Nábytek do prostor s vysokými stropy: 5 způsobů, jak využít výšku

Vybavování místnosti s vysokými stropy může být oříšek. Kromě plochy podlahy musíte brát ohled taky na výšku a množství světla v pokoji. Nábytek i dekorace je nejlepší vybírat tak, aby byly přiměřeně výrazné k celkovému rázu místnosti. Abychom vám usnadnili výběr, máme pro vás pětici tipů. Mrkněte se na ně a inspirujte se, jak pokoj zařídit, aby ladil a měli jste z něj radost.

Otevřený prostor obývacího pokoje a kuchyně s vysokými stropy

1. Výhody a využití vysokých stropů v interiéru

Vysoké stropy vám při zařizování interiéru můžou připadat jako problém. Mnoho lidí si myslí, že způsobují nepříjemný pocit chladu a prázdnoty v místnosti. Ve skutečnosti mají vysoké stropy také své výhody a mohou posloužit k vytvoření zajímavého a útulného prostoru. V této kapitole se podíváme na pár tipů, jak umístit nábytek do prostor s vysokými stropy a jak využít potenciál naplno.

Jednou z hlavních výhod vysokých stropů je to, že lákají do místnosti více světla a vzduchu. Vysoké stropy také umožňují využít zajímavé architektonické prvky, jako jsou trámy, lucerny, štuky nebo fresky. Tyto prvky dodávají místnosti charakter a historii. Vyšší místnost také znamená více prostoru pro umístění uměleckých děl, jako jsou obrazy, fotografie nebo tapiserie. Tato díla můžete zavěsit přímo na steny nebo na speciálních konstrukce, které vytvářejí iluzi plovoucích rámů.

Pokud jde o nábytek, je důležité vybrat vhodné kousky pro velikost a proporce místnosti. Nábytek by neměl být příliš malý nebo nízký, aby nezapadl v nadstandardně vysokém prostoru. Na druhou stranu by neměl být nábytek ani příliš velký nebo vysoký, aby nepůsobil těžkopádně a nezkazil dojem vzdušnosti a velikosti místnosti. Ideální je výraznější nábytek, který působí majestátně, ale neruší. Rovnováha je velmi důležitá.

Studentka vybírá knihu z knihovny

Jaký nábytek se hodí do prostor s vysokými stropy:

  • Knihovny jsou skvělým způsobem, jak využít vertikální prostor a zároveň uložit knihy, časopisy nebo dekorace. Knihovnu můžete umístit od podlahy až ke stropu nebo jen do určité výšky. Výborně poslouží taky jako oddělovače prostoru nebo jako pozadí pro sedací soupravu nebo pracovní stůl.

  • Komody jsou praktickým kusem nábytku, který nabízí dostatek úložného prostoru pro oblečení, ložní prádlo nebo jiné předměty. Nejlíp se hodí pod okna nebo na volné místo kolem stěn. Komody mohou také sloužit jako podstavec pro lampy, květiny nebo dekorativní předměty – sošky, vázy, keramiku a podobně.

  • Skříně jsou dalším typem nábytku, který se hodí do prostor s vysokými stropy. Skříně mohou být vestavěné nebo samostatné. Skříně využijete nejen pro ukládání oblečení, bot nebo doplňků. Výborně poslouží taky jako dekorativní prvek, pokud mají na dveřích zvenku nebo zevnitř nalepené zrcadlo nebo se třeba pyšní sklem či barevnými dveřmi.

  • Pohovky jsou nepostradatelným kusem nábytku pro každý obývací pokoj. Poskytují pohodlné místo pro odpočinek, čtení nebo sledování televize. Pohovky vybírejte tak, aby odpovídaly stylu a barevné schématu místnosti. Nezapomeňte je doplnit polštáři, dekami nebo koberečky, které dodají místnosti teplý a útulný pocit.

  • Stoly jsou multifunkčním kusem nábytku, který se dá použít pro různé účely. Uplatní se jako jídelní stoly, konferenční stoly, pracovní stoly nebo konzolové stoly. Stoly vybírejte podle velikosti a tvaru místnosti. Nezapomeňte je ladit se židlemi tak, aby společně vytvořily harmonický celek. Přidejte k nim do místnosti taky lustry nebo svícny, které dodají místnosti eleganci a atmosféru.

2. Tipy na výběr a umístění nábytku ve vysokých prostorech

Máte-li byt nebo dům s vysokými stropy, jistě si ceníte pocitu vzdušnosti a prostoru, který vám nabízí. Ale jak zařídit interiér, aby působil útulně a harmonicky? Jak vybrat a umístit nábytek, aby neztratil svou funkčnost a estetiku? Teď vám poradíme, na co si dát pozor a jaké tipy a triky využít při zařizování vysokých prostor.

Luxusní kuchyně se zvýšenými stropy a trámy jako dekorací

Tipy na výběr nábytku do vysokých prostor

  • Volte nábytek s výraznými tvary a silnými barvami. Nábytek s jemnými liniemi a světlými odstíny by mohl působit ztraceně a nevýrazně ve vysokém prostoru. Naopak nábytek s ostrými hranami, geometrickými vzory a sytými barvami bude poutat pozornost a dodávat interiéru charakter.

  • Zkuste kombinovat nábytek různých velikostí a výšek. Pokud použijete pouze nábytek stejné výšky, může to vést k plochému a nudnému dojmu. Na druhou stranu, pokud budete střídat nízké a vysoké kusy nábytku, vytvoříte zajímavou dynamiku a opticky rozdělíte prostor na různé úrovně.

  • Nebojte se použít velké kusy nábytku, jako jsou knihovny, skříně nebo komody. Tyto kusy nábytku mohou sloužit jako vizuální zarážky, které pomohou definovat jednotlivé funkční zóny ve vysokém prostoru. Navíc mohou poskytnout dostatek úložného prostoru, což je vždy užitečné.

  • Využijte výšku prostoru pro dekorace. Vysoké stěny nabízejí spoustu možností pro umístění obrazů, fotografií, zrcadel, hodin nebo polic. Tyto dekorativní prvky mohou oživit stěny a dodat jim osobitost. Zároveň mohou pomoci vyvážit proporce mezi stropem a podlahou.

Tipy na umístění nábytku ve vysokých prostorech

  • Umisťujte nábytek blíže ke stěnám než ke středu místnosti. Tím docílíte toho, že prostor bude působit útulněji a intimněji. Ale doprostřed místnosti taky něco dejte. Třeba solitérní křeslo po babičce. Pokud byste nechali příliš mnoho volného místa uprostřed místnosti, mohlo by to vést k chladnému a prázdnému dojmu.

  • Použijte koberce nebo podložky pod nábytkem. Tyto textilní doplňky mohou pomoci vytvořit souvislé celky z jednotlivých kusů nábytku a zároveň dodat podlaze teplo a pohodlí. Koberce také pomáhají tlumit zvuky, což je důležité zejména ve vysokých prostorech, kde se zvuk snadno odráží od tvrdých povrchů.

  • Vytvořte kontrast mezi horizontálním a vertikálním uspořádáním nábytku. Pokud máte například dlouhou a úzkou místnost s vysokým stropem, zkuste umístit některé kusy nábytku napříč místností, abyste prolomili monotónnost. Naopak pokud máte širokou a krátkou místnost s vysokým stropem, zkuste umístit některé kusy nábytku podél místnosti, abyste prodloužili její délku.

  • Využijte osvětlení pro dotvoření atmosféry. Osvětlení je klíčovým prvkem při zařizování jakéhokoli interiéru, ale zejména ve vysokých prostorech. Správné osvětlení může pomoci zdůraznit krásu architektury, vytvořit zajímavé stínové efekty nebo navodit pocit pohody. Snažte se kombinovat různé typy, jako jsou stropní svítidla, stojací lampy, stolní lampičky nebo svíčky.

3. Designové prvky pro zdůraznění výšky místnosti

Nábytek do prostor s vysokými stropy je výzvou pro mnoho lidí, kteří chtějí vytvořit útulnou a pohodlnou atmosféru v domě nebo bytě. Jak využít potenciál vysokých stropů a zároveň neztratit pocit domova? Existuje několik designových prvků, které vám pomohou zdůraznit výšku místnosti a zároveň ji nezahltit.

Šťastné děti skáčou na nízké posteli v ložnici s vysokými stropy

  1. Jedním z nich je použití vertikálních linií, které opticky prodlužují stěny a dodávají jim dynamiku. Vertikální linie můžete vytvořit například pomocí tapet, obrazů, závěsů nebo polic. Důležité je, aby tyto prvky byly dostatečně dlouhé a sahaly od podlahy až ke stropu. Také by měly být v kontrastní barvě nebo vzoru s pozadím, aby se dobře odlišily.

  2. Dalším prvkem, který může pomoci zdůraznit výšku místnosti, je použití lustrů nebo svítidel, které visí z vysokého stropu. Tyto světelné zdroje přitahují pozornost k horní části místnosti a zároveň ji osvětlují. Lustry a svítidla by měly být velké a zajímavé, aby vytvořily silný vizuální efekt. Můžete si vybrat z různých stylů a materiálů, jako jsou kov, sklo, dřevo nebo textil.

  3. Posledním prvkem, který vám doporučujeme, je použití nábytku s nízkou výškou. Nábytek s nízkou výškou pomáhá vytvořit kontrast mezi podlahou a stropem a zároveň uvolňuje prostor pro pohled na stěny. Nízký nábytek by měl být kompaktní a jednoduchý, aby místnost nepůsobila přeplněně. Můžete si vybrat například pohovky, křesla, konferenční stolky nebo postele s nízkými nohami nebo bez nich.

Tyto tři designové prvky vám pomohou zařídit prostor s vysokými stropy tak, aby působil vzdušně a elegantně. Nezapomeňte také na další doplňky, jako jsou rostliny, polštáře, deky nebo koberečky, které dodají místnosti teplý a osobitý charakter.

4. Možnosti úložného prostoru v místnostech s vysokými stropy

Máte-li doma nebo v kanceláři místnost s vysokými stropy, můžete si blahopřát. Je to totiž skvělá příležitost pro kreativní zařízení interiéru a využití prostoru. V této kapitole se podíváme na některé možnosti, jak využít úložný prostor v místnostech s vysokými stropy.

Lavice v moderním luxusním obýváku s vysokými stropy

  1. Jednou z možností je použít vestavěnou skříň nebo police až ke stropu. Tím získáte spoustu místa na uložení knih, dokumentů, oblečení nebo jiných věcí. Navíc tak vytvoříte zajímavý vizuální efekt a opticky zmenšíte výšku stropu. Pokud chcete mít snadný přístup k horním poličkám, můžete použít žebřík nebo schůdky.

  2. Další možností je využít prostor pod okny. Pokud máte vysoká okna, můžete pod nimi umístit nízkou skříň nebo komodu, která poslouží jako úložný prostor i jako pracovní plocha. Můžete si tak vytvořit pracovní koutek s výhledem nebo místo na květiny a dekorace. Pokud máte nižší okna, můžete pod nimi umístit lavici s úložným prostorem, která nabídne pohodlné sezení i místo na uložení polštářů, dek nebo hraček.

  3. Poslední možností je využít prostor nad dveřmi. Pokud máte dostatečně vysoké dveře, můžete nad nimi umístit polici nebo skříňku, která poskytne další úložný prostor. Můžete tam uložit například sezónní oblečení, cestovní zavazadla nebo sportovní vybavení. Pokud chcete skrýt obsah úložného prostoru, můžete použít závěsy nebo rolety.

Místnost s vysokými stropy nabízí spoustu možností pro úložný prostor. Stačí jen trochu fantazie a správný nábytek. Doufáme, že jsme vás inspirovali k tomu, abyste si zařídili svůj prostor tak, aby byl praktický i pěkný.

5. Příklady a trendy pro nábytek do prostor s vysokými stropy

Vysoké stropy jsou často spojeny s historickými budovami, loftovými byty nebo moderní architekturou. Jak ale zařídit takový prostor, aby byl útulný a funkční? Jaký nábytek zvolit, aby nevypadal ztraceně nebo přeplněně? Podívejme se na několik příkladů a trendů pro nábytek do prostor s vysokými stropy.

Závěsná svítidla v moderně vybavené minimalistické jídelně

Příklady a trendy pro nábytek do prostor s vysokými stropy

Jedním z nejlepších způsobů, jak využít potenciál vysokých stropů, je postavit mezipatro. Mezipatro může sloužit jako ložnice, pracovna, knihovna nebo relaxační koutek. Mezipatro také pomáhá oddělit různé funkce prostoru a vytvořit soukromí. Nábytek na mezipatře by měl být lehký a jednoduchý, aby nepůsobil těžkopádně. Můžete si vybrat například postel s nízkou konstrukcí, psací stůl s kovovými nohami nebo pohovku s tenkými područkami.

Dalším tipem je použít nábytek s výraznou siluetou nebo zajímavým designem, který bude poutat pozornost. Nábytek s vysokou opěrkou, kulatými tvary nebo barevnými detaily dokáže oživit prostor a dodat mu charakter. Takový nábytek může být například křeslo ve tvaru vejce, konferenční stolek s geometrickou nohou nebo skříňka s barevnými dvířky.

Pokud chcete dosáhnout harmonie a rovnováhy mezi vysokými stropy a nábytkem, můžete také použít vertikální prvky, které propojí obě úrovně. Vertikální prvky mohou být například závěsná svítidla, rostliny, obrazy nebo police. Tyto prvky pomohou zaplnit prázdnou plochu a vytvořit vizuální zájem. Zároveň byste měli dbát na to, aby vertikální prvky nebyly příliš husté nebo rušivé.

Nakonec je důležité myslet na osvětlení a barvy. Prostor s vysokými stropy potřebuje dostatek světla, aby byl přívětivý a útulný. Můžete použít kombinaci přirozeného a umělého světla, které bude rozptýlené a jemné. Barvy by měly být světlé a teplé, aby odrážely světlo a zvětšovaly prostor. Můžete si také dovolit nějaké kontrasty nebo akcenty, které budou ladit s nábytkem.

Tím jsme se dostali na konec kapitoly i celého článku. Doufáme, že jsme vás inspirovali k zařizování vašeho prostoru s vysokými stropy. Nebojte se experimentovat a najít svůj osobitý styl. Vybírání nábytku do prostor s vysokými stropy je skvělou příležitostí pro kreativitu a originalitu. Držíme vám palce, ať se vám vše podaří. A až budete mít hotovo, mrkněte taky na naše další články na blogu.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste