Nebojte se koupelny s černými doplňky. Poradíme, jak s černou správně pracovat

1310 Koupelna inspirace , Trendy

Černá se obvykle pojí s emocí smutku. To ale neplatí v případě koupelen, protože tady se stala symbolem elegance. Díky své univerzálnosti se hodí jak do moderních, tak i starších koupelen. Černé doplňky do koupelny se stanou nepřehlédnutelnými, ale je potřeba s nimi zacházet opatrně. Pamatujte, že: méně znamená více. V jaké formě dostat černou do koupelny?






Než se ponoříte do černé

Práce s černou barvou chce dobrou rozvahu. Jednoduše totiž můžete z představy elegantně zařízené koupelny sklouznout k realitě, která se bude podobat chladné, depresivní a nehostinné jeskyni. Co před zařizováním zvážit?

  • Nejdůležitější je velikost koupelny, černá opticky zmenšuje. V malých koupelnách ji proto použijte pouze na detaily, nikoliv na výmalbu či obklad.
  • Zamyslete se nad tím, kolik světla v koupelně máte. Jestliže je v ní okno, máte vyhráno. V opačném případě je potřeba vybrat kvalitní osvětlení, které černé koupelně dodá dostatek světla. Je totiž dobře známo, že černá světlo pohlcuje.
  • Černou do koupelny nemusíte vnést jen výmalbou nebo obklady. Klidně vsaďte jen na černé koupelnové doplňky.
  • Pokud si lámete hlavu nad kombinací barev, věřte, že spojením černé a bílé nikdy nic nepokazíte.
  • Raději než lesklé povrchy volte ty matné. Lesklé si žádají mnohem náročnější údržbu. Na druhou stranu jsou vhodnou volbou do malých koupelen, jelikož ji dokážou opticky prosvětlit a zvětšit.

Péče o vybavení v černé

Mnohé zájemce od černého vybavení koupelny odrazují především kapky, které ulpívají na povrchu v případě tvrdé vody. Proto se při výběru vždy zaměřte na to, zda mají výrobky povrch ošetřený speciální vrstvou, která zabraňuje usazování nečistot.






Se kterými barvami a materiály si černá rozumí?

Jak jsme již psali výše, dokonale nadčasovou kombinací je černá a bílá. Bez obav tedy vsaďte třeba na obklady v černé a bílé barvě. Tyto dvě barvy jsou natolik kontrastní, že jsou skvělými komplici.

S černou je možné sladit prakticky jakoukoliv barvu, ale pamatujte, že musí mít světlé nebo pastelové odstíny. Zapomeňte proto na kombinaci černé a námořnické modři, lepší bude modř nebeská. Chybu rozhodně neuděláte, pokud budete černou kombinovat s šedou a béžovou.

Z hlediska materiálů pak věřte, že si černá bude rozumět s:

  • dřevem,
  • kovem,
  • kamenem,
  • betonem,
  • sklem.

Jednoduchost mnohdy vyhrává, a proto se vyplatí koupelnu zařídit tak, aby oblíbená barva byla barvou dominantní, kterou doplníte neutrálními odstíny a černými detaily, například černou poličkou do koupelny, háčky nebo černými bateriemi.

S univerzálností černé sanity a doplňků ale úplně nepočítejte. Zřejmě si neporozumí se skutečně zastaralými koupelnami nebo koupelnami pojatými ve venkovském stylu. Chybu ale neuděláte, pokud jimi vybavíte nové či zrekonstruované koupelny. Rozhodně si budou rozumět s vintage, skandinávským, industriálním nebo minimalistickým stylem. V podobě několika černých doplňků můžete černou propašovat i do provensálského stylu.

Černé koupelnové doplňky budou působit jako skvost

Pokud máte to štěstí a jste majiteli velké koupelny, můžete dát černé velký prostor. Klidní jí vymalujte stěny nad obklady nebo zvolte obklady v této barvě. V menších koupelnách by však přemrštěná intenzita černé mohla vyvolávat neklid a úzkosti. Proto je lepší sáhnout po koupelnových doplňcích v černé barvě.

Černá sanita, koupelnové baterie a další doplňky do vaší koupelny vnesou eleganci, která upoutá na první pohled, ale koupelnu nezahltí. Díky několika málo prvkům můžete interiér povznést do maximální stylovosti a vytříbeného vkusu.

Černá vana jako středobod koupelny

Nejjednodušším způsobem, jak dostat černou do koupelny ve vyváženém množství, je zvolit si solitéra. V koupelně se nabízí černá vana nebo sprchový kout. Luxusně přitom bude vypadat volně stojící vana. Obklady a dlažba mohou být klidně bílé nebo v dekoru dřeva. Do blízkosti vany můžete postavit černou stoličku, případně na stěnu instalovat designový koupelnový žebřík v této barvě. Nepřehlédnutelným solitérem se může stát také černé koupelnové umyvadlo.






Drobné koupelnové doplňky v černé barvě

Jestliže si potrpíte na decentnost, zkuste koupelnu vybavit černými doplňky. Typicky se jedná o:

  • mýdlenky či dávkovače mýdla,
  • kelímek na zubní kartáčky,
  • černý držák toaletního papíru,
  • černý kartáč pro údržbu WC,
  • černé háčky.

Aby spolu jednotlivé prvky ladily, pořiďte je v setu či od jednoho výrobce. Tak budete mít jistotu stejného odstínu i výrobního materiálu.

Textil v černé barvě

Černou můžete do koupelny dostat i v podobě koupelnového textilu. Pořiďte si černé ručníky, osušky a koupelnové předložky. V případě, že máte v koupelně sprchový kout se závěsem, vyberte ten v černé barvě nebo s černými motivy. Bílou vanu můžete doplnit černým relaxačním polštářkem nebo na její dno položit protiskluzovou podložku v této barvě.

Vybavte koupelnu černým nábytkem

Pokud je pro vás černá sanita příliš extravagantní, pořiďte si černý koupelnový nábytek. K dostání jsou černé skříňky pod umyvadlo, regály i police. Nemusíte přitom nutně sahat po novém vybavení. Do černé můžete obléct i současný nábytek. Stačí jen pořídit vhodnou barvu a vrhnout se na přetírání. Rovněž můžete vsadit na nábytek, který bude stát na černých nožkách nebo bude mít černé úchytky.

Věděli jste, že černý akcent může nést i zrcadlo? Nejčastěji jsou k dostání zrcadla v černých rámech, která díky kombinaci lesklého stříbrného povrchu a černého rámování vypadají jako skvosty. Samozřejmě nezapomeňte na dostatečné osvětlení. V koupelně by nemělo chybět centrální osvětlení, ale také světla u zrcadel. Zrcadlo by mělo být osvětleno tak, abyste na obličeji neměli při jeho úpravě žádné stíny.

Než se rozhodnete, jakou formou černou do své koupelny dostanete, můžete se inspirovat dalšími nápady na designové bydlení, které najdete na našem blogu.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste