Jak zamaskovat televizi, aby tolik nerazila – 2. díl

Ve druhém díle naší série, ve které se věnujeme potlumení televize, aby tolik v obýváku i jinde nerazila, se budeme věnovat dalším ověřeným tipům. Jako obvykle dostanete naservírované čtyři, abyste si mohli pohodlně vybrat, který pro vás bude tím pravým. I tentokrát se budeme věnovat běžným řešením, takže se nemusíte bát, že by vás úprava interiéru stála jmění. Klidně vylekané prasátko plné mincí a bankovek vraťte na polici a nechejte ho spokojeně čekat na jinou příležitost. A co nás čeká v článku za tipy? Jako první se budeme věnovat umístění televize mimo centrum pozornosti. Prostým přesunutím na kraj místnosti můžete dokázat hodně ubrat na výraznosti. Druhý tip bude o pozici nábytku v místnosti. Když ho natočíte jiným směrem než k televizi, také potlumíte její důležitost. Třetí rada se bude točit kolem potlumení výraznosti televize díky optickému slití s šedou policí či regálem. No a čtvrtý tip vám necháme jako bonus na konci článku. O něm vám dopředu nic neprozradíme, ať se máte na co těšit.

Moderní obývací pokoj ve světlém provedení s výraznou plochou televizí na skříňce

Posuňte televizi do rohu obýváku

Jednoduchou změnou pozice můžete hodně ovlivnit to, jak moc na očích televize bude. Když navrhujeme přesunutí do rohu, nemyslíme tím, že máte obrazovku uklidit za čekající žehlicí prkno přetékající prádlem, abyste se nemohli dívat na žádný oblíbený seriál ani film. Ale jednoduše jde o to, že svou televizi vymaníte ze středu pozornosti tím, že unikátní místo v centru dění pokoje necháte jinému kousku nábytku. Může to být třeba parádnické křeslo po babičce nebo dekorace, na kterou nedáte dopustit. To už je jen na vás. Jen myslete na to, že přesunem televize získáte na jejím původním místě prostor, který bude dobré něčím zaplnit. Jinak byste mohli vytvořit nečekanou mezeru, která bije do očí. A to byste zrovna v obýváku určitě nechtěli. Takže před přesunem televize připravte věc, kterou ji nahradíte.

Kromě toho, že televizi uklidíte na kraj police nebo třeba stolku, je fajn, když nahrazující věc bude dostatečně výrazná. Sice byste mohli na prázdné místo dát stočenou šedivou deku, ale nikoho by to určitě nezajímalo. Pak by celý přesun televize nezafungoval. Naopak úhledně vyrovnaná polínka připravená k topení v krbu nebo krbových kamnech, to je jiná. Dřevo kromě estetické stránky taky hezky voní. Takže byste si mohli pomoct i po této stránce. V neposlední řadě je to v ryze přírodní a neupravené variantě taky vítaný doplněk, který vdechne obýváku trochu života. Přiznejme si totiž, že většina moderních pokojů často trpí množstvím umělých věcí z plastu, oceli nebo skla, ale na živou hmotu moc místa nezbývá. A to je podle nás trochu škoda, nemyslíte?

Moderní vzdušný byt s televizí upozaděnou v rohu

Kdyby se vám zdálo, že televize na kraji pokoje pořád příliš bije do očí, můžete se postarat o další zjemnění tím, že za ní a kolem ní dáte podobnou tmavší barvu. To se může týkat tapety police nebo stěny, případně dvířek skříně. Ale podobný efekt samozřejmě způsobí i dobře zvolená barva, kterou vymalujete třeba jen část stěny. Kromě potlumení výrazné televize tím získáte možnost pestřejšího vzhledu obýváku, což je podle nás příjemný bonus. Hlavním cílem je pro vás potlačit kontrast mezi barvou televize a barvami v nejbližším okolí. Naopak věc, která původní místo televize ve středu pokoje nahrazuje, by měla být na silně kontrastním pozadí. Pak nádherně vynikne a vy budete vědět, že se na ni všichni podívají.

Otočte nábytek směrem od televize

Znáte to určitě z mnoha interiérů v bytech, domech nebo hotelích. Vždycky vás nábytek a vybavení opticky navádí, abyste věděli, kam jít, na co se podívat nebo jak se zorientovat. A podobně je to i v případě, že chcete přenést důležitost z jedné věci na druhou. Nejjednodušší variantou je nasměrovat nábytek mimo televizi. To neznamená, že budete spolu s pár siláky šoupat nábytkem půl dne, abyste si pak u kávy nemohli užít živý přenos sportovního klání nebo romantický film ve dvou, protože sedačku nedopatřením umístíte na druhou stranu pokoje zády k televizi. Cílem je jen pootočit nábytkem, obzvlášť tím k posezení, tak, aby nesměřoval rovnou k televizi. Už jste to nejspíš leckde viděli. Často lidé mívají křesla a pohovky nasměrované ke konferenčnímu stolku místo televize. Tak pokud to tak doma ještě nemáte, můžete to vyzkoušet. Velkou práci to nedá.

Jestli teď trochu váháte a říkáte si, že ke konferenčnímu stolku nábytek otáčet nechcete, tak to není nic divného. A neznamená to, že by to měl být jediný středobod vašeho obýváku. Cílem je otočit nábytek mimo směr televize, ne všechen na jedno místo. Takže klidně můžete jídelní židle nechat směrem k jídelnímu stolu, pokud v obýváku taky jíte. Stejně tak se nemusíte trápit s barovými židlemi nebo taburety. Stačí se jen zamyslet, kam padne pohled člověka, který vás přijde navštívit a usedne na sedačku, do křesla nebo na taburet. Pokud to bude jinam než na televizi, máte vyhráno. Pokud ne, asi byste ještě měli popřemýšlet, jak nábytek natočit jinak.

Obývací pokoj s obrovskou knihovnou, čajovým stolkem a nábytkem namířeným mimo stěnu, na které je TV

Když byste chtěli tuhle fintu dovést k dokonalosti, doporučujeme otočit většinu nábytku směrem k jiné výrazné věci, kterou v pokoji máte. Ideální je krb, zmíněný stolek nebo třeba okno. Pak budete mít jistotu, že všichni vaši hostí v prvním plánu budou koukat právě tímto směrem. A pokud nebude důvod, aby se místo příjemného pohledu na praskající oheň, přehlídku dobrot na stole nebo slunce a blankytné nebe venku dívali jinam, určitě je televize rušit nebude. A to platí i v případě, že máte doma výraznější provedení ploché televize.

Propojte opticky televizi s nejbližším okolím

Víte, proč vojáci nebo chameleoni a krokodýlové používají maskování? Jasně, podobný princip můžete využít v případě, že potřebujete upozadit vaši televizi. Je to jednoduché. V základu se stačí zaměřit na to, aby vaše televize v každém případě nekontrastovala s okolím. A to myslíme jak co do barev, tak co do prostoru. Není nic hloupějšího, než když někdo televizi obskládá množstvím věcí, aby nevynikala, ale zapomene, že jinou barvou stejně každému strhne pohled. A je jedno, jestli se ten někdo právě bude ládovat zmrzlinou v polosedě na sedačce, bude si dopřávat mojito na stoličce u baru nebo se zasní v křesle nad dobrým vtipem v časopise.

Na druhou stranu barvy taky nejsou všechno. Pokud svou televizi necháte osamoceně zavěšenou na držáku na zdi, asi sotva zvládnete zařídit, aby nebyla výrazná. Sem tam prostě a jednoduše stáhne lidem pohledy už proto, že tak velká věc na stěně přitahuje naši zvědavost. A i když víme, že držák je ke stěně přišroubovaný, periferně viděná obrazovka vznášející se těsně u stěny nás většinou v klidu nenechá. Jestli se nechcete zbavovat držáku a stůj co stůj potřebujete televizi nechat, kde je, zkuste aspoň poblíž pověsit výraznější obrazy nebo fotky. Tím můžete částečně rozptýlit pozornost všech, kterým oči samy od sebe uhnou k šedé ploše visící na stěně.

Televize a ruka s ovladačem v rozmazaném obývacím pokoji

Když už víte, že barvy ani prostor samy o sobě nestačí, můžete využít jejich kombinaci. To je mimochodem ideální řešení. Jednoduše si to můžete představit jako šedivý policový systém, v němž jednu větší polici necháte volnou pro televizi. Nejlepší je, když se šedá barva policového systému blíží šedé barvě televize. Pa společně opticky částečně splynou. Aspoň pro každého, kdo se ve skutečnosti bude dívat jinam a jen periferně tuší šedou plochu. Stejně tak ale myslete na to, že okolní police poblíž televize můžete vyplnit věcmi. Skvěle se k tomu hodí drobné dekorativní předměty, jak třeba sošky, vázy, sklenice, fotky a podobně. Tady už se nemusíte držet jen šedé v odstínu televize. Ale vyhněte se křiklavým barvám.

Schovejte televizi za obrazovou stěnu

Tenhle tip je pro všechny zručné kutily nebo pro milovníky umění, kteří doma ocení něco extra. I proto jsme se ho rozhodli zařadit až jako bonusový. Pokud máte pocit, že vám nebude k ničemu, klidně ho přeskočte a vyberte si z jiných. Každopádně jde o to, že televizi regulérně zakryjete. Ale samozřejmě tak, abyste mohli krycí plochu kdykoliv pohodlně odklopit a zapnout si, cokoliv budete chtít zrovna v televizi sledovat. Jestli si to nedovedete představit, můžete to zkusit jako okno s neprůhlednými skly. Takové okno v zavřeném stavu zcela překryje televizi a kus stěny kolem taky. Ale když ho otevřete, nebude naopak ani v nejmenším zasahovat přes televizi ani její těsné okolí.

Jak na to? No, je to složitější a chce to šikovné ruce. Je jedno, jestli vaše nebo řemeslníka z okolí. Doporučujeme si vybrat asi tak tucet fotek, grafik nebo obrázků, které se snesou těsně vedle sebe. Vyhněte se fotkám klasických děl, která by vedle sebe působila kýčovitě. Pak obrázky poskládáte do mozaiky tak, že budou každý ve svém rámu. No a šest rámů ve třech řadách po dvou obrázcích vytvoří jednu polovinu krytí, zbylých šest obrázků urovnaných stejným způsobem se postará o druhou půlku. To vše připevníte na stěnu a v případě potřeby z prostředka odklopíte obrazy na strany a máte volný výhled na televizi.

Tím jsme se dostali až na konec druhého dílu naší série o tom, jak utlumit výraznou televizi v pokoji. Pokud jste ještě nestihli přečíst první díl, udělejte si něco dobrého na zub, vezměte si hrneček s nápojem a vrhněte se na svačinu u čtení. Získáte tak další čtyři varianty, jak byste mohli s televizí doma naložit. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Najdete v nich zajímavosti a inspiraci nejen ze světa nábytku.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste