Oživte obývák hnědou sedačkou – 2. díl

Ve druhém díle budeme pokračovat další várkou tipů na to, jak využít hnědou sedací soupravu na maximum. Pokud vše pečlivě vyladíte, získáte v obýváku parádní základ na harmonii barev i tvarů. Někdy bude stačit pár doplňků a sedačka krásně vynikne, jindy bude zařizování o chlup náročnější. A co vás v tomto díle čeká? Podíváme se na to, jak měnit styl místnosti, aniž byste museli vyměňovat sedačku, prozradíme vám trik s barvou v pozadí nebo nabídneme chytrou kombinaci červené a žluté s hnědým potahem sedací soupravy. Když dočtete až na konec, najdete tam ještě jeden bonusový tip. Tak se do toho pusťte, ať máte brzy jasno, jak doma zařizovat obývací pokoj.

S hnědou sedací soupravou sladíte téměř cokoli

Hnědá sedačka je základem univerzálního naladění pokoje

Znáte to sami. I když si pokoj zařídíte sebelíp, stejně čas od času přemýšlíte, jestli by něco nešlo ještě vylepšit, nebo dokonce udělat jinak. Běžně může změna znamenat další větší investici do nábytku. To ale s hnědou sedačkou, která je neutrální, neplatí. Vždycky totiž existuje varianta, která naladí celý pokoj do jiné barvy nebo vzoru a zároveň udrží v čele pozornosti sedačku. Získáte tím volnost v kreativitě a budete si moct měnit vyznění obýváku podle potřeby nebo třeba ročního období či svátků. Všechno je často o drobnostech, které z maličkostí složí dokonalý celek.

Na hnědé sedačce se budou vyjímat barevné polštáře

Je pravda, že hnědá sedačka jako základ není tak výrazná jako třeba sytě modrá nebo zelená. Proto musí veškerou práci v nasměrování vyznění zařízení pokoje odpracovat dekorace. Je to výhoda, kterou opravdu doceníte až v momentě, kdy se rozhodnete pro změnu. U modré nebo zelené sedačky byste museli při změně stylu pokoje pořídit aspoň přehoz a asi by to stejně nezabralo tak dobře. Minimálně ne tak elegantně. U hnědé sedací soupravy můžete veškeré změny odpracovat pomocí dekorativních polštářků, pokojových květin a jednoho či dvou obrázků nebo třeba sošek.

Vhodně zvolený konferenční stolek podtrhne celkový design obýváku

Pokud máte pokoj laděný do krémové barvy, můžete vyměnit polštáře za nové s výrazným vzorem, stejně tak se perfektně hodí proutěný nábytek, pokud ho máte. Když ne, klidně si vystačíte s klasickým konferenčním nebo odkládacím stolkem. Akorát na ně umístíte ubrus s podobným vzorem, jaký bude na polštářích. Tím přímočaře a nenuceně propojíte styl místnosti, který doladíte květinou nebo obrázkem. A když budete chtít další změnu, přidáte žluté potahy na Velikonoce nebo třeba červené či fialové na Vánoce, tomu přizpůsobíte ubrus a vyměníte obrázek. Je to snadné, rychlé a nestojí to žádné velké peníze.

Set kovových odkládacích stolků se skleněnou deskou

Trik s barvou pozadí sedačky dělá divy

Světlejší odstíny hnědé nebo třeba béžové jsou často nevýrazné. A pokud chcete, aby vám sedací souprava v obýváku dělal parádu, potřebuje k tomu podmínky. Proti bílé stěně světlý nábytek nevynikne, což se může hodit v případě skříní nebo obývacích stěn. U těch totiž mnohdy nechceme, aby nám svou výrazností kradly pozornost od důležitějších prvků v pokoji. Ale zpět ke světlé sedačce. Důležité je dostat jí na kontrastní pozadí, které ji nechá vyniknout. Tím získáte parádní místo k posezení s přáteli.

Kontrast barev ale může mít svá úskalí. Platí to hlavně tehdy, když nemáte v obývacím pokoji dostatek denního světla. Pak každá tmavá barva znamená možný pokles atmosféry, kterou právě v obýváku potřebujete mít vyladěnou k dokonalosti. Naštěstí existuje jednoduché a chytré řešení v podobě dvoubarevného vymalování stěny za sedačkou. Vyberete tmavě hnědou nebo čokoládovou barvu, kterou natřete spodní část stěny tak, aby o něco převyšovala sedačku. Horní část zdi pak natřete krémovou nebo bílou barvou. Tím se postaráte o posílení vzdušnosti prostoru. A je to.

Hnědá sedačka bude dobře vypadat před dvoubarevnou zdí

Hlavní úkol budete mít za sebou, ale ještě to není všechno. Teda určitě to není všechno pro ty z vás, kdo chtějí mít obývák vyladěný k dokonalosti. Zbývá ještě pár věcí, kterými ukážete, že myslíte i na detaily. Jako první zkontrolujte výšku závěsného osvětlení, pokud ho doma máte. Mělo by stínidlem končit ještě v oblasti, kde je na stěně světlá barvy. Pak je vše v pořádku a můžete se vrhnout na dekorace, kterými nenásilně propojíte oba pruhy barev na stěně. Do světlého pruhu umístěte světlý obraz a vedle něj o kus níž tmavý, který bude překrývat oba pruhy. Přidejte květinu a máte hotovo.

Dodejte obýváku šmrnc červenou a žlutou

Hnědá sedačka může být nudná, veselá i energická. Rozhodnutí je vždy na vás a na dalším zařízení pokoje. Tentokrát si vezmeme do hledáčku odvážnou kombinaci veselých a energických barev, které z vašeho obýváku s hnědou sedačkou udělají útulný a energií naplněný prostor. Budete k tomu potřebovat světlou podlahu, stěnu vymalovanou v červeném tónu, který máte rádi a zároveň sedí k odstínu potahu sedačky, a taky žluté doplňky i další nábytek v dekoru přírodního dřeva. A jak to jde dohromady?

Hnědá sedací souprava se bude pěkně doplňovat s červenou výmalbou

Světlá podlaha může být klidně z vinylu nebo dlaždic. I když my dáváme přednost bílému nebo smetanovému koberci s dlouhým vláknem – přinejmenším v těsném okolí sedačky. Tím zajistíte dvě věci, získáte kontrast s hnědou barvou sedací soupravy a zajistíte si, že celkové vyznění pokoje nebude moc tmavé. Po podlaze je na řadě stěna. Na tu přijde všude stejná červená. Může být směrem do meruňkové nebo lehce naoranžovělá. Doporučujeme nevybírat ostrou červenou, která provokuje a ruší.

A poslední je na řadě žlutá, která zbývá na dekorace. Takže přidejte pár polštářků, díky kterým se vám bude na sedací soupravě pohodlněji opírat, pořiďte si svíčky ze včelího vosku, který má správný odstín s výrazným žlutým základem, a navíc krásně voní, nebo přidejte na římsu nad krbem vázu se žlutými, případně oranžovými květy. Kdyby to bylo málo, můžete sáhnout ještě po obrazu, kterému bude vládnout žlutý tón. Ale pozor, všechny žluté barvy by k sobě měly ladit. Uvidíte, že výsledný mix stojí za to.

Promítněte hnědou barvu sedačky do okolí

Tenhle tip ocení hlavně konzervativnější z vás, kterým ostré a výrazné barvy nedělají radost. Nebojte se, pro vás taky existuje spousta variant, jak si v obýváku s hnědou sedačkou vyladit prostor k dokonalosti. Jedním z nich je práce s odstíny hnědé a barev přírodního dřeva, které doplníte světlou krémovou nebo bílou barvou v dekoracích. Funguje to náramně, pokud bude platit, že odstínů nebude moc.

Hnědou sedačku už máte a pravděpodobně nebude nejvýraznější. Od toho začněte. Pokud je spíš tmavší, doplňte ji polštáři ve světlejších tónech hnědé, která směřuje do smetanové nebo světle šedé. Když máte světlejší sedačku, platí to obráceně – budete potřebovat tmavší polštáře. Opět držte naladění hnědé, kterou má základ sedačky. Tím se pojistíte, že na konci všechno sedne k sobě.

Designová rohová sedačka se spoustou moderních vychytávek

Stěnu můžete vylepšit tapetou nebo vymalovat pískovou žlutou případně světlounce hnědou. A nakonec přidáte obrazy, kterým by měly vévodit dva až tři tóny vycházející z barvy potahu sedačky. Chce to trochu trpělivosti a hledání, než narazíte na správné dekorace. Ale jakmile se vám je povede najít, máte vyhráno. Pak už jen s citem rozvěsíte obrázky po místnosti a máte parádní obývák v jemném elegantním stylu.

A to je ze druhé části našeho rádce všechno. Doufáme, že jste si našli tip, který vás zaujal. Další tipy nejen ze světa nábytku najdete i v ostatních článcích na blogu. Tak na ně mrkněte.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste