Perlou pořádné jídelny je stůl. Ale tím to jen začíná!

Jídelní nábytek může stát statisíce, ale pořídíte ho i velmi levně. Záleží jen na vašich preferencích a potřebách. Vždy ale dobře zvažte, jak dlouho chcete, aby vám jídelní set sloužil. Pak se snažte co nejpřesněji odhadnout, jak často budete nábytek v jídelně používat. Jakmile budete mít rozhodnuto, znáte požadavky na kvalitu. Samozřejmě počítejte s tím, že jídelní stoly a židle mají různou životnost. Tu ovlivňuje nejen výše zmíněné, ale i kvalita zpracování, podmínky v místnosti apod.

 

Tip: Inspirujte se nabídkou jídelních setů. Nebo buďte kreativní a kombinujte jídelní stůl a židle v jiném dekoru.

 



Šup, šup ke stolu

Jídelní stoly existují prakticky v neomezeném množství variant. Pokud máte rádi oblejší tvary, které uklidňují atmosféru v celé místnosti, vyberte si kulatý jídelní stůl. Jeho předností je spravedlnost. Všichni kolem stolu si budou rovni. Stejně jako to bylo v artušovských legendách o rytířích od kulatého stolu.

Jestli je vás v domácnosti víc nebo třeba často zvete kamarády, bude se vám určitě hodit jídelní stůl rozkládací. Ten se snadno a rychle přizpůsobí každé situaci. Může pohodlně posloužit k romantické večeři pro dva, ale i pro bujarý večírek desítky veselých kamarádů a přátel. V každém případě si dobře prohlédněte rozkládací mechanismus. Měl by být poctivý a bytelný, aby vydržel časté skládání a rozkládání.

Klasické obdélníkové či čtvercové jídelní stoly z masivu nechme stranou, ale určitě bychom neměli zapomenout na skleněný jídelní stůl. Sklo osobitým způsobem zpestří každou hostinu. Akorát si před výběrem konkrétního stolu dobře rozmyslete, jestli chcete čiré sklo, které je průhledné, nebo raději zvolíte kouřovou průsvitnou, ne však průhlednou variantu. V prvním případě budete mít břicha ostatních strávníků jako na dlani. A to, řekněme si upřímně, není vždy žádoucí.





Židle musí sedět

Jakmile budete mít stůl, je na čase vrhnout se na židle. Bez pořádné jídelní židle se můžete rozloučit s kouzlem jídelní sestavy. Ale jakou vybrat, to je otázka za milion. Nezoufejte, protože si z hromad a hromad židlí na trhu určitě vyberete tu pravou. Židle do kuchyně či jídelny je nejčastěji plastová, kovová, dřevěná nebo z kombinace dřeva a konglomerátů dřeva s pryskyřicí apod. Podívejte se na nabídku kuchyňských židlí a vyberte si v prvním kole několik favoritek, jež vás zaujmou.

Tak co, sedí vám nějaká? Určitě ano. A kdybyste náhodou pořád měli pocit, že váš jídelní kout není dostatečně originální, zkuste si domů pořídit bar. Samozřejmě k němu budete potřebovat i barové židle nebo stoličky. Tato varianta je teď velmi moderní v otevřených velkých kuchyních, které volně přecházejí v jídelní kout s barem.

Pokud chcete mít při jídle maximální pohodlí, volte židle s vysokými opěrkami, které vám podepřou záda až mezi lopatkami. Tím pádem se budete moct úplně uvolnit a užívat si každé sousto až do posledního okamžiku. Naplno. Bez vyrušení.

Pro akčnější povahy, které neposedí na místě, je lepší variantou barová stolička, případně jednoduchá židle s nižším opěradlem. Určitě vám nebude dobře z představy škrobené sváteční tabule. Raději jste free a užíváte si každý nově vynalezený způsob posedu na židli. Tak se neomezujte. Stolička je přece skvělá. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv, držíme palce, ať vám sedne.

Tip: Nezapomínejte ani na své nejmenší. Dnes seženete jídelní stoly a židle, které „porostou“ spolu s dětmi. Tím ušetříte dost peněz a dětem se navíc bude lépe jíst.






Přečtěte si také

  • Za novým jídelním stolem
    2018-07-21 1564

    Ústředním bodem jídelny jsou jednoznačně impozantní stoly s vysokými židlemi a pohostinnými lavicemi, které zaznamenaly svůj comeback. Představují se však v novém hávu.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste