Proměňte svoji zahradu s jezírkem v tajemné magické místo

Kromě toho má také praktickou funkci, zajistí bezpečnost při nočních procházkách kolem. Jakým způsobem můžete své zahradní jezírko osvětlit?

Proč se pro osvětlení jezírka rozhodnout

Jezírko může v zahradě plnit mnoho funkcí. Stane se pítkem pro ptáky nebo vodním zdrojem pro hmyz či jiná zvířátka. Také v něm můžete chovat ryby. Jeho primárním posláním však je vaši zahradu zkrášlit. Voda přináší do zahrady dynamický, ale také uklidňující prvek, který si můžete vychutnávat nejen přes den, ale také v noci. Pokud na něj uvidíte.

Jezírkové osvětlení můžete zajistit několika typy svítidel. Ideální je jejich kombinace. Dokážete tak vytvořit plasticitu, ale také hru stínů a barev. Při výběru osvětlení k jezírku musíte dbát především na odolnost vůči vodě, napětí, ale také třeba na maximální hloubku, do které může být svítidlo umístěno.

Jak vybrat vhodné osvětlení

Osvětlení do jezírka musí být odolné vůči vniknutí vody, ale také musí disponovat malým a bezpečným napětím. Odolnost proti vodě udává hodnota, která se značí zkratkou IP a číslicí. Jedná se o stupeň krytí. Pro břehové a podvodní osvětlení jezírek je nejlepší sáhnout po produktech s bezpečnostním krytím IP68.

Z hlediska bezpečnosti se u vody používají pouze jezírková světla s napětím na 12 V. Proto se 230V napětí ze sítě pomocí bezpečnostního transformátoru převádí na 12 V. Transformátor se umisťuje mimo osvětlované zóny.

Kromě modelů, které svítí na elektřinu z řádu, je možné sáhnout také po solárním osvětlení jezírek. Za jejich největší výhodu se považují nulové náklady na provoz a jednoduchá instalace. Nemusíte kvůli nim totiž kopat elektrické rozvody. Stačí je třeba zapíchnout do země nebo položit kameninové obložení. Navíc je můžete bez problémů přenášet z místa na místo a měnit světelnou koncepci. Díky solární energii nehrozí elektrický zkrat nebo úraz elektřinou.

Mnohé elektrické i solární modely bývají vybaveny senzory, které dokážou zaznamenat pokles denního světla a automaticky se rozsvítí. Při zvýšení úrovně denního světla (při svítání) se automaticky vypnou. Nemusíte se obávat, že byste zbytečně plýtvali energií.

Venkovní svítidla jsou obvykle opatřena LED technologií, která šetří spotřebu energie, ale také finanční náklady. Navíc se pyšní dlouhou životností a vysokou odolností.

Kam s osvětlením?

Svítidla můžete instalovat na břeh a do jeho blízkosti, ale také pod vodní hladinu.

Svítidla na břeh

Břehová svítidla označují okraje jezírka. Nejsou potopena pod vodou. Perfektně se pro tyto účely hodí venkovní LED pásky odolné proti stříkající vodě. Zvolit však můžete i svítidla zapuštěná nebo reflektory. Výhodou venkovních reflektorů je možnost směřování světla. Svítili jste v létě na krásně olistěný strom, který však s příchodem podzimu opadal? Nasměrujte osvětlení třeba na výrazný kámen v okolí.

Podvodní osvětlení do jezírek

Pokud toužíte po okázalosti a skvostném magickém efektu, vsaďte na podvodní svítidla. Ta prosvítí jezírka pod vodní hladinou. Můžete je volně umístit na dno jezírka nebo si dát práci a zabudovat je do něj. Zabudování je možné i do stěn, ale v tomto případě je vhodné, aby jezírko mělo stěny z betonu.

Plovoucí světlo do jezírka

Skutečně kouzelného efektu dosáhnete díky plovoucím světlům, která se budou na hladině volně pohybovat. Jsou ideálním řešením pro jezírka, jejichž voda není dostatečně průzračná a podvodní osvětlení by zde nedosahovalo kýženého efektu. Plovoucí světlo může mít třeba tvar koule.

Nebojte se barev aneb barevné osvětlení jezírka

Jezírka můžete nasvítit oblíbenou žlutou barvou nebo teplou bílou, která celé zahradě dodá jemný a pohodový nádech. Navíc tento typ barvy propůjčuje venkovní scenérii útulnost. Rozhodnout se můžete i pro studené bílé světlo, které do zahrady vnese prvek tajemna a magična. Modré světlo vaše jezírko promění na chladný prvek připomínající panenskou přírodu Norska. Jestliže vodní hladinu nasvítíte červenou barvou, bude evokovat horké sopečné magma.

Venkovní osvětlení v současné době nabízí i funkci střídání RGB barev a svícení v různých režimech. Díky tomu můžete vytvořit přesně takovou atmosféru, kterou si daná situace žádá.

Nezapomeňte osvětlit i chodníky a další prvky v zahradě

Pro bezpečný pohyb po zahradě se rozhodně vyplatí cestičky a chodníčky opatřit vhodným osvětlením. Můžete vsadit na jednoduché a efektivní solární osvětlení chodníků, ale také na oblíbené lampy. Jejich provedení přizpůsobte celkovému charakteru zahrady. Lampy mohou být nízké sloupkové nebo vysoké. Venku se rozhodně neztratí ani zabudované osvětlení příjezdových cest ke garáži.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste