Podkroví: romantické bydlení, které si žádá promyšlené sestavení nábytku

3214 Jak na krásné bydlení , Trendy

Pro podkrovní bydlení jsou typické šikminy, které bytu přidávají na výjimečnosti, ale zároveň jsou důvodem pro precizní rozmýšlení při vybavování a zařizování podkrovního bydlení. Jak vyřešit otázku podkroví a nábytku?

Šikminy: originální interiérový prvek nemusí být důvodem k vráskám

Při rekonstrukci podkroví přichází na přetřes otázka týkající se vybavení. Zvolit nábytek na míru, nebo si vybrat ze sektorového nábytku? Obě řešení jsou možná.

Důležité jsou šikminy a výška stropu. Jestliže má stěna od podlahy ke zkosení alespoň 170 cm, nebudete výběrem nábytku limitováni a ani se nemusíte obávat boulí na hlavě. V případě, že je stěna nižší než 160 cm, je dobré nad nábytkem do šikmého podkroví dobře přemýšlet. Abyste nepřišli o úložný prostor je potřeba podkroví vybavit nízkým, ale hlubokým nábytkem. Pod šikminy je nejlepší situovat pracovní a odpočinkové kouty. Pokud je navíc součástí šikminy okno, budete na práci nebo četbu knihy při relaxaci dobře vidět.

Inspirace pro zařízení podkroví

Šikmé stropy prostor opticky zmenšují. Navíc je potřeba pamatovat na to, že se pod nimi obtížně pohybuje. Proto mějte na paměti, že vybavení bydlení by mělo být světlé, a hlavně by v něm měly převládat světlé barvy. Nábytku tedy bude v podkroví méně než v klasických bytech.

Pozornost byste proto měli zaměřit na komody, nízké knihovny a regály, televizní stolky, konferenční stolky a nízké skříňky. Chybět by neměly ani police. Můžete si nechat vyrobit nábytek na míru, což se vám ale v případě, že jste v pronájmu, nevyplatí. Naštěstí existuje bohatá nabídka sektorového nábytku, ve které si můžete vybrat jen ty kousky, které skutečně potřebujete a které se budou hodit do atypicky pojatého bydlení.

Barevné ladění

Při výběru barev pamatujte na to, že kvůli šikminám byt působí menší. Proto je potřeba ho opticky zvětšit a dodat mu na vzdušnosti. Pro výmalbu proto volte bílou barvu nebo decentní pastelové tóny světlých barev (zelená, krémová, béžová, oranžová). Velký nábytek, jako jsou skříně, by rovněž měl mít světlé barvy. Menší nábytek a doplňky mohou mít barvy výraznější.

Osvětlení hraje důležitou roli

Kvůli šikminám jsou v podkroví často tmavé kouty, které je potřeba prosvětlit. Samozřejmě se v bytě neobejdete bez centrálního osvětlení. To ovšem nemusí být ve velkých místnostech jen jedno. Bez problémů jich může být víc. Rozlehlejší prostory si budou dobře rozumět i s klasickými bodovkami či bodovkami na lanku. Do koutů, kam nedopadá denní světlo, postavte stojací lampy. Stolní lampičky mohou stát na komodách. Své místo si v podkrovním bydlení najdou i nástěnná svítidla a LED pásky.

Ložnice v podkroví

Ložnice v podkroví vypadají romanticky. Víte ale, že byste postel nikdy neměla být pod šikminou? Podle feng shui si totiž můžete připadat stísněně. Navíc pod šikmým stropem nedostatečně cirkuluje vzduch, což ztěžuje dýchání. Mohou vás také trápit úzkosti a při vstávání se můžete uhodit do hlavy. Jestliže není jiná možnost, kam postel postavit, radí feng shui, abyste šikminu zamaskovali například hedvábnými nebesy.

Postel v podkroví by měla být umístěna tak, aby nad ní bylo alespoň 120 cm volného prostoru. Čelo by mělo odpovídat maximu výšky stěny. Kromě postele se vám v podkroví budou hodit také zásuvkové komody a nižší skříňky, které mohou nahradit šatnu. Většina oblečení má stejně délku jako tričko či mikina.

Kancelář v podkroví

Co se týče rozmístění kancelářského nábytku v podkroví, tak pamatujte, že nízký prostor pod šikminou je ideální pro postavení pracovního stolu. Pokud stojí pod oknem, budete si při práci užívat dostatečného množství denního světla. Skříně a knihovny by v podkroví měly stát u nejvyšší stěny. Pod šikmým stropem mohou kromě stolu stát také kartotéky nebo odkládací stolky. V podkrovní kanceláři se vyplatí také police.

Obývací pokoj v podkroví

Obývák slouží především k odpočinku a pro příjemné povídání s přáteli. Proto je šikmá stěna ideální pro umístění pohodlné sedačky. V případě, že na sedačku není prostor, můžete sezení vyřešit třeba několika křesly. Dejte si však pozor na úhel v šikmině. Je nezbytné, abyste měli možnost sedět rovně a nemuseli se sklánět podle šikmého stropu.

Do podkroví se pomocí střešních oken dostává světlo z odlišného úhlu než u klasických oken. Proto si dejte pozor, kam umístíte televizi. Určitě byste nechtěli, aby se vám při jejím sledování obrazovka nepříjemně leskla. Podkrovní obývací pokoj nepotřebuje obývací stěnu. Bohatě si vystačíte s nižšími skříňkami a několika televizními stolky.

Při zařizování podkrovního bydlení pamatujte na vzdušnost a světlé barvy. Chybět by nemělo dostatek osvětlení. Další tipy a triky o bydlení se dočtete na našem blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste