Nesmrtelná černobílá kombinace má v interiérovém designu své nenahraditelné míst

Neexistuje nic klasičtějšího, šik nebo nadčasovějšího než černobílá kombinace v interiéru. I když se může zdát, že je navržení interiéru v černobílém duchu jednoduché, opak je pravdou. Pokud celý koncept dopředu nepromyslíte, může bydlení vypadat nudně, mdle, stroze nebo studeně. Jak tedy pracovat s kontrastními barvami černou a bílou?

Černobílá kombinace barev v jídelně

Základem je najít rovnováhu

Přestože si spolu černá a bílá rozumí, je potřeba k nim přistupovat s rozvahou. Do malých pokojů je lepší zvolit jako dominantní barvu bílou, která dokáže pokoj opticky zvětšit a prosvětlit. Černá barva ubírá světlo a v malém pokoji by ve větší míře mohla působit depresivně.

Ve velkých a dobře prosvětlených pokojích si můžete dovolit černou použít ve větší míře. Můžete jí vymalovat stěny, jelikož i tak zůstane pokoj prostorný. Designéři radí držet se pravidlem 70/30. To znamená, že si vyberte dominantní barvu a druhou použijete pro zvýraznění.

Pří malování zdí věnujte pozornost správnému poměru černé a bílé barvy

Příklad: Malý obývací pokoj vymalujte bílou barvou, na zem položte světlou podlahu a černou barvu do interiéru dostaňte pomocí černé sedací soupravy.

Ve velkých místnostech si můžete dovolit černou barvou vymalovat například strop. Stěny nechte bílé. U nábytku volte raději bílý nebo dřevěný dekor. Na černé barvě je totiž vidět prach.

Černobílé doplňky můžete elegantně kombinovat se dřevem

Rozmanité textury, odstíny a povrchy zatočí s nudou

Aby interiér nepůsobil nudně a neosobně, je vhodné si pohrát s odstíny, texturami i povrchy. Jak na to?

Pamatujte, že černá má mnoho odstínů, například dehtově černá, břidličně šedá nebo půlnoční modř. Vyberte si takové odstíny černé, které ladí s charakterem vašeho domova a objeví se na nábytku, podlahách a doplňcích.

Stejná práce vás čeká s bílou barvou. Bílá totiž může být krémová, sněhově bílá, nažloutlá, ale klidně i dorůžova. Mícháním odstínů na stěnách, površích, nábytku, textiliích a doplňcích docílíte vyvážené textury, čímž zabráníte, aby váš interiér vypadal pouze jednorozměrně.

Černá i bílá barva mají mnoho odstínů

Pozornost zaměřte i na různé textury povrchů. Jestliže chcete, aby interiér působil luxusně, vsaďte na dekory ve vysokém lesku. Lesk je doménou minimalistických domovů, ale dejte pozor, abyste se zde necítili jako na návštěvě u někoho cizího. Matný povrch naopak přispívá k pohodové a útulné náladě.

Práce s texturou se nepojí pouze s nábytkem, kdy se rozhodnete například pro lesklou obývací stěnu či matnou kuchyňskou linku. Zaměřte se také na čalounění a bytový textil. Sedací souprava může být třeba sametová, dekorační polštářky plyšové, černobílé povlečení ze lnu a teplý přehoz z vlny. Pod konferenčním stolkem může ležet kožešinový kobereček. Kombinace textur dodá vašemu domovu hloubku.

Černobílý interiér osvěží kontrast různých povrchů a textur

Oživte černobílý interiér různými materiály a doplňky

Kombinace černé a bílé si bude skvěle rozumět s kovem, dřevem, kamenem a sklem. Dřevo má tu výhodu, že dokáže do místnosti vnést pocit útulnosti. Kámen je stejně jako dřevo přírodní materiál, ale mělo by se s ním šetřit. Použijte jej třeba na částečný obklad stěn. Případně z něj může být v koupelně umyvadlo a v kuchyni pracovní deska. Kov se nejčastěji objevuje jako podnoží stolů a židlí. Sklo se obvykle používá pro prosklení dvířek u skříněk a vitrín.

Celkovou strohost dvoubarevného interiéru můžete zjemnit doplňky. Vsaďte na zelené pokojové rostliny nebo barevnou tapetu. Barvami mohou hýřit i bytové textilie, například povlaky na polštáře, deky, přehozy, závěsy a kusové koberce.

Černobílý pracovní kout oživte rostlinami a pestrými doplňky

Efektně budou vypadat i nejrůznější vzory a umění. Doplňte černobílý interiér barevnými puntíky, pruhy, geometrickými tvary a abstraktními motivy. Představte si třeba dramatickou tmavou tapetu s motivy květin, šachovnicovou podlahu nebo černobílé fotografie.

Důležitým prvkem se stane také osvětlení. Abyste místnosti dodali útulný ráz, je potřeba použít teplé a rozptýlené osvětlení. Nezapomeňte do interiéru použít více zdrojů světla. Kromě centrálního by se zde měly objevit také stojací lampy, stolní lampičky nebo svícny.

Černobílý interiér doladíte vhodnými lampami

Konkrétní místnosti v černobílém hávu

Kombinace černé a bílé bude slušet každé místnosti. Pamatujte ale na její uvážlivé použití.

Černobílá kuchyně

Černou a bílou můžete do kuchyně propašovat zejména na obkladech. Zvolit můžete i bílou kuchyňskou linku s černými úchyty. Černou barvu může mít také kuchyňský textil, případně podnoží židlí či jídelního stolu.

Strohá krása – černý kuchyňský nábytek, bílá výmalba, dřevěná podlaha

Černobílý obývák

Kombinace černé a bílé se může objevit na kusovém koberci, ale také na obývací stěně. Pokud chcete pouze solitérní prvek, hledejte černobílé designové křeslo nebo pohovku.

Černobílou kombinaci barev v obýváku můžete rozzářit zlatými doplňky

Černobílá ložnice

S černou zacházejte v ložnici opatrně. Dejte pozor, aby místnost nepůsobila jako neútulná kobka, ze které jde strach. Proto by se barva měla objevit třeba jen na ložním povlečení, kusovém koberci nebo závěsech.

Kontrast tmavé a světlé barvy pasuje také ložnici

Černobílý interiér koupelny

V koupelně je oblíbená černobílá šachovnicová dlažba. Na popularitě ovšem získává i černá sanita a další vybavení, mezi které patří například žebříkové topení. Kromě toho se s černou v koupelně potkáte v podobě doplňků. Typické jsou černé háčky, úchytky či mýdlenky.

Černobílá kombinace barev v koupelně působí čistě a minimalisticky

Chcete i vy bydlet v nadčasově zařízeném bytě či domě? Černobílá je zárukou úspěchu, ale pamatujte, že si žádá pečlivou práci s odstíny, strukturami i povrchy.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste