Nábytek na balkón, terasu i zahradu.

Nábytek na balkón neznamená pouze bílé nebo zelené plastové židle a kulatý stolek. Pojďme se na něj společně podívat.

Mít byt s balkónem nebo větší terasou je pro nás měšťáky značka ideál. Přeci jen máme doma kousek venkovního světa, který patří pouze nám. Cítíme na něm ten správný pocit soukromí a můžeme si významným způsobem zpříjemnit naše bydlení. Jít za pěkného letního rána na terasu a vychutnat si kávu. Pro ty z nás, kteří jsou i přes různé tlaky společnosti pořád kuřáci, kávu s cigaretou. Nebo příjemný oběd, připravený nejlépe na grilu, který máme v rohu terasy, je také požitkem. Abychom toto všechno mohli zažívat, musíme mít balkón či terasu vybavenou příhodným a vkusným nábytkem.

 

Jaký typ nábytku a jeho materiál si vybrat? Je dobré o tom opravdu přemýšlet!

Klid a pohoda na terase

Když se začneme zamýšlet nad vybavením balkónu nebo terasy nějakým nábytkem, nejdřív si také musíme ujasnit, za jakým účelem ho používáme. Pokud nám slouží jako odkladiště pro věci, které by nám doma překážely, například bicykl, nebo pouze jako prostor ve kterém nám stojí za dobrého počasí sušák prádla, vlastně nemáme o čem přemýšlet. Nicméně trendem je mít ho jako takovou oázu klidu, kde si můžeme trochu odpočinout. Dále mějme na mysli povětrnostní podmínky a to, zda máme terasu alespoň částečně zastřešenou, nebo zda všechny věci, které zde umístíme, budou vystaveny větru a dešti. V drtivé většině případů si z výše uvedených důvodů vybereme z široké nabídky zahradního tedy venkovního nábytku a věci určené do interiérů necháme, ať slouží svému účelu tam.

Na nejmenší balkóny narazíme v zástavbě z minulého století, ať už v panelácích, ale bohužel i v zděných domech. Většinou zde šířka balkónů osciluje mezi 0,9 – 1,2 metry. Když vezmeme v potaz tento nemilý handicap, budeme vybírat spíše mezi skládacím nábytkem. I zde si můžeme v dnešní době hodně vymýšlet. Skládacích stolů a židlí je v nabídce široká škála.

Pokud si nemáme chuť nadávat, vždy když se budeme prodírat na druhou stranu balkónu mezi židlemi, i v tomto případě zvolíme skládací variantu, ideálně v kombinaci se stohovatelností. V novostavbách k nám byli architekti již shovívavější a nadělili nám zde prostorné balkóny nebo dokonce velké terasy. Zde si můžeme dovolit koupit klasický jídelní set, samozřejmě ve venkovní či zahradní variantě a užívat si plnohodnotné stolování v krásně otevřeném prostoru.

Hodláte si udělat radost a koupit nábytek z masivu? Nezapomeňte, že bude potřebovat vaši péči!

Jestliže si nechceme lámat hlavu a namáhat se s údržbou nábytku, vyberme si takový, kde veškerá údržba začíná a končí prostým občasným omytím hadrem a saponátovou vodou. Mluvíme zde o nábytku z kovu či plastu, popřípadě kombinaci těchto dvou materiálů.

Venkovní nábytek bývá zpravidla ošetřený z výroby, na nás je pouze zjistit, čím byl ošetřen a zhruba po dvou až třech sezónách toto ošetření znovu provést.

Jestliže si pořídíme nábytek ze surového, tedy neošetřeného dřeva, zůstává tato povinnost na nás. Nabízí se nám celá řada možností, od ošetření voskem nebo olejem po klasické lakování, ať už vodou ředitelným akrylátovým lakem, nebo syntetickým. Můj typ je v tomto případě akrylátový lak, jehož aplikace i další ošetřování je opravdu velmi jednoduché. S trocho nadsázky se dá říct, že se jedná o malování vodovými barvami.

Luxusní vzhled získáte koupí nábytku vyrobeného z některého druhu exotických dřevin. Pro tento druh materiálu je vhodné ošetření olejem. Pokud si přejeme být vzornými hospodáři, budeme tuto proceduru provádět dvakrát ročně.  

Fermeží vyrobenou ze lnu nejlépe zrenovujete starší dřevěný nábytek, který jsme zapomněli dlouho pod širým nebem. Měkké dřevo, tím myslíme smrk, nebo borovici, budeme muset ošetřovat častěji, naopak buk, dub a akát, nás tolik nepotrápí.

Přes zimu je nejlepší nábytek schovat do suchých a větraných prostor. Na plachty a přehozy zapomeňme, nábytek pod nimi vlhne a velmi trpí.

 

Stářím šediny, to je úděl nábytku z plastu.

Ti z nás, kteří procestovali kousek světa vědí, že notoricky známé plastové židle a stolky v khaki zelené a sněhově bílé barvě najdeme na všech kontinentech v tom samém modelu. Samozřejmě existují nejrůznější další typy, které jsou od těch výše zmíněných vzdálené asi jako liga mistrů od okresního přeboru. Například velmi zajímavě vypadají výplety z plastového proutí, které jsou nyní velmi trendy. Co mají všechny kusy plastového nábytku společné, je poměrně rychlé stárnutí materiálu, které je způsobeno zejména slunečním zářením. Na údržbu nám bude stačit voda a saponát.

Kovový nábytek nepřinese zklamání z krátké životnosti.

Nejodolnější a nejtrvanlivější ze všech druhů venkovního, chcete-li zahradního nábytku je ten vyrobený z kovu. Většinou bývá z výroby vybaven velmi kvalitním lakováním, prášková barva je na povrchu zapečena vysokou teplotou, a proto je tento nábytek prakticky nezničitelný. Jediné součásti, kterým musíme věnovat více pozornosti, jsou například plastové či dřevěné sedáky a opěradla. S ničím dalším si velkou hlavu dělat nemusíme.

Ratanový nábytek je klasický, velkou výhodou je jeho nízká hmotnost, ale je ze všech druhů nejchoulostivější.

Ratan je nesmrtelná klasika, u které máme nepřeberné množství velikostí, tvarů a provedení. Vzhledem k jeho nízké hmotnosti se s ním velmi dobře manipuluje. Máme na výběr celou škálu stolů a stolků, křesílek nebo taburetů, doplněných o policové systémy. Prostě v jednom stylu jde vybavit celou velkou terasu. Počítejte však s každoročním lakováním a také úklidem při nepříznivém počasí. Změny teplot a mráz, ale bohužel i čas si na ratanu vybírá svou daň. Materiál postupem času ztrácí pružnost a tím dochází k jeho praskání. Obvykle ho z těchto důvodů najdeme na verandě, nebo v zimní zahradě, na rozdíl od balkónu a terasy.

 

Přečtěte si také

  • Vasati - Aby se nám dobře žilo!
    2018-03-01 1364

    Tak tuto skrytou touhu nosí v podvědomí jistě každý z nás. Věřte nebo ne, i bydlením si lze pomoci k jejímu naplnění. Říká vám něco indické učení vasati?

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste