžete také experimentovat s různými tvary, velikostmi a materiály polštářů, jako jsou bavlna, vlna, hedvábí nebo semiš.

Dalším dekorativním prvkem, který může ovlivnit atmosféru obývacího pokoje, jsou závěsy. Závěsy mohou regulovat množství světla, které proniká do místnosti, a také dodat soukromí a izolaci. Můžete si vybrat závěsy podle stylu, barvy a délky, které se hodí k vašemu obývacímu pokoji. Například pro moderní a minimalistický vzhled můžete zvolit jednobarevné nebo geometrické závěsy s jednoduchými kovovými tyčemi. Pro tradiční a útulný vzhled můžete zvolit květinové nebo pruhované závěsy s volánky nebo mašlemi.

Osvětlení je dalším důležitým aspektem dekorace obývacího pokoje. Osvětlení může ovlivnit náladu, energii a funkčnost místnosti. Můžete si vybrat mezi různými typy osvětlení, jako jsou stropní svítidla, stojací lampy, stolní lampy nebo svíčky. Můžete také použít různé barvy a intenzity světla pro různé účely. Například pro relaxaci a romantiku můžete použít teplé a tlumené světlo. Pro čtení a práci můžete použít jasné a studené světlo.

Umělecká díla jsou také skvělým způsobem, jak přidat dekorativní prvky a osobnost do obývacího pokoje. Umělecká díla mohou vyjádřit vaše zájmy, preference, názory nebo emoce. Můžete si vybrat mezi různými druhy uměleckých děl, jako jsou obrazy, fotografie, plakáty, sochy nebo keramika. Můžete si také vytvořit vlastní umělecká díla, jako jsou koláže, malby nebo ruční práce. Umělecká díla můžete umístit na stěny, poličky, stolky nebo podlahu. Můžete také vytvořit galerijní stěnu s více uměleckými díly různých velikostí a stylů.

Přidání osobnosti a charakteru do obývacího pokoje pomocí různých dekorací a artefaktů

Kromě dekorativních prvků, jako jsou polštáře, závěsy, osvětlení a umělecká díla, můžete také přidat osobnost a charakter do obývacího pokoje pomocí různých dekorací a artefaktů. Dekorace a artefakty jsou předměty, které mají pro vás nějaký význam, jako jsou vzpomínky, suvenýry, sbírky nebo dárky. Můžete si vybrat dekorace a artefakty, které odrážejí vaše koníčky, zkušenosti, cestování nebo rodinné dědictví. Můžete si také vybrat dekorace a artefakty, které mají nějakou estetickou nebo funkční hodnotu, jako jsou hodiny, svícny, květináče nebo koše.

Dekorace a artefakty můžete rozmístit po obývacím pokoji podle vašeho vkusu a kreativity. Můžete je uspořádat do skupin podle barvy, tvaru, velikosti nebo tématu. Můžete je také rozmístit symetricky nebo asymetricky pro vytvoření rovnováhy nebo dynamiky. Můžete je také vrstvit nebo překrývat pro vytvoření hloubky nebo kontrastu.

Udržení rovnováhy mezi funkčností a estetikou při přidávání dekorativních prvků

Při přidávání dekorativních prvků do obývacího pokoje je důležité udržet rovnováhu mezi funkčností a estetikou. Funkčnost znamená, že obývací pokoj by měl být pohodlný, praktický a bezpečný pro vás a vaše hosty. Estetika znamená, že obývací pokoj by měl být krásný, stylový a harmonický pro vaše oči.

Jak tedy dosáhnout této rovnováhy

Vyberte si dekorativní prvky, které ladí s celkovým stylem a barevnou schématem vašeho obývacího pokoje. Například pokud máte moderní a minimalistický obývací pokoj s bílou a šedou barvou, vyberte si dekorativní prvky s jednoduchými liniemi, neutrálními barvami a kovovými akcenty.

Zvolte si dekorativní prvky, které splňují vaše potřeby a preference. Například pokud máte rádi čtení, vyberte si dekorativní prvky, které poskytují dostatek světla a úložného prostoru pro vaše knihy. Pokud máte rádi hudbu, vyberte si dekorativní prvky, které zlepšují akustiku a atmosféru pro poslech hudby.

A tím jsme se dostali až na konec našeho článku, ve kterém jsme se věnovali nábytku a zařízení obývacího pokoje. Doufáme, že jste během čtení načerpali dostatek inspirace. Budeme rádi, když mrknete taky na naše další články na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste