Novoroční předsevzetí pro váš domov, která jsou efektivní a zároveň dělají radost

V novém roce je na čase popřemýšlet o svých cílech a o tom, čeho byste rádi v následujícím roce dosáhli. Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří zejména hubnutí nebo zbavení se závislostí, například na cigaretách, kávě a sladkém. Co kdybyste se letos pustili do předsevzetí, které se týká vylepšení vašeho domova? Poradíme, co všechno může zahrnovat.

Sepište si seznam, jak ze svého bydlení udělat lepší domov

Jaký je význam novoročního předsevzetí?

Přelom roku a začátek roku nového mnozí lidé chápou jako významný milník a nejlepší čas na nějakou změnu. Jde o dobu, která je jako stvořená pro uzavření starých záležitostí, aby po nich mohly následovat ty nové. Lidé často bilancují dosavadní život a úspěchy a obvykle chtějí dosáhnout ještě něčeho lepšího. Vyšší mety.

Při stanovování novoročních předsevzetí se možná ohlédnete za uplynulým rokem a zjistíte, že jste třeba nedodrželi vše tak, jak jste chtěli. Případně vaše odhodlání po měsíci vyprchalo. Jak dodržet stanovená novoroční předsevzetí?

  • Ujasněte si své životní hodnoty – popřemýšlejte o tom, proč se do dané věci chcete pustit. Co vám to přinese? Jakou máte motivaci?
  • Stanovte si dílčí kroky – jednou z hlavních příčin troskotání novoročních předsevzetí jsou nereálné cíle. Pokud si řeknete, že chcete například za měsíc shodit 30 kg, asi těžko to zvládnete. Pak začnete být demotivovaní a od svého odhodlání upustíte. Raději si stanovte menší a dosažitelné cíle. Pro zdravé hubnutí můžete udělat například z počátku to, že omezíte sladké nebo zařadíte pravidelné procházky.
  • Za dosažení cíle se odměňte – pokud se vám podařilo dosáhnout dílčího cíle, udělejte si něčím radost. Třeba si kupte novou lampu, zajděte si do sauny nebo si dopřejte jídlo, které vám dělá radost.
  • Mějte parťáka – přizvěte na svoji cestu za změnou parťáka, který vás podpoří, když budete na pochybách nebo se budete cítit demotivovaní.
  • Nesrovnávejte se – nesnažte se srovnávat s okolím. Máte vlastní tempo a vlastní cíl. Nevadí, že se k výsledku neubíráte tak rychle, jak byste chtěli. Důležité je, že nezanevřete a jdete dál.

Úspora energií v domě, rozpis úklidu domácnosti a další osvědčená předsevzetí pro bydlení

Svůj životní styl můžete zlepšit nejen tak, že začnete žít zdravěji, ale také třeba tím, že z vašeho domova uděláte lepší místo pro život. Ať už žijete v domě či bytě, stále je to místo, kde odpočíváte, prožíváte radost a užíváte si pohodu. Co můžete udělat proto, abyste se doma cítili ještě lépe?

1. Snižte spotřebu energie

Toto předsevzetí je ušlechtilé nejen ke zdraví naší planety, ale také ke stavu vašeho bankovního účtu. Rozhodně je to pozoruhodné řešení, které stojí za námahu. Navíc některé ekologické vybavení dodá vašemu domovu osobitý styl. Jak můžete žít ekologicky a ušetřit za energie?

  • Vyměňte klasické žárovky za LED svítidla – LED žárovky spotřebují až 7krát méně energie než klasické a pomohou vám ušetřit tisíce korun ročně za elektrickou energii.
  • Vyměňte staré spotřebiče za nové – o významnou úsporu energií v bytě a domě se postarají nové spotřebiče. Na spotřebu energie jsou nejnáročnější lednice, mrazáky, pračky, sušičky a myčky. Jestliže doma máte více než 7 let staré spotřebiče, rozhodně je vyměňte za energeticky úspornější kolegy.
  • Zbavte se netěsností – vyměňte okna a dveře, zateplete fasádu a půdu.

Jak ušetříte například na energiích za topení? Tam, kde máte studenou a tvrdou podlahu pořiďte koberce, které vás zahřejí.

Sviťte LED žárovkami

2. Dejte svým věcem řád

Pusťte se do třídění a úklidu svých věcí. Otevřete šatní skříně, potravinové skříně, sklep nebo zásuvky v kuchyňské lince a pusťte se do třídění věcí, které si chcete nechat a které patří do smetí, případně pomohou někomu jinému.

Nemyslete si, že velký „ordnung“ uděláte za den nebo za víkend. Rozdělte si práci do několika dnů, případně víkendů. Klidně si můžete stanovit i určitý počet hodin, během kterých se budete úklidu věnovat. Tak tuto neoblíbenou činnost lépe zvládnete a nebude vás tolik děsit.

Jakmile vytřídíte nepotřebné věci, nakupte organizéry (krabice), do kterých naskládáte a roztřídíte zbytek věcí. Jestliže se zbavujete starého oblečení, bot nebo nábytku, zkuste je nabídnout na bazarech za symbolickou cenu nebo za odvoz. Také je můžete darovat charitě, která je předá potřebným.

3. Udělejte rozpis úklidu domácnosti

Sestavte harmonogram, který bude zahrnovat menší i větší úklid. Menší „úklidy“ jsou pravidelné. Kromě vysávání, vytírání a mytí koupelny sem může spadat vynášení odpadků nebo utírání prachu. Větším úklidům se můžete věnovat například čtvrtletně. Může jít o mytí oken, tepování koberců a čalouněného nábytku, například sedaček, třídění věcí atd.

Rozepište seznam a dejte každému členu domácnosti úkol, kterému se bude pravidelně věnovat. Zejména děti zřejmě nebudou radostí bez sebe, a tak je nezapomeňte správně motivovat.

4. Udělejte si čas na DIY projekty a dekorace

Proč byste museli utrácet za nové dekorace nebo nábytek, když si spoustu věcí můžete vyrobit sami doma (DIY – do it yourself). Zamyslete se například nad upcyklingem. Máte doma staré boty? Přeměňte je na květináče. Z lahví od vína můžete udělat stylové svítidlo nebo vázu na květiny.

Starý nábytek můžete natřít nebo přečalounit. A pokud si na čalounění netroufáte, odvezte křesla či sedačky k čalouníkovi. Také si můžete zkusit vyrobit nový nábytek například z palet. Palety jsou skvělé na výrobu konferenčních stolků, úložných boxů, ale také knihoven a polic.

Pusťte se do výroby paletového nábytku

5. Připravte se na jaro

Ať už máte zahradu nebo jen terasu či balkon k bytu, připravte je na jaro. Utáhněte šrouby na zahradním nábytku. A pokud to už má za sebou, pořiďte si nový. Celkově si najděte způsob, jak exteriér vyšperkovat. Co takhle nové květináče, LED osvětlení nebo houpačku, po které už roky toužíte? Také se zaměřte na věci, které potřebují opravit nebo vyměnit. Typicky se jedná o zahradní nábytek, podlahu terasy a úložné prostory.

6. Oblečte svoji domácnost do nového kabátku

Dodejte své domácnosti novou energii. Záleží jen na vás, kolik energie a času chcete tomuto projektu věnovat. Pokud to chcete vzít takříkajíc od podlahy, pusťte se do malování, výměny podlah nebo koberců. Časově i finančně méně náročná je pouhá výměna dekorací, která vaši domácnost může také výrazně proměnit. Vyměňte například povlaky na dekoračních polštářích, do rámů dejte jiné obrazy, vyměňte závěsy na oknech i přehozy na sedačce. Ke konferenčnímu stolku pořiďte nový kusový koberec.

7. Spěte jako na obláčku

Teď ale upřímně. Jak dlouho spíte na svojí matraci? Není to déle jak 7 let? Pokud ano, tak ji vyměňte. Po 7 letech se totiž stává velice nehygienickou, a to i v případě, že o ni pravidelně pečujete. Čas na výměnu matrace je i tehdy, je-li proležená a ráno vstáváte s bolestí zad, kloubů a svalů. Signálem pro výměnu jsou i nejrůznější zvuky a zápachy, které se z matrace linou. Pokud jste si jako novoroční předsevzetí stanovili zdravý životní styl, zahrňte do něj i nákup nové matrace. Ta vám zajistí kvalitní spánek, který je potřeba pro regeneraci vašich fyzických a psychických sil. A i ty se do zdravého životního stylu počítají.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste