Konec zdlouhavému vybírání outfitu. Díky šatnímu osvětlení v tom budete mít jasno!

Dostatečné osvětlení je základem jednoduché a správné orientace všude tam, kde se potřebujete dobře vyznat. A takovým místem je právě šatna či šatní skříň. Abyste se ráno dokázali rychle rozhodnout co si vzít na sebe, musíte na oblečení nejen dobře vidět, ale také jej vidět ve správných barvách. Jakým způsobem můžete osvětlit šatnu či šatní skříň?

I vaše šatna si zaslouží kvalitní osvětlení

I vaše šatna si zaslouží kvalitní osvětlení

Proč je dostatečné osvětlení šatníku důležité

V každém bytě či domě najdete velkou šatní skříň. Ten, kdo má štěstí, může mít místo skříně rovnou celou šatnu, tedy místnost vyhrazenou oblečení, botám a doplňkům. Ne vždy je lehké se v šatně vyznat. Přeci jen je zde uložena většina oblečení. Nezáleží na tom, jak moc či málo máte věci uspořádané, záleží na tom, zda se v nich vyznáte. Tma v šatníku vám orientaci rozhodně neusnadní.

Proto je rozumné šatní skříň či celou šatnu vybavit vhodným osvětlením. Vybírejte svítidla, která poskytují měkká a rozptýlená světla s neutrální barvou. Díky vhodně zvolenému osvětlení byste bez problémů měli poznat, z jakého materiálu či jakou barvu oblečení skutečně má.

Dostatečné osvětlení šatny zvýší komfort při oblékání

Dostatečné osvětlení šatny zvýší komfort při oblékání

Světlo do šatní skříně: pro které se rozhodnout?

Jestliže nemáte přímo šatnu, ale pouze vestavěnou či volně stojící šatní skříň, můžete její útroby osvětlit hned několika způsoby. Přímo nad skříň můžete instalovat několik bodovek, které budou svítit shora, takže poskytnou dostatek světla před skříní. To je ideální pro případ, že máte na dveřích či na stěně zrcadlo. Dobře se v něm uvidíte.

Bodovky zapuštěné ve stropním sádrokartonu však nedokážou osvětlit útroby skříně. Proto je vhodné osvětlení instalovat přímo do šatní skříně. V tomto případě se jako nejvhodnější řešení jeví LED osvětlení ve formě pásku. Jeho předností je:

  • snadná instalace,
  • flexibilita,
  • dostatečná svítivost,
  • dlouhá životnost,
  • nízké nároky na spotřebu energie,
  • dostupnost v různých barvách bílé,
  • možnost RGB barevného svícení.

Stropní bodovky osvětlí prostor před skříní

Stropní bodovky osvětlí prostor před skříní

LED pásek je možné instalovat na bočnice skříně, na posuvné dveře, ale také do polic či přímo do šatní tyče. Pro osvětlení skříně vám postačí pásek s nízkou (SQ3-300) až střední (SQ3-600) svítivostí. Záleží na výšce a hloubce polic. Ideální barva bude denní bílá. LED pásek je vhodné umístit do profilu, který jej bude chránit před přehříváním, vlhkostí a mechanickým poškozením.

K LED pásku je vhodné pořídit skříňový spínač, který funguje na základě překážky před senzorem. Světlo se tedy rozsvítí ve chvíli, kdy otevřete či posunete dveře. Vypne se po zavření. Spínač se připojuje na zdroj napájení. Čidlo a pásky vyžadují přívod 12 V. Jednotlivé pásky je možné zapojit do jednoho zdroje. Výkon zdroje by měl být minimálně o 20 % vyšší, než reálně potřebujete.

Jestliže nemáte v blízkosti skříně elektřinu, nemusíte zoufat. Na trhu existují také LED osvětlení na baterie či dobíjecí akumulátory, které šatní skříň dostatečně osvětlí.

LED pásek můžete snadno instalovat přímo do polic skříně

LED pásek můžete snadno instalovat přímo do polic skříně

Šatní tyč s osvětlením

Oblíbenou novinkou v oblasti osvětlení šatních skříní je osvětlená šatní tyč. Vyrobit si ji můžete snadno doma. Stačí si pořídit kruhový profil, který je svým tvarem předurčen k tomu, aby se na něj dala zavěsit ramínka. Ve spodní straně se nachází drážka, do které se jednoduše vloží LED pásek požadované barvy a odstínu.

Profil se do skříně upevní pomocí bočních závěsů. Jestliže je šatní tyč delší, je vhodné ji uprostřed přichytit středovým závěsem, aby se pod tíhou ramínek neprohýbala. Tyč se rozsvítí pomocí čidel.

Dokonalé osvětlení šatny

Šatna je obvykle větší a prostornější. Často je prostor pro šatnu slepým koutem nebo je tvořen přepážkou ve větším pokoji. Z tohoto důvodu v něm často chybí okno jako zdroj přirozeného světla. Proto je velice důležité sem dostatek světla přivést jinou cestou.

Stejně jako u šatní skříně i v šatně je vhodné strop osadit vhodným stropním osvětlením. Vsadit můžete na zmiňované zápustné bodovky, ale také na lineární osvětlení, které může být přisazené ke stropu nebo být závěsné. Rovněž oceníte svítidla zabudovaná u podlahy. Sáhnout opět můžete po bodovkách, ale také po LED pásku.

Pomocí LED pásku můžete osvětlit šatní tyče, ale také police a zásuvky. Nezapomeňte rovněž na dostatečné osvětlení zrcadla. Kromě toho vhodně vybrané osvětlení společně se zrcadlovými plochami dokážou prostor šatny opticky zvětšit a vnést do něj více světla.

Ulehčete si hledání nejvhodnějšího kousku pro konkrétní událost. Když budete do šatníku dobře vidět, už nikdy se nestane, že byste přišli pozdě.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste