Kusové koberce

1219 Trendy

Lidi a možná i příbytky můžeme někdy prozkoumat zdola. Stačí pohled na boty a je jasno: ten vyznává klasické pohodlí a potrpí si na úzkostlivou čistotu, ten se poměrně úspěšně snaží držet krok s módním diktátem, ten se životem rezignovaně vleče s děravou botkou. Létu vévodí hravé sandály a veselé barvy, na nohou se objevují divočejší rafinované vzory. Co je na nohou, může být pod nohama. Kobercová nabídka současnosti je přepestrá, dávno se nemusíme omezovat jen na celoplošné nenápadně zbarvené krytiny, které neurazí, ale ani výrazně nepotěší. Metráž jsme ponechali stranou, věnovali jsme se při našem průzkumu výhradně kusovým kobercům a byli jsme mile překvapení šíří nabídky. Nejčastější jsou obdélníkové či čtvercové tvary, zkrátka nepřijdou ani vyznavači kruhů.

 

Květinové gejzíry

Letní náladě jednoznačně odpovídají záplavy pestrý květů, v tomto období se i naše mnohdy potemnělá česká krajina stává rájem na zemi. Kdo stále není květinových plátků syt, ale zatouží po vlastní rozkvetlé podlaze, není ve svých přáních nikterak omezován. Domácí louka či načechraná travní vlněná pokrývka je vám zcela k dispozici a křeslo na čtení vám na této louce posazené navodí atmosféru klidu a pohody.

Jako Pipi

Inspirace pruhovanými punčochami a námořnickými tričky se vtělila do množství kobercových kousků. Proužky v mnoha případech zcela oponovaly interiér, setkáme se s nimi nejen na šatech.

Chvála geometrie

Ostré úhly, tupé úhly, kružnice, kola, čtverce, elipsy, vlnovky, výseče. Milovníci deskriptivy, jásejte! Koberce vám kráčejí vstříc. Pečlivě vždy přizpůsobte u solitéru tvar koberce, tvaru nábytku, který na něm bude umístěn. Je jasné, že pod krásný jídelní stůl obdélníkového tvaru, neumístíme kulatý koberec a naopak.

Klidová zóna

Znaveni třicetistupňovými vedry, bujarými koktejlovými večírky a náročnou pracovní činnosti, která nebere ohledy na utěšenost ročního období, si rádi doma zhluboka vydechneme. I tady nám mohou být koberce výrazně terapeuticky nápomocny. Inspirujte se jemnými klidnými motivy.

 

Kobercové tipy a triky

Vybírejte koberec s ohledem na provoz domácnosti, vícebarevné vzorované kousky lépe ukryjí menší nečistoty. Do frekventované místnosti přeci jen zvolte raději tmavší koberec.

U ručně vázaných koberců rozhodně přenechte čištění odborníkům.

Na materiálové složení koberce poukazuje identifikační štítek připevněný zespodu.

Zatížení a kvalita koberce je přímo úměrná množství a kvalitě vlákna. Čím lepší vlákna a čím hustší uspořádání, tím větší zatížení koberec unese.

Při umisťování větších kusů nábytku, například šatních skříní, ale i sedacích souprav si vždy dopředu naplánujte rozmístění nábytku, případné korekce proveďte okamžitě. Pod vahou nábytku se vlákno i na sebelepším koberci slehne a stopa na něm bude vždy patrná.

Z čeho mohou být?

Polyamid PA – Nebo také nylon. Nejpoužívanější materiál pro výrobu kobercového vlákna. Vhodný díky své mimořádné životnosti a všestrannosti. Může být zbarven do množství barevných odstínů a upravován do stovek různý vzorů a struktur.

Polypropylen PP – Umělé vlákno, materiál odolný proti vyblednutí, může být použit také v exteriéru. Je výrazně odolný proti různým nečistotám. Koberce z něj jsou velmi pevné.

Polyester PES – Používán v obytných a méně namáhaných komerčních prostorech. Vyznačuje se barevnou jasností, stálobarevností, je odolný proti vodou rozpustným látkám.

Vlna – drahé přírodní vlákno, méně odolné proti nečistotě. Neměnný materiál, vynikající na dotek, snižuje viditelnost drobných skvrn díky své jemné, rozptýlené charakteristice.

Přečtěte si také

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1546

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

  • Moderní podlahy.
    2018-04-10 1701

    Potřebujete poradit s výběrem typu podlahy? V našem článku se dozvíte o výhodách a kompromisech všech druhů podlah, které jsou trendy v poslední době...

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste