Nejčastější chyby při práci z domu – 1. díl

617 Pracovna inspirace , Tipy a triky

Na první pohled se to může zdát jako výhoda, ale není dobré podceňovat dobré vybavení a kvalitní pracovní prostředí. Proto jsme pro vás sepsaly nejčastější chyby, které při zařizování domácího pracovního místa lidé dělají. Dozvíte se, že potřebujete místo pro nástěnku, ohraničený prostor pro lepší soustředění nebo přiměřené přirozené světlo. Mrkněte se, kterým dalším chybám je dobré se vyhnout při práci z domu.

Bez nástěnky to nepůjde

Pokud patříte mezi lidi se sloní pamětí, tak vám tiše závidíme. Většina lidí ale potřebuje nějaký systém, který podpoří paměť a dobrou organizaci pracovních činností. Jedním dobrých řešení je nástěnka, kterou umístíte na stěnu za pracovním stolem. Přesto se často děje, že právě na nástěnku lidi při práci z domu zapomínají, nebo ji vědomě nepořizují, protože nechtějí přetvářet interiér do pracovnějšího naladění. A to je typická chyba.

Právě nástěnka totiž zaručeně funguje jako perfektní připomínající asistent nebo asistentka. I nepatrný lepící papír umístěný na viditelném místě vám pomůže vzpomenout si na to, že musíte zavolat šéfovi, abyste se pochlubili úspěchem na obchodním jednání, naplánovali další postup v projektu nebo se domluvili na schůzce, kde si řeknete o víc peněz. Stejně tak můžete mít na nástěnce cenné informace, které vám připomenou heslo do počítače nebo jinou důležitou věc.

Když za žádnou cenu nebudete chtít doma fyzickou nástěnku, vytvořte si aspoň virtuální alternativu v počítači. Na internetu najdete řadu softwarů, které parádně nahradí klasickou korkovou pomocnici všech kancelářských pracovníků. V elektronické verzi si dokonce můžete nastavovat praktická upozornění, která vám připomenou vše potřebné. Akorát myslete na to, že lidský mozek si lépe pamatuje věci, se kterými aktivně interaguje. Takže vlastnoručně napsaný lístek může stejně ve výsledku fungovat lépe. Ale řešení už necháme na vás. Jen na nástěnku nezapomeňte.

Nezapomeňte na ohraničený pracovní prostor

Klíčem ke kvalitní práci je soustředění. Do toho se člověk ale nedostane v případě, že ho neustále něco vyrušuje. A je celkem jedno, jestli je to pohyb lidí na ulici, klec s andulkami nebo třeba kolem pobíhající čtyřnohý mazlíček. Ve všech případech budete muset práci věnovat mnohem větší úsilí, než kdybyste si hned na začátku doma vytvořili ideální pracovní prostor pro lepší soustředění, ze kterého vás nebude něco neustále vytrhávat.

Skvělou variantou je stůls bočními zábranami. Ty vám při práci nedovolí periferně sledovat tak široké okolí. Tím pádem se přirozeně zaměříte víc na to, co děláte. Uvidíte, že takhle stihnete i složitější věci zpracovat rychleji a kvalitněji. Nejen pro vás bude cenné, že nebudete muset opravovat případné chyby. Ty by navíc mohly znepříjemňovat život i vašim kolegům. Takže stůl s bočními zábranami rozhodně doporučujeme. Podle nás je to skvělá vychytávka na práci z domu.

Pokud nemáte takový stůl přímo doma, nemusíte investovat do nového a starý vyhazovat. Můžete si pomoct třeba policovým systémem na kraji stolu. Získáte lepší prostředí pro soustředěnou práci, a navíc si budete kam mít odkládat papíry i další kancelářské potřeby. V ideálním případě si narovnejte patrové police po obou stranách stolu, aby vás nic nerušilo, ať už se periferně zaměříte na cokoliv. Když by to nešlo, protože se vám tolik polic na stůl nevejde, zkuste dát stůl kolmo ke stěně, která tak zakryje jednu stranu výhledu.

Nepodceňujte přirozené světlo

Častou chybou všech kancelářských pracovníků i ostatních lidí na home office je špatné světlo nebo jeho nedostatek. Přitom kvalitní zdroj světla nám pomáhá lépe vnímat a zůstat aktivní po celou dobu naší práce. Osvětlení může být klíčovým faktorem, který nám usnadní, nebo naopak znesnadní práci. Přes den bychom měli maximální možnou dobu využívat přirozené venkovní světlo. Proto se nedoporučuje zatahovat rolety, žaluzie ani závěsy. Ale pozor, ostré sluneční paprsky na druhou stranu unavují oči.

Ve dne je ideální vystačit si se slunečním světlem z venku. Nejlepší je rozptýlené denní světlo, které se přefiltruje přes mraky. Když je náhodou venku jasno, pomůžou třeba obyčejné záclony. Velký pozor si dávejte na kombinaci přirozeného a umělého světla. Moderní zářivky nebo jiná LED svítidla sice dokáží měnit teplotu bílé barvy v souladu s venkovním světlem a denní dobou, ale ne všichni je doma máme. A když umělé osvětlení neodpovídá přirozenému světlu, dva zdroje zatěžují oči a rychleji se unavíme.

Naopak po západu slunce se vyplatí lampanebo jiný zdroj umělého osvětlení. V tomto případě je dobré počítat s tím, že studená bílá barva světla, která se blíží modré, aktivuje organismus, takže nezačneme být unavení. Ale není dobré při takovém světle pracovat dlouho do noci. Naše tělo se pak totiž nestihne nachystat na spánek, takže se nám může stát, že pak v posteli nebudeme moct zabrat, i když únavou pomalu nevidíme. Určitě takto nedoporučujeme pracovat přes půlnoc.

Dejte šanci květinám nebo obrázkům přírody

Ať chceme nebo ne, člověk patří do přírody. Jakmile nás čeká dlouhodobá práce z domu, kdy málokdy máme chvilku na procházku v lese nebo po horách, něco nám zaručeně začne chybět. Někomu po pár dnech, jinému po pár týdnech. Nakonec ale všem bez rozdílů. Proto je důležité mít poblíž pracovního místa aspoň malou upomínku živého světa kolem nás. Možností je mnoho, takže hodně záleží na tom, jestli dáváte přednost rostlinám nebo živočichům.

Pro začátek může stačit pěkný obraz hor nebo moře, zkrátka krajiny, která se vám líbí. Takový obraz dejte na místo, na které dobře uvidíte, až budete na kancelářské židli vyřizovat e-maily, dávat dohromady podklady pro čtvrtletní prezentaci nebo sepisovat nový nápad, kterým ohromíte kolegy v týmu. Ve výsledku vás malba nebo třeba fotka krajiny v rámu může inspirovat a motivovat k dosažení cíle.

Když nefandíte obrazům ani domácím mazlíčkům, můžete si donést čerstvé řezané květiny z obchodu nebo si nějaké natrhat na louce. Jen pozor na příliš aromatické květy, které by vás rušily od práce. A jestli nepatříte mezi nadšence pro živou přírodu, můžete si pořídit něco nenáročného. Skvělou volbou je kaktus nebo sukulent, které jsou nenáročné na pěstování. Když na ně na týden zapomenete, vůbec jim to vadit nebude. Nebo si pořiďte aspoň kousek mechu či jinou bezúdržbovou zeleň do kanceláře.

A to je z prvního dílu naší série nejčastějších chyb při zařizování místa pro práci z domu všechno. Tak co, která chyba je pro vás nejpalčivější? Doufáme, že se vám povede vylepšit si domácí pracovní prostředí, aby vám vše šlo jako po másle. A až budete mít chvilku čas, mrkněte na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste