Nejčastější chyby, kvůli kterým se hůř uklízí koupelna – 2. díl

Vítejte u druhého dílku naší série, ve které jsme se zaměřili na nejčastější chyby v zařízení koupelny, které pak ztěžují údržbu a úklid. Pokud vás z nějakého důvodu minul první díl, určitě se k němu vraťte, až si dočtete tento článek. Jako vždycky vám nabídneme praktické rady, čemu se vyhnout, aby se vám koupelna uklízela dobře a snadno udržovala v čistotě bez zbytečné námahy navíc. Nejde ani zdaleka jen o nábytek, ale o celkové uspořádání věcí a použití správných materiálů nebo variant věcí.

Mladá žena uklízí koupelnu

A na co se můžete těšit v tomto díle? Jako první se podíváme na kachličky. Ty jsou v koupelně jako doma. Ale často je lidé vybírají jen podle vzhledu, čímž si můžou zásadně ztížit údržbu a úklid. Pak se budeme věnovat úložným prostorům a jejich umístění. Je jasné, že se v koupelně bez skříňky nebo koše na prádlo neobejdete, ale když nebudou stát na zemi, bude se vám líp uklízet. Třetím tématem budou umyvadla na podstavci a volně stojící umyvadla. Pokud mají podpěru, který je ukotvená v zemi, špatně se čistí. Na závěr přidáme praktické shrnutí nejdůležitějších věcí ohledně praktického zařízení koupelny. Příjemnou zábavu při čtení.

Malé kachličky znamenají složitější údržbu

Kachličky jsou v koupelně skoro samozřejmostí – přinejmenším v části místnosti. Je ale důležité vybrat správný typ. Kromě vzhledu samozřejmě záleží i na praktičnosti. A proto je lepší volit raději větší kachličky, které se dají snadno otřít nebo umýt. Jakýkoliv záhyb navíc totiž znamená složitější čištění. Platí to hlavně v případě, když se zanášejí spáry. Pak je totiž daleko horší cídit spáru po spáře, když máte v koupelně stovky kachliček. Takže v základu raději volte velké kachličky, které se budou snadněji udržovat v dobré kondici. Budete tak moct s klidným svědomím pustit do koupelny každou návštěvu a každý ocení, jak máte doma pěkně čisto i tam, kde oni sami mívají doma problém.

Moderní prostorná koupelna s velkými kachličkami

Pozor si dávejte taky na strukturu kachliček. Jakýkoliv vzorek, který znamená, že není hladký povrch, může být složitější na čištění. Běžně totiž kachličky jen utřeme hadrem nebo opláchneme. Ale drsnější struktura povrchu může znamenat, že se mastnota a další nečistoty zachytí a zůstanou na místě, i když na kachličky pustíte vodu proudem. Proto je lepší volit hladké kachličky s jednolitým povrchem. Pak budete mít jistotu, že je jednoduše setřete nebo opláchnete a mastnota se špínou zmizí během pár sekund. Platí to i pro některé kachličky, které mají část potištěnou nebo jinak nabarvenou. Opět to znamená různorodost povrchů, což je potenciál k usazování nečistot. Pokud vyberete takový typ kachliček, zaměřte se při úklidu hlavně na předěl mezi typy povrchů. Tam je často nejvíc nečistot.

Jednou z variant vzhledu kachliček je i vroubkování. Fyzicky jsou to sice velké kachle, které se budou snadno lepit na stěnu kolem vany i koupelnových skříněk nebo umyvadla, ale přesto mají své úskalí. Vroubkovaný vzor vytváří iluzi menších kachliček, i když ve skutečnosti jde o velké kachle. Nicméně problém se spárami tím nemizí. Je sice pravda, že vroubkování kachličky neznamená tak zásadní prostor pro usazování nečistot, jako je tomu u skutečných spár, ale přesto se tu špína a mastnota usazují. Proto si vždy dobře rozmyslete, jestli chcete vzorované kachličky s vroubkováním, nebo raději zvolíte jinou variantu, která vám dovolí v koupelně snadněji uklízet. Když už se rozhodnete pro variantu vroubkovaných kachliček, nezapomeňte nejméně jednou týdně kachličky přetřít. Tím je ochráníte před silnějšími nečistotami, se kterými byste se pak museli zbytečně dlouho prát.

Skříňky v koupelně nemají být až na zem

Ručníky, mýdla, sprchové gely a další potřebné věci samozřejmě potřebujete v koupelně někam uložit. Ne vždycky si vystačíte jen s policí ve sprchovém koutu nebo kolem vany, případně s galerií nad umyvadlem. Je důležité naplánovat si do koupelny dostatek úložného prostoru, abyste mohli kdykoliv pohodlně sáhnout po všech potřebných věcech, a to i bez nepříjemného hledání. Ono taky není žádný med, když potřebujete rychle manikúrní nůžky, ale ne a ne je najít na svém místě. Nebo je dokonce musíte dlouze vyhrabávat z krabičky, kde se válí spousty dalších drobností jako vatové tyčinky, odličovací tampony nebo pilník na nehty. Sečteno a podtrženo, úložný prostor je v koupelně důležitý a musí ho být dost. Včetně správného členění, abyste se vyznali ve velkých, středních i malých věcech.

Moderní koupelna s akvamarínovými kachličkami a skříňkou navěšenou na stěně

Zároveň ale musíte myslet taky na to, že v koupelně potřebujete mít možnost pohodlně uklízet. To znamená, že jakkoliv zaskládaný prostor je v tomhle ohledu zbytečná překážka. Je jasné, že budete do koupelny pořizovat nějakou skříňku, koš nebo jiný úložný prostor. Hodně ale záleží taky na tom, jak je umístíte. Pokud jde o skříňky, police nebo regály, platí pro ně jedno společné základní pravidlo. V koupelně určitě nemají začínat už u země. Je to proto, že potřebujete udržovat podlahu v naprosté čistotě. Ještě aby ne, když se v koupelně často pohybujete naboso. Určitě byste nechtěli, aby se tu a tam zpod skříňky vyfoukl průvanem chuchvalec vlasů nebo prachu. A přesně proto potřebujete celou podlahu dostupnou k pohodlnému vysávání a vytírání.

Jestli si lámete hlavu s tím, jak to zařídit, aby vaše skříňky a regály nebyly na zemi, nebojte se – řešení je několik. Tím klasickým jsou nožky, které podepírají skříň nebo regál zespoda na čtyřech nebo šesti místech. Tím zajišťují stabilitu úložného prostoru a zároveň poskytují dost místa pro pohodlný úklid podlahy. Je to ideální řešení, pokud už doma máte všechno zařízené a nechcete dělat v koupelně žádné větší zásahy. Jestli koupelnu teprve plánujete, můžete si skříňky nebo regály nechat zavěsit na stěnu. To je ideální, protože podlaha zůstane úplně volná a nebudou vám překážet ani podpěrné nohy. Pak budete moct nechat uklízet i robotický vysavač, který si s volnou plochou podlahy skvěle poradí. Některé modely dokonce umějí i vytírat.

Umyvadlo na podstavci je peklo na úklid

Umyvadlo a vana se většinou dají uklízet celkem pohodlně. Ani to nezabere moc času a mastnotu nebo jiné nečistoty spláchnete do odtoku. Jenže hodně záleží na tom, jak velkou plochu potřebujete umývat a uklízet. Klasická vana a umyvadlo jsou pravidelných tvarů a s hladkým povrchem, takže to nezabere víc než pár minut. Ale představte si, jaké by to bylo, kdybyste museli kromě vnější a vnitřní strany umyvadla otírat i nohu nebo podstavec, který sahá až na zem. To by znamenalo další kus práce, a navíc si v tomto případě nemůžete pomoct sprchou, protože byste si takovým oplachováním vyplavili koupelnu – možná dokonce sousedy pod vámi. Proto je vždycky dobré zamyslet se před výběrem sanitární techniky nad tím, jak bude u vás doma fungovat její údržba a úklid.

Oblé umyvadlo na koupelnové skříňce

Podstavec nebo noha umyvadla znamená úklid v podřepu nebo pokleku a záhyby, za které se ze stoje nemáte šanci dostat. I když bude povrch hladký a pravidelný, sahá většinou ke stěně, ke které se ohýbá. A přesně tam je pak problém dostat se bez ohýbání vašich zad. Možná to znáte z úklidu toalety. Když se potřebujete nahnout k zadní straně nádržky na splachování. Není to nic pohodlného. Stejně jako umývání venkovní části mísy záchodu ze zadní strany. Proto je daleko lepší se těmto nepříjemnostem vyhnout jednoduše tím, že si pořídíte umyvadlo s připevněním na stěnu. Je to koneckonců častější a o hodně praktičtější řešení.

Kromě složitějšího úklidu vlastního umyvadla a podstavce totiž v této variantě zakryjete i část podlahy. Často navíc tak, že je mezi kotvením podstavce a podlahou v koupelně mezírka, do které se ráda chytá špína. Čištění takové štěrbiny a pravidelná údržba, aby byla v perfektním stavu jsou aktivity, které si určitě chcete odpustit. Takže byste ve výsledku umyvadlem na podstavci získali jen dnes už netradiční řešení ukotvení umyvadla, které by vám nadělalo víc starostí než užitku. Raději sáhněte po praktičtější variantě, ať nemusíte trávit tolik času úklidem a údržbou čistoty v koupelně. Uvidíte, že vám budou vděční i další členové domácnosti.

Vyhněte se nejčastějším chybám a uklízejte koupelnu pohodlněji

Na závěr pro vás máme shrnutí toho nejdůležitějšího, co byste si měli z našich dvou článků na toto téma odnést. Klidně si vyberte jen to, co vám dává smysl nebo jste schopni to doma změnit. Ale kdykoliv se vás někdo zeptá, jak jste praktické uspořádání řešili, můžete se vrátit k tomuto shrnutí, kde budete mít to nejdůležitější v kostce. Nebo rovnou můžete své kamarády, rodinu či známé odkázat na náš blog, aby se mohli sami podívat, co je za možnosti.

Čištění koupelny – detail na úklid vany

  1. Hlavní myšlenka je jít po minimalismu co do tvarů a rozmístění. Každá škvíra, mezera, nika nebo zákoutí znamenají složitější úklid – pro vás i pro úklidové pomocníky. Takže si raději koupelnu rozplánujte tak, aby nikde takový prostor nevznikl. Uleví se vám i komukoliv, kdo bude uklízet.
  2. Držte podlahu co možná nejprázdnější a nestavějte na ni nic, co není nutné. Jasně, budete chtít mít u vany nebo sprchy kobereček, abyste nemuseli po koupeli šlapat na studenou dlažbu, ale kromě toho skříňky raději zavěste na stěnu, regály taky a umyvadlo jakbysmet.
  3. Pozor na kachličky a další povrchy. Vyhněte se přemíře spár mezi kachličkami a volte raději větší než menší kachle. Porézní materiály, které dobře sají vodu nejsou pro koupelnu ideální. Usazuje se v nich vlhkost a můžou být příčinou plísně. Týká se to například neošetřeného dřeva.

A jsme na konci naší série o chybách v koupelně, které vám zesložiťují úklid. Doufáme, že teď už máte jasno v tom, na co si doma dát pozor. Držíme vám palce, ať se vám případné úpravy podaří napoprvé. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Najdete v nich zajímavosti nejen ze světa nábytku.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste