Přírodní barvy stěny v ložnici zkvalitní spánek

Odborníci na spánek tvrdí, že použití neočekávaného trendu v barvení ložnice může pomoci vylepšit kvalitu spánku. Podle nich má volba barvy stěn a její vliv na spánek mnohem větší význam, než si lidi uvědomují.

Luxusní ložnice s jemnou malbou a přírodními odstíny podporujícími relaxaci

I když jsou jemné přírodní odstíny stále oblíbeným trendem v malbě stěn, může se zdát, že jejich přínos spočívá pouze v estetické rovině. Nicméně odborníci upozorňují, že volba správné barvy stěn může mít pozitivní dopad na kvalitu spánku, a proto bychom měli věnovat pozornost tomu, jaké barvy v ložnici používáme.

V článku vám tentokrát rádi představíme tři roviny, které přírodní odstíny přinášejí do interiéru nejen v ložnici. Určitě nám dáte za pravdu, že na správném podkladu skvěle vynikne váš nábytek, bude se vám lépe relaxovat, a navíc získáte esteticky vyladěné prostředí, které vám budou závidět sousedi i známí.

Ekologická barva v ložnici zlepšuje kvalitu vzduchu v místnosti

Světoví odborníci na problematiku spánku se vesměs shodují na faktu, že vápenná malba může být ekologická volba, která zlepší kvalitu ovzduší v ložnici. Vysoké pH hodnoty vápna, které se používá jako základ vápenné malby, způsobuje, že tato malba je skvělou volbou pro alergiky. Nepřináší totiž žádné vedlejší účinky. To samé platí i o pigmentech, které se přidávají k základové barvě.

Chemické složení vápenné barvy má schopnost odstraňovat rušivé zápachy a škodlivý oxid uhličitý, což zlepšuje celkovou kvalitu ovzduší v ložnici. To je velmi důležité zejména v noci, protože špatná kvalita ovzduší může způsobovat kašel a ucpaný nos, což brání dostatečnému odpočinku organismu během spánku, a tím i efektivnímu fungování během dalšího dne. Z dlouhodobého hlediska je kvalitní spánek extrémně důležitý pro zdravé fungování lidského organismu.

Šťastná rodina spící v manželské posteli

Kromě správné barvy na stěnu je dobré investovat i do osvědčeného odvlhčovače vzduchu, protože odvlhčovače dokáží také pomoci s lepším spánkem. Udržování správné vlhkosti vzduchu v ložnici pomáhá minimalizovat problémy s dýcháním a kvalitou spánku. Samozřejmě je nejlepší zvolit model s přiměřenou hlučností – ideálně co nejnižší, aby hluk neudržoval spící tělo ve střehu. Obvyklá hranice pro pohodlný spánek by neměla přesahovat 35 dB.

Je tedy zřejmé, že volba správné barvy stěn může mít na kvalitu spánku velký vliv, a to jak z hlediska barev samotných, tak z hlediska jejich schopnosti zlepšit kvalitu ovzduší. Proto je důležité přemýšlet o tom, jaké barvy si pro ložnici vybíráme, a zohlednit také ekologické a zdravotní faktory. Vybrat si můžeme například vápennou malbu, která navíc vytváří světlý a příjemný prostor. Dobrou volbou je například zelený odstín, který má pozitivní účinky na naši psychiku a napomáhá uvolnění mysli.

Uklidňující barvy vám pomáhají zbavit se stresu a kvalitně si odpočinout

Spánek hraje klíčovou roli v našem životě, a proto je důležité vytvořit ideální podmínky pro klidný a kvalitní odpočinek. Ložnice by měla být místem, kde se můžete uvolnit a odpočinout si po náročném dni, daleko od rušného a hektického světa. Významní odborníci na spánek se jednoznačně přiklánějí k názoru, že ložnice by měla být posvátným místem určeným výhradně pro relaxaci, odpočinek a zbavení se stresu. Proto sem pokud možno neumísťujte pracovní stůl, bar nebo třeba kancelářskou židli.

Barvy stěn hrají v ložnici klíčovou roli. Pokud hledáte ideální odstíny pro svou ložnici, měli byste zvážit barvy, které vám pomohou uvolnit se a uklidnit mysl. Jemné a uklidňující barvy, jako je růžová, zelená, modrá a žlutá, jsou vynikající volbou pro vápenný nátěr, který nejen vypadá dobře, ale také pomáhá zlepšit kvalitu spánku. S volbou konkrétního odstínu nespěchejte. Pokud je to možné, nechte si udělat vizualizaci prostoru, abyste měli lepší představu, jak bude ložnice po úpravě vypadat. Někdy je totiž složité představit si hotovou místnost jen tak v hlavě. Platí klasická poučka dvakrát měř a jednou řež.

Spokojený kluk s hrnkem čaje v ložnici pod peřinou

Kromě výběru správných barev je také důležité minimalizovat kontrast mezi stěnami, stropem a dřevěnými prvky v ložnici. Kontrast může odvádět pozornost a znepokojovat mysli, což ztěžuje usínání. Specialisté na interiérové malby většinově doporučují použít stejnou barvu na stěny, strop a dřevěné prvky, aby byl v ložnici minimální kontrast a usínání bylo snadné. Pokud se chcete vyhnout unylosti, využívejte odstíny stejné barvy, kterou doplníte šedou, černou nebo bílou. Pak k sobě všechno sedne jako ulité.

Výběr správné barvy pro vaši ložnici může být náročný. Je však důležité si uvědomit, že barvy mají vliv na naši náladu, energii a celkovou pohodu. Zvolte si barvu, která vám pomůže uvolnit se a získat klidnou mysl pro lepší spánek. Pro někoho to může být teplejší oranžová, červené nebo žlutá, jiný zase potřebuje klidnější a studenější zelenou nebo modrou. Určitě sami tušíte, na jaký odstín byste se cítili nejvíc. V žádném případě výběr neuspěchejte, abyste si pak večer v posteli nemuseli nadávat, že jste vybrali špatnou barvu.

Pokud však hledáte alternativy k vápennému nátěru, můžete zvážit také barvy jako je šedá, bílá nebo béžová. Tyto barvy jsou velmi populární v moderních ložnicích a umožňují snadnou kombinaci s ostatními dekoračními prvky. Je to skvělý podklad pro veškeré další vybavení ložnice. Pak si budete moct dovolit pořídit libovolnou barvu skříně, komody nebo postele. Všechno se totiž na pozadí neutrální šedé, bílé nebo béžové bude hezky vyjímat. Pokud máte odvahu a fandíte extravaganci, můžete přidat i nějaký výraznější nábytkový solitér. Klidně v živém sytém odstínu. Uvidíte, že krásně podtrhne vyladěný interiér ložnice.

Přírodní barva stěn vytváří v ložnici dobrý dojem a neruší

Pokud se vám ložnice bude zdát příliš prostá a nudná, může být lákavé začít uvažovat o dekorativních prvcích na stěny. Nicméně někteří lidé potřebují v rámci dekorací spíš decentnější a méně rušivé prvky. Když se snaží usnout, mohla by je výraznější grafika, obraz nebo třeba plastika rušit z klidu. A to je přesně to, co v ložnici nesmíte dopustit. Proto můžete dekorace vyřešit chytře a decentně například pomocí jednoduchých malovaných ornamentů nebo tvarů, které nebudou příliš kontrastovat se základem vápenné barvy na stěnách.

Bytoví architekti se přiklánějí k názoru, že vápenná barva je skvělou alternativou k tapetování ložnice, protože štětcové textury dodávají interiéru ráz, ale zároveň uklidňují. Kouzlo tkví v harmonickém celku jedné barvy, která ale navenek působí různorodě, protože není na všech místech stejně sytá. Dokonce nemusíte volit vícero odstínů. Bohatě si vystačíte s jedním, který pro vás bude příjemný a uklidňující zároveň.

Hřejivá zelenkavá ložnice s velkou manželskou postelí

Pokud tedy plánujete renovaci své ložnice, měli byste zvážit tuto trendovou malbu. Harmonická a příjemná přírodní barva na stěnách ložnice může být působivým prvkem, který navíc napomáhá klidnému spánku.

Možnosti, jak vytvořit jedinečnou a uklidňující atmosféru v ložnici, jsou však samozřejmě i jiné. Místo vápenné malby můžete zvolit například světlé pastelové barvy, které také dokáží vytvořit klidnou atmosféru. Další variantou jsou tapety s jemnými a neutrálními vzory nebo fototapety s přírodním motivem, jako jsou lesy nebo pláže. Tady si ale dávejte pozor na to, aby tapety nebyly příliš syté a křiklavé.

Nemusíte se ale obávat, že se váš pokoj stane příliš nudným. I malé doplňky jako polštáře, deky, nebo svíčky mohou vytvořit zajímavé a harmonické prostředí. Klíčem k dokonalému interiéru je najít rovnováhu mezi prvky, které vás osloví, a těmi, které vytvářejí klidnou a uklidňující atmosféru, ideální pro zdravý spánek a relaxaci.

Věříme, že se vám naše zamyšlení nad přírodními barvami na stěny v ložnici líbilo. Určitě máte sami několik tipů, jak si v ložnici udržet odpočinkovou a vyváženou atmosféru, ve které se vám daří přilákat kvalitní spánek během okamžiku. A pokud jsme vás v tomto článku inspirovali k dalším možnostem, jak toho dosáhnout, máme radost. Až budete mít svou ložnici vyladěnou do perfektního stavu, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste