Nábytek do ložnice – od postele až po doplňky

Vybrat funkční a krásný nábytek do ložnice není jen tak. Pokud váháte, jak na to, narazili jste na ten pravý článek. Postupně se podíváme na vše potřebné o postelích, skříních, komodách i doplňcích, aby vaše ložnice ve výsledku dělala parádu a zároveň vynikala praktickým a funkčním nábytkem. Můžete se těšit třeba na rady ohledně velikostí, typů a připomenutí základních principů, které s nábytkem v ložnici souvisí. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.

Moderní a vzdušná ložnice s velkou manželskou postelí v centru

Vybíráme vhodnou postel

Postel je jedním z nejdůležitějších kusů nábytku v našem domově. Na posteli trávíme mnoho hodin denně, a proto je důležité vybrat si tu správnou, která nám zajistí kvalitní spánek a pohodlí. Jak ale vybrat vhodnou postel z množství nabízených možností? V této kapitole se podíváme na několik aspektů, které bychom měli zvážit při výběru postele.

Typ postele

Prvním kritériem, které bychom měli zvážit, je typ postele. Existuje několik základních typů postelí, které se liší svou konstrukcí, designem a funkcionalitou. Mezi nejčastější typy patří:

Manželská postel: Jedná se o největší a nejrozšířenější typ postele, který je určen pro dva spící. Manželská postel se skládá z jednoho nebo dvou matrací a jednoho nebo dvou roštů, které jsou umístěny na společném rámu. Manželská postel je vhodná pro prostorné ložnice, kde nabízí dostatek místa pro pohodlný spánek obou partnerů.

Samostatná postel/jednolůžko: Jedná se o menší typ postele, který je určen pro jednoho spícího. Samostatná postel se skládá z jedné matrace a jednoho roštu, které jsou umístěny na samostatném rámu. Samostatná postel je vhodná pro menší ložnice, kde šetří místo, nebo pro dětské pokoje, kde může sloužit jako přechodné řešení před nákupem větší postele.

Patrová postel: Jedná se o speciální typ postele, který je určen pro dva spící, kteří jsou umístěni nad sebou. Patrová postel se skládá ze dvou samostatných matrací a roštů, které jsou umístěny na dvoupatrovém rámu. Patrová postel je vhodná pro malé ložnice pro hosty, kde úsporně využívá vertikální prostor, nebo pro dětské pokoje, kde může být zdrojem zábavy a dobrodružství pro děti.

Rohová postel: Jedná se o speciální typ postele, který je určen pro dva spící, kteří jsou umístěni v pravém úhlu k sobě. Rohová postel se skládá ze dvou samostatných matrací a roštů, které jsou umístěny na rohovém rámu. Rohová postel je vhodná pro atypické ložnice, kde využívá rohový prostor, nebo pro dospívající pokoje, kde může sloužit jako místo pro posezení a povídání s přáteli.

Šťastná mladá žena se protahuje v bíle zařízené ložnici

Velikost postele

Druhým kritériem, které bychom měli zvážit, je velikost postele. Velikost postele ovlivňuje nejen pohodlí spánku, ale také prostorovou náročnost a estetiku ložnice. Při výběru velikosti postele bychom měli vzít v úvahu následující faktory:

Rozměry a dispozice ložnice: Postel by měla být v souladu s rozměry a dispozicí ložnice, aby nebránila volnému pohybu a nezakrývala okna nebo dveře. Obecně platí, že postel by měla zabírat maximálně třetinu plochy ložnice a měla by mít kolem sebe minimálně 50 cm volného prostoru pro snadný přístup.

Počet a velikost spících: Postel by měla být dostatečně velká, aby poskytovala komfortní spánek pro počet a velikost spících. Obecně platí, že každý spící by měl mít na posteli minimálně 80 cm šířky a 200 cm délky. Pro dva spící se doporučuje postel o šířce minimálně 160 cm, pro jednoho spícího postel o šířce minimálně 90 cm. Pokud měříte víc než 185 cm, volte prodlouženou délku. Vždy byste měli mít rezervu 15, ideálně 20 cm výšky kvůli polštáři a možnosti natáhnout si nohy.

Osobní preference: Postel by měla vyhovovat osobním preferencím spících, co se týče jejich potřeb a zvyků. Někteří lidé preferují prostornou postel, kde se mohou volně natáhnout a obracet, jiní zase útulnou postel, kde se mohou přitulit k partnerovi. Někteří lidé potřebují více místa pro polštáře, deky nebo plyšové hračky, jiní zase rádi spí na tvrdé a rovné ploše.

Pohodlí, pevnost a kvalita matrace a roštu

Třetím kritériem, které bychom měli zvážit, je pohodlí, pevnost a kvalita matrace a roštu. Matrace a rošt jsou klíčovými prvky postele, které ovlivňují podporu, odpružení a prodyšnost těla během spánku. Při výběru matrace a roštu bychom měli vzít v úvahu následující faktory:

Tvar a váha těla: Matrace a rošt by měly odpovídat tvaru a váze těla, aby zajistily správnou polohu páteře a rozložení tlaku na jednotlivé partie těla. Obecně platí, že čím je tělo těžší, tím by měly být matrace a rošt pevnější. Čím je tělo lehčí, tím by měla být matrace a rošt měkčí.

Zdravotní stav: Matrace a rošt by měly respektovat zdravotní stav spících, zejména pokud trpí nějakými problémy s páteří, klouby, alergiemi nebo krevním oběhem. Pro tyto případy se doporučuje vybírat matrace a rošty z vhodných materiálů, jako jsou paměťová pěna, latex, kokos nebo bambus, které mají antibakteriální, antialergické a termoregulační vlastnosti.

Klimatické podmínky: Matrace a rošt by měly odpovídat klimatickým podmínkám, ve kterých se spí. Obecně platí, že čím je prostředí teplejší a vlhčí, tím by měla být matrace a rošt prodyšnější. Čím je prostředí chladnější a sušší, tím by měly matrace a rošt lépe izolovat.

Jak na skříně a úložné prostory

Pokud hledáte novou skříň nebo šatník do ložnice, je důležité zvolit takový, který vyhovuje vašemu množství oblečení a potřebám úložného prostoru. Nejde jen o to, jak skříň vypadá, ale také o to, jak dobře využívá dostupný prostor a jak usnadňuje organizaci vašich věcí. V této kapitole se podíváme na některé aspekty, které byste měli zvážit při výběru skříně nebo šatníku do ložnice.

Moderní minimalistická ložnice s úložným prostorem podél stěny

Typy úložných prostor

Existuje mnoho různých typů úložných možností, které můžete zvolit pro svou skříň nebo šatník. Některé z nich jsou:

Výsuvné zásuvky: Tyto jsou vhodné pro ukládání menších předmětů, jako jsou spodní prádlo, ponožky, šperky nebo doplňky. Výsuvné zásuvky vám umožňují snadno najít to, co hledáte, aniž byste museli prohledávat celou skříň.

Police: Jsou ideální pro ukládání oblečení, které se nehodí na ramínka, jako jsou svetry, trička, džíny nebo bundy. Police vám také umožňují vytvořit různé úrovně úložného prostoru podle velikosti vašich předmětů.

Závěsné systémy: Závěsné systémy jsou nezbytné pro ukládání oblečení na ramínka, jako jsou košile, šaty, saka nebo kabáty. Závěsné systémy vám pomohou udržet vaše oblečení bez vrásek a snadno přístupné. Můžete si vybrat mezi různými délkami a šířkami závěsných tyčí podle typu a počtu vašeho oblečení.

Optimalizace využití prostoru

Aby vaše skříň nebo šatník byl co nejefektivnější, je dobré optimalizovat využití prostoru. Některé tipy, jak toho dosáhnout, jsou:

Využijte vertikální prostor: Pokud máte vysokou skříň nebo šatník, můžete využít vertikální prostor tím, že umístíte police nad závěsnými tyčemi nebo zásuvkami. Na tyto police můžete ukládat sezónní oblečení, ložní prádlo nebo deky.

Použijte děliče: Děliče jsou užitečné pro oddělení různých kategorií oblečení nebo předmětů na policích nebo v zásuvkách. Děliče vám pomohou udržet pořádek a přehlednost ve vaší skříni.

Použijte organizátory: Organizátory jsou speciální příslušenství, které vám pomohou lépe uspořádat vaše oblečení nebo předměty ve skříni. Například můžete použít koše, krabice, háčky nebo spony pro ukládání drobností, bot, kabelek nebo šál.

Organizace oblečení a předmětů

Když máte svou skříň nebo šatník vybavený podle vašich potřeb, je čas na organizaci vašeho oblečení a předmětů. Ptáte se, jak to udělat?

Třiďte podle barvy: Třídění oblečení podle barvy vám pomůže najít to, co potřebujete, a vytvořit harmonický vzhled ve vaší skříni. Můžete si vybrat mezi tříděním podle odstínů nebo podle barevného kódu (např. červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá, fialová, hnědá, černá, bílá).

Třiďte podle stylu: Třídění oblečení podle stylu vám pomůže sestavit různé outfity pro různé příležitosti. Můžete si vybrat mezi tříděním podle typu (např. formální, ležérní, sportovní) nebo podle kategorie (např. horní díly, spodní díly, šaty, kabáty).

Třiďte podle frekvence: Třídění oblečení podle frekvence vám pomůže udržet ve vaší skříni jen to, co opravdu nosíte a potřebujete. Můžete si vybrat mezi tříděním podle sezóny (např. jaro, léto, podzim, zima) nebo podle oblíbenosti (např. často, občas, zřídka).

Přidejte komodu a noční stolek

Komody a noční stolky jsou důležitými součástmi ložnice, které pomáhají udržovat pořádek a usnadňují organizaci osobních věcí. Při výběru komod a nočních stolků je třeba vzít v úvahu několik aspektů, jako jsou velikost, kapacita, styl a design. Teď se podíváme na to, jak si vybrat komody a noční stolky, které budou vyhovovat vašim potřebám a vkusu.

Detail na noční stolek s budíkem

Velikost a kapacita

Komody a noční stolky by měly být dostatečně velké, aby pojaly všechny vaše věci, které chcete mít po ruce v ložnici, jako jsou oblečení, knihy, šperky, kosmetika, léky nebo elektronika. Zároveň by neměly zabírat příliš mnoho místa v pokoji, aby neomezovaly pohyb a cirkulaci vzduchu. Před koupí komod a nočních stolků si proto změřte volný prostor ve vaší ložnici a porovnejte ho s rozměry nábytku.

Pokud máte malou ložnici, můžete zvolit komody a noční stolky s více zásuvkami nebo policemi, které nabízejí více úložného prostoru na menší ploše. Pokud máte velkou ložnici, můžete si dovolit komody a noční stolky s méně zásuvkami nebo policemi, které budou působit vzdušněji a elegantněji.

Styl a design

Komody a noční stolky by měly ladit s postelí a celkovou atmosférou ložnice. Můžete si vybrat komody a noční stolky stejného materiálu, barvy nebo dekoru jako postel, nebo si zahrát s kontrasty a kombinovat různé styly. Například pokud máte postel z masivního dřeva v rustikálním stylu, můžete ji doplnit komodami a nočními stolky z kovu nebo skla v moderním stylu. Nebo pokud máte postel z bílého lakovaného dřeva v minimalistickém stylu, můžete ji oživit komodami a nočními stolky z barevného textilu nebo ratanu v bohémském stylu. Důležité je zachovat harmonii a rovnováhu mezi jednotlivými prvky ložnice.

Komody a noční stolky jsou praktickým i estetickým doplňkem ložnice, který vám pomůže vytvořit útulné a pohodlné prostředí pro váš odpočinek. Při jejich výběru je třeba myslet na to, jak budou sloužit vašim potřebám úložného prostoru, ale také na to, jak budou ladit s vaší postelí a celkovou atmosférou ložnice.

Nezapomeňte na pohodlné posezení

Pokud hledáte způsob, jak zvýšit pohodlí a útulnost vaší ložnice, můžete zvážit přidání pohodlného křesla, lavice nebo sedačky do tohoto prostoru. Sedací nábytek vám může poskytnout místo pro odpočinek, relaxaci, čtení nebo jen pro pozorování okolí. V tomto článku vám poradíme, jak vybrat sedací nábytek, který bude vyhovovat vašim potřebám a vkusu.

Než se rozhodnete pro konkrétní typ sedacího nábytku, je dobré si promyslet, jaký účel má plnit. Chcete mít místo pro sebe, kde si můžete užít klid a soukromí? Pak byste měli zvolit křeslo, které vám poskytne dostatečnou oporu a pohodlí. Chcete mít místo pro sdílení s partnerem nebo hosty? Pak byste měli zvolit lavičku nebo sedací prvek, který bude dostatečně prostorný a pohostinný.

Luxusní ložnice s velkorysým prostorem a křeslem

Dalším aspektem, který je třeba zvážit, jsou rozměry a pohodlí sedacího nábytku. Musíte si být jisti, že máte dostatek místa pro umístění sedacího nábytku v ložnici, aniž byste narušili cirkulaci nebo přístup k ostatním prvkům. Měřte si prostor, který máte k dispozici, a porovnejte ho s rozměry sedacího nábytku, který se vám líbí. Také si vyzkoušejte sedací nábytek osobně, abyste si ověřili jeho pohodlí a ergonomii. Sedací nábytek by měl být dostatečně měkký a poddajný, ale také dostatečně pevný a stabilní.

Posledním aspektem, který je třeba zvážit, je výběr materiálů a barev sedacího nábytku. Měli byste si vybrat takové materiály a barvy, které se budou harmonicky sladit s celkovým designem vaší ložnice. Můžete si vybrat ze široké škály materiálů, jako jsou dřevo, kov, textilie nebo kožešina. Barvy by měly být v souladu s barevnou paletou vaší ložnice, ale také reflektovat vaši osobnost a náladu. Můžete si vybrat z teplých nebo studených barev, neutrálních nebo kontrastních barev, světlých nebo tmavých barev.

Vylaďte celkový dojem dekoracemi

Ložnice je místem, kde se můžete odpočinout a uvolnit po náročném dni. Proto je důležité, aby vaše ložnice byla nejen pohodlná, ale také příjemná pro oko. Jedním ze způsobů, jak dosáhnout tohoto cíle, je přidání dekorativních prvků, které dodají vaší ložnici osobitost a styl.

Závěsy jsou jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak změnit vzhled a náladu vaší ložnice. Závěsy mohou ovlivnit množství světla, které proniká do místnosti, a také izolovat zvuky z venku. Můžete si vybrat z různých barev, vzorů a materiálů závěsů podle toho, jakou atmosféru chcete vytvořit. Například, pokud chcete ložnici s klidnou a relaxační atmosférou, můžete si vybrat závěsy v pastelových nebo neutrálních barvách s jemnými vzory. Pokud chcete ložnici s živou a energickou atmosférou, můžete si vybrat závěsy v sytých nebo kontrastních barvách s výraznými vzory.

Moderní ložnice s velkým zrcadlem u stěny

Polštáře jsou dalším dekorativním prvkem, který může obohatit vaši ložnici. Polštáře nejen zvyšují komfort vaší postele, ale také dodávají barvu a texturu vaší ložnici. Můžete si vybrat polštáře různých velikostí, tvarů a materiálů podle toho, co se vám líbí. Můžete si také hrát s kombinacemi barev a vzorů polštářů pro dosažení zajímavého efektu. Například, pokud máte jednobarevné povlečení, můžete si vybrat polštáře s různými vzory nebo obrázky pro dodání živosti vaší ložnici. Pokud máte povlečení s více barvami nebo vzory, můžete si vybrat polštáře v jedné nebo dvou dominantních barvách pro vytvoření harmonie.

Osvětlení je také důležitým dekorativním prvkem pro vaši ložnici. Osvětlení může ovlivnit náladu a atmosféru vaší ložnice tím, že změní intenzitu a teplotu světla. Můžete si vybrat různé typy osvětlení podle toho, jakou funkci mají plnit. Například, pokud potřebujete osvětlení pro čtení nebo pracování, můžete si vybrat stolní lampu nebo nástěnné svítidlo s jasným a studeným světlem. Pokud potřebujete osvětlení pro relaxaci nebo romantiku, můžete si vybrat stojací lampu nebo lustr s tlumeným a teplým světlem. Můžete si také použít svíčky nebo LED světýlka pro vytvoření útulné a kouzelné atmosféry.

Zrcadla jsou posledním dekorativním prvkem, který může zlepšit vaši ložnici. Zrcadla nejen zvětšují a rozjasňují vaši ložnici tím, že odrážejí světlo, ale také dodávají iluzi prostoru a hloubky. Můžete si vybrat zrcadla různých velikostí, tvarů a rámečků podle toho, co se hodí k vaší ložnici. Můžete si také umístit zrcadla na strategických místech pro dosažení zajímavých efektů. Například, pokud umístíte zrcadlo naproti oknu, můžete si vytvořit pocit, že máte další okno s výhledem. Pokud umístíte zrcadlo naproti posteli, můžete si vytvořit pocit, že máte větší postel.

A tím jsme se dostali až na konec našeho článku. Určitě už máte jasnější představu o tom, jak si vybavit ložnici nábytkem. Kromě toho víte, na co byste se měli zaměřit i na co byste neměli zapomenout. Držíme vám palce, ať se vám dílo podaří. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně a rádi.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste