Převlečte domov do barev ročního období. Výsledek stojí za to!

Máme nesmírné štěstí, že v naší malé republice zažíváme hned čtvero ročních období. O jejich krásách toho ví mnohé nejen Antoni Vivaldi, ale také všichni ti, kteří reagují na změny délky dne nebo teplot. Kromě toho, že každé roční období má své plusy a mínusy, nabízí taky možnost popustit uzdu fantazii a vyzdobit domov podle sezóny. Uvidíte, že si to užijete a nedá to ani moc práce. Pojďme na to.

Podzimně laděný interiér

Barvy dělají domov

Žádný strach, nemusíte hned přemalovávat všechny stěny v duchu dominantních barev venku za okny. Stačí se zamyslet, čím vším můžete navodit domácí atmosféru, která bude odpovídat venkovnímu naladění. Samozřejmě tak, aby vám doma bylo co nejlépe. Podle nás jsou skvělou volbou barvy doplňků.

Samozřejmě platí, že každé roční období má své hlavní barvy. Ale neznamená to, že musíte slepě ctít modrou v zimě a žlutou v létě. Finta je v rafinované kombinaci doplňků, které dohromady rozehrají dokonalou harmonii právě probíhajícího ročního období. Obyčejná větvička zralých šípků udělá z jídelního stolu oázu podzimu.

Podzimní dekorace na jídelním stole

Podzim můžete doma posílit pestrým ubrusem, který září barvami podzimního listí, případně motivem listí, zralých plodů, hroznů vína a podobně. Zkrátka a dobře se zamyslete, co všechno pro vás symbolizuje podzim. Pak stačí zkombinovat pár kousků skládanky a úspěch je zaručen.

Nezapomínejte na okna a postel

Okna mají velký potenciál. Hlavně teda závěsy kolem nich. Stačí vybrat vhodnou barvu a máte vyhráno. Samozřejmě nemusíte volit divoké odstíny. Pomoct může poloprůsvitná tkanina, která vypadá elegantně a zároveň zajistí kýženou atmosféru zvoleného ročního období. Pro náročné je tady taky možnost dát dohromady vícero barevných odstínů. Jen pozor na to, aby k sobě barvy ladily.

Podzimní atmosféra v bytě

Co platí pro závěsy kolem oken, to platí pro povlečení a přehoz postele dvojnásob. V takovém případě máte skoro nekonečno možností. Jen se zkuste na internetu podívat na vzory a barvy, kterými se chlubí výrobci. Najdete stovky kombinací, se kterými si vystačíte na několik let, aniž budete střídat tatáž povlečení.

Naším osvědčeným tipem jsou v případě postele malé polštářky. Ty se snadno obléknou do jakékoliv barvy a nemusí vás rušit ostrým odstínem, když je na noc schováte. Naopak přes den udělají pěknou parádu a dokreslí atmosféru daného ročního období.

Využijte dekorační polštáře

Hledejte originální řešení

Neexistuje jediná správná cesta. Každý si může doma jaro, léto, podzim i zimu znázornit libovolně. Pro někoho budou vhodné tematické magnetky na ledničku, které zachycují typické situace roční doby, jiní zase budou dávat přednost živým rostlinám, které jsou jasným signálem jara, léta nebo podzimu.

Hlavní rada proto zní: Nebojte se experimentovat! Nám se třeba líbí origami z barevných papírů. Snadno poskládáte ptáky, ale i jiná jednoduchá zvířata. Můžete samozřejmě použít různé barvy papíru a jako bonus tahle bohulibá aktivita skvěle zabaví děti i dospělé. Zkoušeli jsme to opakovaně. Funguje to!

Složte si origami

K čemu se hodí jaká barva?

Asi je vám jasné, že teplé barvy se k zimě nehodí. To ale neznamená, že je nemůžete použít vůbec, naopak. Pro odvážlivce je tady cesta doplňkových barev, které naopak podtrhnou základní studenější tóny. Kromě toho nebudete mít doma tak modro, případně bílo. V každém případě pro zimu doporučujeme šetřit s ostrými a sytými tóny. Ideální jsou světlé pastelové barvy a sem tam doplnění v podobě průsvitných nádechů teplejších odstínů.

Jaro je v tomto o poznání nabitější. Můžete postavit zelený základ, na kterém už lze rozehrát nekonečnou kombinaci červených, žlutých a fialových tónů. Nemusíte zapomínat ani na bílou nebo modrou, ale měly by být určitě až v druhém plánu, protože jinak udělají ze zeleného základu studené pole. A to se pro jaro přece jen nehodí. Kouzlo je v citlivé kombinaci. Pro každého leží hranice jinde, tak se nebojte zkoušet. Stojí to za to.

Jarní atmosféra v interiéru

Léto je ohnivé a vyniká žlutou, oranžovou a červenou, ale i světle hnědou, pískovou a dalšími, méně dráždivými odstíny. Je na vás, jak moc si chcete v létě domov rozparádit. My volíme rovnováhu červené s hnědou a pískové se žlutou. Ideální je doplňky posílit živými rostlinami nebo plody, které v létě zažívají rozpuk, třeba jahodami, malinami nebo třešněmi.

Podzim je už opět o něco smutnější a poradí si s hnědou, tmavší zelenou, červenou a žlutou nebo okrovou. Ani listnaté stromy nesázejí vše na jednu kartu, tak to mějte na paměti, až budete ladit ideální barevnou kombinaci. Opět platí, že mísa s jablky a hruškami nebo talíř s hroznovým vínem krásně podtrhnou atmosféru, navíc si můžete kdykoliv osladit život zdravým ovocem. O zelenině platí to samé.

Podzimní atmosféry docílíte snadno

Tak s chutí do toho a uvidíte, že hravé doplňky doma udělají parádu v každém ročním období. A po zařizování si můžete odpočinout třeba u některého z našich dalších článků na blogu. Třeba vás inspirují.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste