Jídelní stůl – jak vybrat správný rozměr

U jídelního stolu často vznikají nejkrásnější rodinné vzpomínky. Společné jídlo přitom bývá jen jednou z mnoha věcí, při které jídelní stůl využíváme. Často se u něj scházíme s přáteli, hrajeme hry nebo pracujeme. Při hledání vysněného kousku si proto položme následující otázky.

U jídelního stolu často vznikají nejkrásnější rodinné vzpomínky

K čemu všemu jídelní stůl používáme?

Zkuste několik dní sledovat (a v ideálním případě i zapisovat), co všechno u stolu děláte. Pomůže vám to získat ucelenou představu o vašich každodenních zvycích a potřebách.

  • společné snídaně a večeře
  • víkendové obědy s rodinou a přáteli
  • práce z domu, home office
  • psaní úkolů
  • hraní deskových her
  • vybalování nákupů
  • pečení, zavařování
  • jiné

Kolik lidí u něj nejčastěji sedává?

Schází se u vás pravidelně rodina a přátelé? Pokud to prostor v jídelně dovolí, vyplatí se jídelní stůl rozměrově naddimenzovat. Další možností je pořídit jídelní stůl v rozkládací variantě, který po odchodu návštěvy zase složíte, takže vám nebude zabírat místo.

Jaké máme zvyky?

Při výběru jídelního stolu nezapomeňte zohlednit také zvyklosti vaší rodiny. Pokud si během oběda potrpíte na tradiční tabuli s polévkovou terinou, kompotovými miskami a karafami na nápoje, sáhněte po stole s minimální šířkou 90 cm. Totéž platí i v případě, že na stůl rádi aranžujete květiny, svíčky a další dekorace.

Rádi na stůl aranžujete dekorace? Oceníte jídelní stůl větších rozměrů

Přestože je každá rodina „originál” s individuálními potřebami, vyplatí se při výběru jídelního stolu zohlednit také obecná doporučení. Která to jsou?

1. Minimální prostor pro jednu osobu

V rodinném kruhu činí minimální prostor pro stolování jedné osoby 60x40 cm (60 cm šířky prostoru a 40 cm hloubky). V restauraci je však potřeba počítat s formálním vztahem, zvolit větší rozestup a dopřát každé osobě u stolu alespoň 75 cm.

2. Doporučené rozměry podle počtu strávníků

Obdélníkový jídelní stůl:

2 až 3 osoby si vystačí i s malým jídelním stolem. Pokud však preferujete větší pohodlí, zvolte si stůl s rozměry alespoň pro 4.

4 osoby:

  • minimální rozměry: 120 x 80 cm
  • komfortní rozměry: 160 x 90 cm

6 osob:

  • minimální rozměry: 140 x 90 cm, když budou 2 osoby sedět v čele nebo 160 x 90 cm, když budou naproti sobě sedět trojice
  • komfortní rozměry: 180 x 90 cm a více

Kulatý jídelní stůl:

1 až 2 osoby: stůl s průměrem 75 cm

4 až 6 osob:

  • minimální rozměr: 120 cm
  • komfortní rozměr: od 150 cm

6 až 8 osob:

  • minimální rozměr: 150 cm
  • komfortní rozměr: od 180 cm

3. Ideální výška stolu

Přestože se jídelní stoly vyrábí ve výšce 72–78 cm, pro většinu populace je optimální výška jídelního stolu 75 cm.

Pokud se rovně posadíte a dáte předloktí na stůl, vaše ruce by v této poloze měly svírat pravý úhel. Rozhodně však nemá smysl řešit milimetry. Každý člen rodiny je s největší pravděpodobností jinak vysoký a budou mu vycházet trochu jiné hodnoty.

Ideální výška jídelního stolu je 75 cm

Také záleží na tom, s jakým typem židlí budete stůl kombinovat a zda je součástí stolu takzvaný lub (zpevňující dřevěný trámek, který spojuje nohy těsně pod horní deskou a od podlahy k němu by se mělo nacházet přibližně 65 cm volného prostoru).

4. Na co si dát pozor

Jak už jsme zmínili v předchozím bodě, pro dokonalý komfort u jídla si určitě pohlídejte kompatibilitu stolu s jídelními židlemi. Jídelní židle s područkami nebo dětské rostoucí židličky totiž často potřebují více prostoru než klasické židle. Stůl větších rozměrů oceníte také v případě, že se u něj schází praváci společně s leváky.

Nohy spojené ve spodní části mohou bránit zasunutí bočních židlí pod stůl

Nohy spojené ve spodní části mohou bránit zasunutí bočních židlí pod stůl

Ujistěte se, že centrální podnoží nebude překážet vašim nohám

Ujistěte se, že centrální podnoží nebude překážet vašim nohám

5. Jak velký by měl být průchod

Židle zabírá přibližně 50 cm místa od stolu, ke kterým přičtěte dalších zhruba 30 cm pro její odsunutí, abyste se mohli pohodlně posadit nebo vstát. Kolem stolu by tedy mělo být v ideálním případě kolem 80 cm (a alespoň 70–75 cm) volného prostoru po stranách, kde se sedí.

Tip: Pokud nemáte místa nazbyt, pořiďte si místo židlí jídelní lavici, která se nemusí odsouvat.

6. Rozměry koberce pod stolem

Jen máloco dokáže pokazit celkový dojem z do detailu „vyladěné” jídelny, jako nevhodně zvolený koberec pod stolem. V tomto případě platí pravidlo, že všechny nohy nábytku, a to včetně židlí, musí stát na koberci. V ideálním případě by tomu tak mělo být i po odsunutí židlí.

Pozor na nevhodně zvolený koberec pod jídelním stolem

Scházet se společně u dobrého jídla je jedním z každodenních potěšení, a pokud stůl splňuje ergonomické a praktické požadavky, platí to dvojnásob. Věříme, že s našimi tipy již brzy usednete ke stolu svých snů.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste