Kůže v interiéru

1059 Trendy

Kůže vydrží hodně – statečně zvládá nápor umouněných výrostků s čokoládovýma rukama, dokonce i zub času na ni bývá krátký. Žádné vrásky, žádné změny. Tak co, znáte lepší partii pro společné bydlení? Jestli stále váháte, prozradíme na ni ještě pár tajemství.

 

Kořeny původu

Pro účely výroby nábytku se nejčastěji zpracovává hovězina, většinou z evropských býků. Používá se i kůže z buvolů a antilop. Kvalitnější a dražší kousky pocházejí z Jižní Ameriky, Austrálie nebo Nového Zélandu. Mezi zpracovateli si nejvyšší kredit udržuje Toskánsko, v oblasti designu vedou Skandinávci a Italové.

Věděli jste, že kůže statného býka dosahuje tloušťky až osmi milimetrů? Jestli si však myslíte, že na stejně silné kůži sedíte, mýlíte se! Takhle neopracovaná a tlustá by popraskala raz dva. Předstoupí před vás, až když na to bude připravena. Předtím musí absolvovat řadu zkrášlovacích procedur. Po základní očistě, která ji zbaví nejhorší špíny a chlupů, ji čeká nejdříve štípání na dvě vrstvy. Horní vrstva navzdory dobré pevnosti však ještě potřebuje získat pružnost. Koželuhové jí většinou naordinují chromové koupele, méně časté je namáčení v přísadách na rostlinné bázi. Spodní vrstva, jež vzniká štípáním, je mnohem jemnější a citlivější. Hebkou a poddajnou krásku z ní učiní anilin. I přes vylepšené vlastnosti se však spodní vrstvy usní do příliš rušných provozů nedoporučují. Dále přijdou ke slovu obrovské bubny, v nichž se usně obarví do požadovaného tónu. Asi nejpodstatnějším finálním efektem celého procesu je zredukování tloušťky kůže na třetinu. K nábytkářským účelům se používají kusy s tloušťkou od 0,9 do 2 mm. Pro zajímavost – na výrobu sedací soupravy standardních rozměrů se spotřebuje čtyři až šest kusů zvířecích usní.

Kůže jako potah na sedačku

Často jsou právě potahové materiály sedaček nejdůležitějším kritériem výběru. Důležitá je nabídka barevné škály a kvalita zpracování. V případě koženého potahu poskytuje nejpříjemnější pocit anilinová kůže. Je měkká, teplá, prodyšná a nejrychleji se přizpůsobí teplotě lidské kůže. Na rozdíl od semianilinové kůže s omezenou prodyšností je náročná na údržbu. Pokud však vystavujete sedačku větší zátěži a nepřekáží vám pocit chladu, zvolte pigmentovanou kůži.

Na světe neexistují dva identické kusy kůže. Každá useň, tedy konkrétně její horní vrstva, má jako otisk prstu svou charakteristickou pigmentaci, znamínka, vrásnění či jizvičky. Tyto rysy však výrobek neznehodnocují. Vyrábějí se z ní nejhodnotnější kousky, které jsou velmi žádané hlavně ve Skandinávii. Majitel se nestydí ukázat, že vlastní skutečný přírodou patinovaný originál. Horní vrstva kůže sice nikdy nedosáhne hedvábné měkkosti spodní vrstvy, snese však extrémní zátěž. Tyto druhy se mohou, ale nemusejí barvit. Stačí je napustit lehkým semianilinovým pigmentem, který vytvoří na povrchu jakýsi film. Ten se postará o stálou barevnost a zabrání nečistotám pronikat do pórovité struktury.

 

Nenáročná na údržbu

Kožený nábytek má tři úhlavní nepřátele – lidský pot, přímé sluneční světlo a těsnou blízkost tepelného zdroje.  Pokud udržíte kontakt tepla s nábytkem v přiměřených mezích, je péče opravdu nenáročná. Jendou týdně stačí přetřít jemným, opravdu mírně navlhčeným hadříkem. Vylité tekutiny co nejdříve odstraňte savým papírem nebo papírovou utěrkou. Netýká se to však mastných skvrn. Těm klidně dejte čas. Část tuku se do kůže totiž vstřebá. Každý seriózní prodejce vám ke kvalitnímu nábytku nabídne i ošetřovací prostředky. Speciální vosky a mléka stačí aplikovat jednou až dvakrát ročně. V porovnání s textilním čalouněním kůže nepropouští prach, proto se jedná o materiál vhodný pro alergiky.

Jak poznat kvalitu?

Podle visačky. Renomovaní výrobci na ní uvádějí zemi původu svého produktu, způsoby zpracování i počet kontrol, jimiž prošel. A v neposlední řadě by o kvalitě měla vypovídat i cena. Při výhodných nabídkách na „vady na kráse“ přijdete velmi rychle. Pokud od bydlení požadujete dlouhotrvající kvalitu s nádechem luxusu, kůže bude na kandidátce dobrých partií na předním místě. Neváhejte a oblečte svůj byt do kůže!

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste